“Zahtev za razrešenje predsednice Skupštine grada Snežane Rakić jedini častan i moralan čin!”

Lokalni front je pred početak današnje sednice Skupštine grada Valjeva pokrenuo inicijativu za razrešenje Snežane Rakić sa funkcije predsednice Skupštine. Predlog za razrešenje u pisanoj formi valjevskim odbornicima je pred sednicu dostavio Željko Trifunović, jedini odbornik Lokalnog fronta u gradskom parlamentu. Trifunović je pokretanje ove inicijative najavio juče na konferenciji za medije, istakavši da ne očekuje da će dobiti potpise trećine ukupnog broja odbornika, koliko je potrebno da bi ona kao predlog dospela na dnevni red neke od narednih sednica Skupštine. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare govorio je i Ljubomir Radović, nekadašnji odbornik Lokalnog fronta, koji je kazao da je “prva dama valjevskog parlementa” na prethodnom skupštinskom zasedanju dodala poslednju kap u već punu čašu i dovela sebe u priliku da je zahtev za njenim razrešenjem jedini častan i moralan čin.

LF

Sa konferencije za medije Lokalnog fronta / Foto: Lokalni front

Prvi i osnovni razlog za razrešenje Snežane Rakić sa funkcije predsednice Skupštine grada, kako je naveo odbornik Željko Trifunović u obrazloženju predloga za razrešenje, jeste kršenje člana 99 stav 1 Poslovnika koji od odbornika zahteva da poštuje dostojanstvo Skupštine.

“Široka javnost je zgrožena skarednim izrazima koje je na početku 30. sednice u ponedeljak, 13. februara, upotrebila osoba čija funkcija zahteva da bude prva koja će štititi ugled najvišeg organa grada. Pored ovoga, g-đa Rakić u nekoliko navrata je pokazala da njen odnos prema odbornicima nije u skladu sa Poslovnikom. Ne samo odbornicima skupštinske većine, već i direktorima javnih preduzeća mnogo puta je dopušteno da govore o temama koje u tom trenutku nisu bile na dnevnom redu Skupštine, a da pritom nisu na to ni upozoreni, ni opomenuti, niti im je oduzeta reč kako propisuju odredbe člana 97 Poslovnika. Najdrastičniji primer je gotovo polučasovni ekspoze direktora javnog preduzeća koji se isključivo bavio “likom i delom” jednog od odbornika. G-đu Rakić treba razrešiti funkcije predsednice i zbog činjenice da nije poštovala obaveze utvrđene zakonom, statutom i poslovnikom, kako joj nalaže član 36 Poslovnika. Ona, konkretno, nije na dnevni red skupštine postavila teme propisane članom 37 Statuta: nije izabran lokalni ombudsman, nije obrazovano radno telo za praćenje sprovođenja Lokalnog antikorupcijskog plana. Nije izvršila ni obavezu propisanu članom 135 Statuta, da Skupština donese plan razvoja grada najkasnije do 1. januara 2021.godine. Posebna krivica g-đe Rakić sastoji se u tome što je pod njenim rukovođenjem potpuno zanemarena i isključena jedna od najvažnijih funkcija Skupštine grada- kontrolna funkcija. Član 169 Poslovnika veoma precizno propisuje da se na dnevni red Skupštine najmanje jednom godišnje stave izveštaji gradonačelnika i gradskog veća. G-đa Rakić. štaviše, nije uslišila ni pismene zahteve odbornika da Skupština bude obaveštena o pojedinim pitanjima iz nadležnosti ova dva organa grada Valjeva. Jedno od tih pitanja ticalo se, na primer, informacija o trošenju sredstava kroz isplate iz tekuće budžetske rezerve”, navodi se u predlogu za razrešenje predsednice valjevskog parlamenta Snežane Rakić koje je potpisao odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović.

Zeljko-Trifunovic

Željko Trifunović, odbornik Lokalnog fronta / Foto: Lokalni front

Trifunović je objasnio proceduru razrešenja predsednice Skupštine, prema kojoj je, po članu 38 Poslovnika iz decembra prošle godine, ona ista kao i procedura izbora predsednika, propisana članovima 16 i 17 istog akta.

“Autori Poslovnika očevidno nisu ozbiljno razmišljali o ovoj mogućnosti, jer im je u poslednjem stavu člana 17 promakao detalj da je za izbor predsednika neophodna i pismena saglasnost kandidata za tu funkciju. Striktnim tumačenjem ove odredbe moglo bi se otvoriti i pitanje pismene saglasnosti g-đe Rakić za njeno razrešenje! Šalu na stranu, ne očekujem da će moja inicijativa dobiti potpise bar trećine ukupnog broja odbornika, koliko je potrebno da bi ona kao predlog dospela na dnevni red jedne od narednih sednica. Nas u Lokalnom frontu zapravo više od svega zanima reakcija ostalih odbornika na argumente navedene u obrazloženju koje imate pred sobom”, istakao je Trifunović u obraćanju novinarima.

Lokalni-front-4

Sa konferencije za medije Lokalnog fronta / Foto: Lokalni front

Prema njegovim rečima, za Lokalni front najteža je greška spuštanje najvišeg zakonodavnog tela grada na nivo protočnog bojlera za odluke smišljene i skovane negde daleko od očiju javnosti. On je naglasio da je jako je važno vratiti Skupštini ugled i poštovanje građana, kao i sve kontrolne funkcije propisane Zakonom, Statutom i Poslovnikom. Na tom putu, kako je istakao, prvi mali korak jeste razrešenje predsednice Skupštine.

“Skupština je sada potpuno potčinjena izvršnim organima, umesto da ona kontroliše njih. Dogodilo se ono na šta smo upozoravali prilikom javne rasprave o Statutu usvojenom u martu 2019, uz brojne amandmane koje je Skupštini podneo naš Ljuba Radović: ovlašćenja gradonačelnika, kao predsednika gradske vlade, postavljena su toliko široko da Skupština, čak kada bi to i želela, ne može efikasno da kontroliše rad izvršnih organa. Ovo je posebno važno kada se postavlja pitanje trošenja sredstava građana, pa, recimo i rad gradske budžetske inspekcije kojoj je nalogodavac gradonačelnik, onaj koga bi ona, po prirodi stvari, takođe morala da kontroliše kod isplata iz tekuće budžetske rezerve. Jako je važno, dakle, vratiti Skupštini ugled i poštovanje građana, vratiti joj sve kontrolne funkcije propisane Zakonom, Statutom i Poslovnikom. Na tom putu prvi mali korak jeste razrešenje predsednice koja je svojim činjenjem i nečinjenjem urušila ugled najvišeg tela lokalne samouprave. Odbornici Skupštine grada, naravno, mogu da je ostave na toj funkciji do kraja mandata. Time će uputiti jasnu poruku svim našim sugrađanima, zar ne?”, rekao je Željko Trifunović, odbornik Lokalnog front.

Lokalni-front-3

Ljubomir Radović, Lokalni front / Foto: Lokalni front

Ljubomir Radović je govorio o neprimerenom izražavanju predsednice Skupštine Snežana Rakić na sednici 13. februara 2023. godine (“mogli smo da ga opičimo po nekom drugom osnovu” pri, aut.),  istakavši da je taj gest Snežane Rakić samo sitan detalj u sada već “jasnoj slici nervoze koja se zapaža među perjanicama valjevskih naprednjaka”.

“Postoji mnogo razloga za takvu nervozu, Lokalni front već dugo upozorava na značaj rezultata poslednjih izbora u Valjevu. Nedavno su na videlo izašla i istraživanja samog SNS-a koja otkrivaju da najlošije stoje u Valjevu i Čačku. Ovih dana saznajemo da je, s razlogom nezadovoljni predsednik SNS-a, spreman da dobar deo SNS kadrova pusti niz vodu i zameni ih nestranačkim ličnostima u nekom “novom pokretu”. Oni koji ostanu u Vladi uskoro će morati da potpisuju neke veoma neprijatne dokumente i da preuzmu odgovornost za to. Uostalom, to i jeste posao Vlade, a ne posao predsednika države. Pred izbore 2020. nama je obećavano da se neće ponavljati gvozdenovićevsko ponašanje u Karađorđevoj. Nakon izbora, za gradonačelnika je izabran mlad čovek koji nije bio član nijedne stranke. Ova idilična slika, nije dugo potrajala. Za to se, pored ostalih, pobrinula i Snežana Rakić, čiji je glavni posao u skupštinskoj sali da na sve dopuštene i nedopuštene načine spreči da do građana dođu i neki drugi tonovi osim horskih hvalospeva jednom od počasnih građana Valjeva i njegovoj, po svemu sudeći uskoro bivšoj, partiji. Usuđujem se da kažem “partiji u stečaju”. Kao odbornik, bio sam u prilici da sve ovo mnogo puta i na razne načine osetim na svojoj koži. Ono kroz šta sada prolazi naš odbornik Željko Trifunović jasno pokazuje da je nervoza u međuvremenu veoma primetno porasla. Predsednica Skupštine je na poslednjoj skupštinskoj sednici dodala poslednju kap u već punu čašu i dovela sebe u priliku da je Zahtev za njenim razrešenjem jedini častan i moralan čin”, zaključio je Ljubomir Radović.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.