ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE PRIVREDNIH DRUŠTAVA ODBRAMBENE INDUSTRIJE SRBIJE

Na sajtu kompanije Krušik, objavljeno je zajedničko saopštenje Privrednih društava odbrambene industrije Srbije, koje prenosimo u celosti:

Poslednjih nedelja domaća javnost „bombardovana“ je izjavama pojedinih medija i pojedinaca o dešavanjima u fabrikama odbrambene industrije, počevši od Krušika iz Valjeva i Milana Blagojevića iz Lučana, preko Zastava oružja iz Kragujevca i Prvog partizana iz Užica, do Prve petoletke-nemenske iz Trstenika i ostalih. U tim izjavama i komentarima pod plaštom patriotskih, antikorupcijskih, moralno-etičkih ili nekih drugih razloga na najneprofesionalniji način pokušavaju da rad i rezultate srpske odbrambene industrije kvalifikuju kao „prljave poslove“, a svoje činjenje izjednače sa „herojskim delima” razotkrivanja takvih poslova.


Očigledno je da se, u predvečerje nastupajuće izborne godine, vrši diskreditacija i narušavanje renomea srpske odbrambene industrije. Zloupotrebljavaju se informacije radi ostvarenja političkih i ličnih ciljeva. Sve to se pravda „odbranom naših interesa“, a od toga najveću korist ima naša konkurencija.

Preko dvanaest hiljada srpskih oružara i njihove porodice (a biće ih još više u Grupaciji Odbrambena industrija Srbije) dobro znaju šta sve za naš narod i Srbiju znači časni zanat proizvodnje oružja. Tim zanatom bavilo se nekoliko generacija više od 150 godina i dobro pamtimo kakve su sve sile pokušavale da unište našu bogatu tradiciju proizvodnje oružja.

Srpska industrija se zove odbrambena i kao takva se ponosi svojim proizvodima koji se u te svrhe koriste širom sveta. Lažnu moralno-etičku mantru o korišćenju srpskog oružja u ubijanju nedužnih civila u ratnim područjima, plasiraju oni koji su te krize generisali, a kojima istovremeno smeta postojanje srpske odbrambene industrije u bilo kom obliku i nezavisnost i vojna neutralnost Republike Srbije u celini.

Naša preduzeća i zaposleni se ograđuju od svih domaćih i stranih faktora, koji su plasirali niz neistina u javnosti kojima se stvara iskrivljena slika o fabrikama srpske odbrambene industrije i njihovom poslovanju. Stoga ih ovom prilikom molimo, ako zaista žele da zaštite interes naših fabrika, da prekinu sa dnevno-političkim manipulacijama u medijima jer one nikako ne pomažu našem radu i poziciji na svetskom tržištu, a naravno ni ugledu naše zemlje.

Apelujemo na „kolegu“ iz Krušika i ostale znane i neznane „kolege“, kakvi god da su im motivi, da više ne dostavljaju stranim medijima ili na drugi način objavljuju podatke o svojim, a naročito ne o našim klijentima, sklopljenim ugovorima sa njihovim vladama, krajnjim korisnicima i druge poverljive poslovne informacije, jer je to apsolutno neprihvatljivo u ovoj vrsti posla i direktno nanosi ogromnu štetu svim fabrikama odbrambene industrije jer može da ih dovede do najgore moguće situacije, tj. potpunog gubitka i dosadašnjih i budućih kupaca.

Preduzeća odbrambene industrije u zadnjih pet godina uspela su nekoliko puta da uvećaju svoje prihode i to upravo osvajajući pozicije na onim tržištima na kojima se takmiči svetska elita. Realizovanim poslovima i ostvarenim profitom na tim tržištima stvoreni su uslovi za samostalne investicije fabrika od preko 160 miliona EUR u periodu od 2013. do 2019. godine. Preko tog iznosa Republika Srbija je 2017. godine uložila u investicije 47,5 miliona EUR čime je značajno popravljena tehnološka baza i revitalizovani porušeni objekti. Osim toga, uložena su značajna sopstvena sredstva u razvoj novih proizvoda što je rezultiralo znatno većim nabavkama od strane Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. To nas je uverilo da ćemo moći da ispunimo našu primarnu funkciju, da opremamo Vojsku Srbije najsavremenijim sredstvima naoružanja i vojne opreme. Ne treba pominjati u kojoj meri se time povećavaju šanse za budući nastup na svetskom tržištu.

Valjevski Krušik je postao centralna meta poslednjih nedelja. Kao najveće preduzeće odbrambene industrije, u periodu od 2015. do 2018. godine povećalo je proizvodnju i prodaju za više od pet puta godišnje u odnosu na raniji period i samostalno uložilo preko 37 miliona EUR u nove tehnologije i to uglavnom iz poslova za koje se u navedenim medijima tvrdi da su rezultirali gubicima, odnosno pljačkom preduzeća. Zbog tih poslova nije slučajno da je Krušik postao trn u oku konkurencije. Nažalost, negativna kampanja je već nanela ozbiljne štete tom preduzeću, a postepeno se širi i na ostale fabrike Odbrambene industrije Srbije.

Očit obrazac takvog širenja je pokušaj da se iz privrednog društva „Prvi partizan“ Užice protivpravno pribavi dokumentacija i tehnoliogija za proizvodnju onih proizvoda koji su veoma traženi na ino-tržištu. Taj pokušaj je osujećen zajedničkim delovanjem rukovodstva i nadležnih državnih organa. Ono što je zajedničko u svim ovim slučajevima su pojedinci i grupe koji „u najboljoj nameri”, koordinirani i podržani izvan zemlje, sve čine da uruše ugled i oslabe poslovne rezultate srpske odbrambene industrije.

Takođe, oni koji ovo čine „u najboljoj nameri” treba da budu svesni činjenice da se u tehnološkom lancu, iza fabrika Odbrambene industrije Srbije, krije veliki broj manjih državnih i privatnih proizvođača naoružanja i vojne opreme i kooperanata koji su podjednako značajni za očuvanje, rast i razvoj kapaciteta odbrambene industrije Republike Srbije i koje ove aktivnosti podjednako pogađaju.

Konačno, licemerno je podržavati i braniti našu industriju oružja, a istovremeno se „zgražavati” nad efektima njegove upotrebe i zalagati za obustavljanje njegovog izvoza od čega praktično ona živi. Pogotovo je neprimereno da to rade baš oni koje je ta industrija othranila i koji imaju namere da u njoj ostanu i tako othrane svoju decu. Stoga molimo gore pomenute „kolege” da se u krajnjem opredele!

Takođe, radi otklanjanja svake sumnje, ovom prilikom naglašavamo da nemamo ništa protiv da nadležni organi realizuju svoj deo posla i da odgovaraju sva lica koja su učestvovala u bilo kakvim zloupotrebama vezanim za naše poslovanje, ukoliko ih je bilo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. Mamlazi neopevani, lopurde polupismene možete lagati.ali samo sebe! I to ne još dugo!