Najnovije vesti

Za poklon, ukras i za ponos

Štamparija Una iz Valjeva nedavno je svoje poslovanje podigla na novi nivo kupovinom savremene opreme u vidu CNC mašina za obradu drveta i lasersku gravuru, tačnije štampu. Mašina za obradu u jednom potezu ostavlja trag dubine osam milimetara, tako da za veoma kratko vreme može da iseče ili isprinta željeni motiv na drvenoj površini. Pokrenuta je serijska proizvodnja poklon kutija od drveta na kojima su zastupljeni motivi i istorijske ličnosti valjevskog kraja i Srbije.

Štamparija Una

Štamparija UNA Valjevo / Foto: Dragan Krunić

Ideja o serijskoj proizvodnji ovih originalnih tematskih poklon kutija potekla je od Luke Plavšića, menadžera u Štampariju Una, koji je uvideo da na domaćem tržištu nedostaju suveniri i pokloni koji neguju tradiciju Srbije i našeg kraja.

“Hteli smo da ispratimo potražnju na tržištu suvenira, jer se ispostavilo da u ponudi baš i nema ekskluzivnih poklona, bilo za domaće ili goste koji dolaze iz inostranstva. Obzirom na savremene mašine kojima raspolažemo i koje mogu da graviraju ili seku čisto drvo, i do dubine od decimetar, pomislili smo da bi kutije od drveta bile adekvatni pokloni za sve drage prijatelje i poslovne partnere” – priča Luka Plavšić, menadžer u Štampariji Una.

Štamparija Una

Drvene poklon kutije Štamparije UNA Valjevo / Foto: Dragan Krunić

Kutije dimenzija 40 x 18 x 15 centimetara plene pažnju već na prvi pogled. Napravljene su od čistog drveta i zbog kvalitetnog i trajnog materijala od kog su izrađene izgledaju luksuzno. Ukrašene su metalnim detaljima, poput okova, bravica i fino livenih nogara u boji mesinga, kao kontrast svetloj boji čistog drveta. Istovremeno, laserska štampa na poklopcu ostavlja trag blago spaljenog drveta u braon nijansi, te je spoljašnji izgled kutije skladan. Za sada su u ponudi “Kutija valjevskog kraja”, gde su laserski izgravirane slavne kulturno – istorijske ličnosti i prepoznatljiva mesta iz našeg kraja, dok je druga varijanta “Srpska kutija” na kojoj je, pored takođe poznatih naučnika koji na najbolji način asociraju na Srbiju, dvojezično izgravirana i narodna poslovica “Bolje u kolibi pevati, nego u dvoru plakati”. No, to je samo delić maštovitih idejnih rešenja, napominje Luka Plavšić iz Štamparije Ua.

Štamparija Una

“Kutija valjevskog kraja” Štamparije UNA Valjevo / Foto: Dragan Krunić

“Laserski print na kutijama je moguće personalizovati i prilagoditi potrebama. Ovo je samo jedna moguća ponuda za tržište suvenira, jer su prikazane poznate ličnosti, instrumenti, objekti ili segmenti narodne nošnje, kako bi se osoba koja dobija kutiju, već na taj način mogla upoznati sa našom kulturom i tradicijom. Međutim, u zavisnosti od potrebe, svečanosti, ili određene manifestacije, veoma brzo možemo pripremiti personalizovane kutije od drveta. To znači da pored gravirane slike, možemo prirediti željenu poruku, zapis i datum, a sve to zavisi od povoda za darovanje i želje kupca” – pojašnjava mladi Plavšić.

Štamparija Una

“Srpska kutija” Štamparije UNA Valjevo / Foto: Dragan Krunić

Cena po želji ukrašene prazne kutije od čistog drveta je 30 evra. I kao takva, sama po sebi, kutija je lep, vredan i večan dar. Međutim, u Štampariji Una, pripremili su asortiman od 30 artikala, od kojih je moguće napraviti željeni izbor, a koji se mogu upakovati u drvenu kutiju, čime bi ovaj poklon suvenir bio upotpunjen.

“Svi artikli podstiču mirise i ukuse prema kojima su naš kraj i zemlja prepoznatljivi. U ponudi je rakija, ili neko drugo prepoznatljivo domaće piće u ukrasnoj boci, zatim med, slatko, vunene čarape. Takođe, u ponudi su i prigodno dizajnirani privesci i magneti, šolje i majice sa odgovarajućom štampom motiva iz Srbije. Veoma su tražene, čak i kao nezavisan poklon, “Srpske karte”. Reč je o špilu karata za igru koje prikazuju domaće ličnosti uz natpise na ćirilici” – pojašnjava Luka Plavšić, menadžer u Štampariji Una.

Štamparija Una

Primer “napunjene” poklon kutije sa domaćom rakojom, vunenim čarapama i špilom “Srpskih karata” – Štamparija UNA Valjevo / Foto: Dragan Krunić

Valjevci su u brojnim domenima inovativni, a suveniri “Kutija valjevskog kraja” i “Srpska kutija”sigurno će mnogima olakšati i ulapšati darivanje dragih osoba ili poslovnih partnera. I prazne kutije deluju veoma upečatljivo, te komotno samostalno mogu biti poklon ili interesantan ukras. Istovremeno su i funkcionalne. Zbog znatne zapremine u njih mogu biti upakovane i knjige, foto albumi, beležnice, kozmetika, pribor za šivenje, dragocenosti, kao i drage sitnice…  Kombinacije su bezbrojne…

Štamparija Una

Štamparija UNA Valjevo / Foto: Dragan Krunić

Sasvim je jasno da nadogradnjom ove poslovne ideje, menadžment Štamparije Una teži da prezentuje isključivo domaće proizvode, kao i da objedini sve tržišne aktere, odnosno male proizvođače čije je proizvode uvrstio u ponudu. Pojedincima i privrednicima, ustanovama kulture i obrazovanja, turističkim organizacijama i lokalnim upravama, kao i svim ostalim subjektima, preostaje samo da naruče željeni motiv za lasersku štampu i odaberu proizvode koji će na najbolji način predstaviti njihovu oblast i okruženje. Tim pre jer u Štampariji Una u Valjevu pripremaju posebne popuste na veće količine drvenih poklon kutija.

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.