Vrhunska škola za vrhunske đake

Valjevska osnovna škola “Andra Savčić” našla se među 15 osnovnih škola u Srbiji čiji će učenici biti korisnici posebne obrazovne online stipendije. U ovom programu učestvuje ukupno 16 đaka, po dva učenika iz svake generacije. Stipendije su dobili Lenka Marinković i Veljko Filipović (I razred), Dina Drinčević i Vasilije Maksimović (II razred), Višnja Milinović i Nemanja Simić (III razred), Kalina Filipović i Milica Jović (IV razred), Aleksa Milićević i Marija Dragojlović (V razred), Vukašin Stanić i Ognjen Bošković (VI razred), Ana Ivanović i Mateja Nešković (VII razred) i Nikola Mandić i Pavle Stanković (VIII razred). Među stipendistima su i brat i sestra Valjko i Kalina Filipović, učenici I i IV razreda, čiji roditelji ne kriju da bili iznenađeni, ali i veoma ponosni što su im deca selektovana da budu deo programa “Kreativni digitalni izazov za vrhunske škole i vrhunske đake”, koji se realizuje u saradnji sa UG “Kreativa”. Program u okviru stipendije traje šest meseci i obavlja se online, a predavači su ugledni profesori.

OŠ “Andra Savčić” / Foto: Valjevska posla

Pedagog Treće osnovne škole Milica Vojić Marković ističe da je svaka škola za učešće na konkursu morala da ispunjava određene kriterijume, a to je da ima ocenu iznad 3 na eksternom ocenjivanju, da je aktivna u realizaciji različitih projekata sa obrazovnim institucijama, kao i da ima dobre rezultate u oblasti pedagoške i psihološke podrške učenicima. Ona kaže da je i izgled i kvalitet sajta škole uticao na odluku da učenici OŠ “Andra Savčić” budu uključeni u ovaj moderan i besplatan obrazovni proces.

“Radi se o multidisciplinarnom pristupu. Učenici jednu temu obrađuju sa više aspekata, a poseban akcenat je stavljen na književni, matematički i digitalni jezik i pristup problemu”, kaže za Valjevska posla Milica Vojić Marković i dodaje da su birani učenici koji imaju sve petice i koji beleže odlične rezultate i u vannastavnim aktivnostima.

Brat i sestra Veljko i Kalina Filipović, stipendisti OŠ “Andra Savčić” / Foto: Valjevska posla

Među 16 stipendista OŠ “Andra Savčić” su i brat i sestra Veljko i Kalina Filipović. Veljko je učenik I-4 odeljenja kod učiteljice Vesne Prelević, dok je njegova starija sestra Kalina učenica IV-1 odeljenja koje vodi učiteljica Željka Vidić. Inače, Kalina je bila drćavni prvak na takmičenju u violončelu (prof. Danica Krunić) i prvak države u recitovanju (pod mentorstvom učiteljice Slavice Đurđević) u svojoj kategoriji. Roditelji Marija i Goran Filipović kažu da su bili iznenađeni, ali i veoma ponosni kada su saznali da su im deca izabrana za stipendiju, pogotovo što su i jedno i drugo predloženi od strane različitih aktiva.

Odabrani đaci Treće osnovne škole zahvaljujući stipendiji dobili su mogućnost da steknu znanje iz programiranja. Predavanja se realizuju preko Zoom platforme i deca jednom sedmično imaju čas u trajanju od sat vremena. U komunikaciji su sa učitellima koji im predaju lekcije i uključuje ih u rad na času. Ponekad imaju domaći zadatak koji treba da urade samostalno.

“Kada neko kaže “stipendija”, svi prvo pomisle na novac, ali je sticanje znanja značajnije od novca i nama je drago što su naša deca dobila ovakvu vrstu stipendije. Mnogi, koji gledaju sa strane vide samo uspeh i nagrade, a često iza svega stoji mnogo rada, truda i zalaganja koje deca ulažu da bi ostvarila svoje želje i ambicije, što drugi ne vide. Kreativna škola programiranja će ih naučiti nečemu novom, sa čim još nisu imali mogućnost da se susretnu. Dobiće osnovu i bazu za dalje učenje, ako se budu pronašli u ovome, a vidimo da su im časovi interesantni i zanimljivi”, kažu roditelji Veljka i Kaline, Marija i Goran Filipović.

Veljko i Kalina Filipović, OŠ “Andra Savčić” / Foto: Valjevska posla

Govoreći o stipendiji, Kalina i Veljko Filipović kažu da im puno znači, da su ponosni i da im je jako zabavno što uče nešto sasvim novo.

“Predavanja i obuka mi se veoma dopadaju, zanimljivo je to što učimo da pravimo igrice. Nije naporno i mogu mogu da uskladim sve obaveze”, prenosi nam svoje utiske Kalina.

“Mnogo mi znači, jer volim da programiram igrice. Sviđa mi se i zabavno mi je na času”, kaže Veljko.

Njihovi roditelji ističu da su preponosni što su učitelji baš u njihovoj deci prepoznali talenat i prijavili ih za ovu stipendiju. Takođe naglašavaju da im je veoma drago što Treća osnovna škola promoviše dobre učenike i stalno govori o njima.

“Mi smo već imali saradnju sa školom, kada je pedegog Milica Vojić Marković, u komunikaciji sa Kalininom nastavnicom violončela, organizovala koncert, na kom je Kalini dodeljena Prva nagrada i plaketa sa Chelloton Music Festivala. Tada je u školu dolazio profesor sa Muzičke akademije, koji joj je dodelio nagradu. Takođe, kao đak drugak, Kalina je dobila knjigu od škole za odličan uspeh i prvo mesto na Republičkoj smotri recitatora. Veljko je đak prvak i ovo je njegova prva, da kažemo nagrada, a nadamo se ne i poslednja. Bilo bi lepo da češće bude ovakvih stipendija i da se uključi što više dece, jer oni su naša budućnost, kao i da bi bilo bi lepo da češće bude ovakvih stipendija i da se uključi što više dece jer oni su naša budućnost”, kažu Marija i Goran Filipović.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.