“Zagađenje vazduha protekle sedmice u opadanju”

“Zagađenje vazduha u Valjevu u protekloj nedelji bilo je u opadanju. Najviša srednja dnevna koncentracija PM 10 čestica izmerena je u sredu, 23. marta i iznosila je 92,32 µg/m3 . Najviša srednja dnevna koncentracija PM 2.5 čestica zabeležena je u ponedeljak, 21. marta, u vrednosti 51,97 µg/m3. U sredu je u 19 časova zabeležena i maksimalna satna koncentracija PM 10 čestica koja je iznosila 197,32 µg/m3 , dok je maksimalna satna koncentracija za PM 2.5 izmerena u ponedeljak u 18 časova, koja je iznosila 108,53 µg/m3”, podaci su izveštaja “Aero Alarm” o kvalitetu vazduha u našem gradu za prošlu sedmicu, koji objavljuje “Lokalni odgovor”.

Aero-Alarm-tabela-6Na dan 28. marta 2022. prema podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 77 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM 10 čestica (>50 µg/m3), čime je prekoračen limit od 35 dana, koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

“Nivo aerozagađenja, u protekloj nedelji, bio je takav da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe, članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva. Nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu: Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu”, navodi se u i zveštaju.

Aero-Alarm-dijagram-2

Zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine, od 130 di 170 dana, vazduh u Valjevu je III kategorije, najnižeg kvaliteta. U našem gradu svake godine prerano izgubi život između 220 i 500 osoba, zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

 

Vazduhograf-Valjevo-Aerozagadenje

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.