Za sve popularniju Pozornicu pod lipom u Rakarima traži se stolica više

Nastupom barda srpskog glumišta Petra Božovića sinoć je na Pozornici pod lipom u dvorištu Zagorke Stojanović u selu Rakari otvorena ovogodišnja letnja sezona kulturnih dešavanja. Božović je po sopstvenom izboru govorio poeziju Matije Bećkovića. Ovo je šesta sezona od kada umetnica i naša najpoznatija tkalja organizuje kulturna dešavanja u svom Tkačkom dvoru u Rakarima od kada je život u Beogradu zamenila “seljačkim životom” nadomak Mionice. Ona smatra da je to jedna od važnijih odluka u njenom životu.

Pozornici pod lipom u dvorištu Zagorke Stojanović u selu Rakari

Pročulo se za sve popularniju pozornicu pod rakarskom lipom, pa se sada ne traži karta više, jer su sve predstave besplatne, već stolica više. Kada se priča vrati na početak, ne bi baš tako.

“Na početku su moje komšije mislile da sam ja neka luda koja tu nešto radi, a kasnije su se privikli i priključili. Sada su redovni gosti na većini predstava”, kaže Zagorka i navodi da o događanjima na Pozornici pod lipom javnost informiše tako što postavlja plakate u Hotelu Banje Vrujci, Mionici, na Tkačkom dvoru… Tako pored “lokalaca” iz Rakara na kulturna dešavanja i druženja dolaze i meštani iz okolnih sela i Mionice, gosti Banje Vrujci, njeni prijatelji iz Valjeva i Beograda, ali i drugih srpskih gradova.

Petar Božović kazuje Bećkovića

U proteklih šest sezona u Rakarima su gostovali i nastupali mnogi poznati glumci, pevači, pisci, pesnici… Među njima Petar Božović, Zlata Numanagić, Nele Karajlić, Bora Dugić, operski pevači, prijatelji i učenici Milke Stojanović i pokojnog Živana Saramandića, Ljubivoje Ršumović, Mirjana Bobić Mojsilović i mnogi drugi.

Umetnica i naša najpoznatija tkalja Zagorka Stojanović

Sestre Milka i Zagorka Stojanović kojima pripada počasno mesto na kulturnoj sceni Srbije

Ove sezone, pored Petra Božovića, u avgustu će tradicionalno biti veče u čast Živana Saramandića na kome će nastupiti naš poznati gitarista Uroš Dojčinović. Planirana je i promocija knjige “Solunska 28” Neleta Karjlića, a ako posluži lepo vreme u septembru se možemo nadati još nekim lepim dešavanjima pod Zagorkinom lipom.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.