“Zagađen vazduh 12. marta predstavljao vanrednu zdravstvenu opasnost za sve stanovnike Valjeva”

Vazduh u Valjevu protekle sedmice bio je svaki dan opasan po zdravlje, 6 dana bio je kategorije “zagađen”, a 1 dan “jako zagađen”, pokazuje sedmični izveštaj Lokalnog odgovora o kvalitetu vazduha u našem gradu, koji se sprovodi u okviru akcije Aero Alarm. U izveštaju se navodi da je od početka 2021. godine ukupno bilo 64 dana sa zagađenim vazduhom.

Aerozagađenje u Valjevu u zimskim mesecima / Foto: Valjevska posla

Prema podacima iz izveštaja, najviše prekoračenje graničnih vrednosti PM10 čestica dostignuto je u petak 12. marta kada je prosečne dnevna koncentracija iznosila 138.73 μg/m3. Najviša satna koncentracija suspendovanih PM10 čestica za proteklu nedelju zabeležena je u petak 12. marta u 19 časova i iznosila 202.79 μg/m3. Suspendovane čestice PM2.5 dostigle su najvišu satnu koncentraciju istog dana u vrednosti od 195.02 μg/m3 u 19 sati. “U petak je zbog visokih koncentracija zagađujućih materija, vazduh predstavljao vanrednu zdravstvenu opasnost za sve stanovnike Valjeva”, ističe se u izveštaju uz napomenu da nijedan organ javne vlasti (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu) nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima po zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu.

Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

Navedeno je da je protekle sedmice u Mionici svečano otvorena toplana na biomasu i da je zbog posete ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović mioničkoj toplani bilo povećano interesovanje medija za aerozagađenje.

“Na pitanje novinara kada će u Valjevu doći do smanjenja aerozagađenja, ministarka je odgovorila da je u toku odlučivanje da li će ovom gradu biti dodeljena sredstva koja će omogućiti da gradska toplana pređe na gas. I dalje nema nagoveštaja da li će biti sanirana postrojenja HK Krušik koja su registrovana kao najznačajniji zagađivači vazduha, kao ni mera za podršku stanovništvu za unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava u Valjevu”, precizira se u izveštaju.

Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu za Valjevo od 8. do 14. marta / Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

Takođe se u izveštaju Lokalnog odgovora ističe da je Valjevu započeta akcija prikupljanja potpisa u narodnoj inicijativi “Potpiši-Prodiši”, kojom se zahteva izmena Zakona o zaštiti vazduha i zabrana prodaje sirovog lignita.

“Narodnu inicijativu pokrenulo je udruženje “Srbija u pokretu” u Beogradu i više gradova u Srbiji. Udruženja iz Valjeva “iRevolucija”, “Odbor za ljudska prava” i “Lokalni odgovor” u našem gradu prikupljali su potpise građana. Zbog pogoršanja epidemiološke situaciju u Srbiji, najviše u Beogradu, inicijativa je do daljeg obustavljena. Uprkos odlaganju, narodna inicijativa naišla da dobar odziv u Valjevu”, navedeno je još u izveštaju.

“Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170). U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji”, upozoravaju iz Lokalnog odgovora u izveštaju.

UdahnimO2-–-Faza-dva

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.