Zamirisao pozorišni Neven – Čika Jova Zmaj bi bio ponosan

U sinoć premijerno izvedenoj predstavi “Neven”, rađenoj po motivima tekstova Jovana Jovanovića Zmaja, pojavilo se 35 debitanata koji su prvi put u životu stali na scenu… i to na Veliku scenu Centra za kulturu. Mladi glumci ove kultne komedije, kojom se promoviše novoformirana Dečja scena Gradskog pozorišta “Abrašević”, učenici su skoro svih valjevskih osnovnih škola uzrasta od V do VIII razreda. Predstava traje gotovo sat i po vremena, pored čika Jovinih čuvenih tekstova, pouka i nedovršenih štosova ima songove i živu muziku na sceni, krase je prelepa scenografija i kostimi, koristi snimljenu muziku i uklapa isečke filma na sceni. Imala je zakazanu premijeru u 20 časova, kako i priliči pravoj celovečernjoj predstavi, a ne dečjoj priredbi. Potpisnik režije Miroslav Trifunović – Ćiša kaže da je posle 120 predstava prvi put imao ozbiljnu tremu.

Premijera predstave “Neven” (foto: Dragan Krunić)

“Trudili smo da deca prođu tri meseca kroz ceo proces nastanka predstave. Njih je bilo skoro 200 na audiciji, na kraju ih je ostalo nešto više od 30. Hteli smo da ih tretiramo kao odrasle i da sa njima napravimo jednu ambicioznu predstavu, a ne da spremimo priredbicu za 7 dana, da bude tra-la-la i da se na tome završi”, kaže Trifunović i dodaje da je želeo da se posveti sveukupnom delu čika Jove Zmaja.

Premijera predstave “Neven” (foto: Dragan Krunić)

“Jovan Jovanović Zmaj je zaista veoma važan u srpskoj književnosti, istovremeno ne samo kao pesnik i lekar već i kao veliki patriota. Reč je o čoveku koji je kroz časopis “Neven” svemu tome davao vaspitni i edukativni ton. Imate dosta pouka koje čujemo od čika Jove Zmaja, a sve to je urađeno u jednoj formi koju je ovde otvorio Džon Timoti Bajford i mi smo poraktično u srpskoj kuklturi dobili nešto što će kasnije postati kultna stvar, kao Monti Pajton. Dakle jedan “montipajtonovski” humor. Mi smo se trudili da to večeras na sceni i priuštimo”, ističe režiser predstave “Neven” zbog koje je sala Centra za kulturu bila ispunjena do poslednjeg mesta.

Premijera predstave “Neven” (foto: Dragan Krunić)

Petra Nameshajmer i Aleksej Petrović jedni su od mnogobrojnih protagonista predstave. Petra je dobila ulogu Dobre Jele, a Alekseja smo videli u ulozi mađioničara Šandora Vilovskog. Ne kriju da je bilo zahtevno raditi tri meseca na ovoj predstavi.

“Veoma sam ponosna na naš rad, zato što je reč o deci uzrasta od petog do osmog razreda. Znamo da smo našim trudim uspeli da napravimo jedno sedmo svetsko čudo, jer svako od nas ima mnogo mašte i stvarno sam ponosna na celu ekipu. Reditelj jeste bio strog, ali tako se mora. Rad, red, disciplina, bez toga ne može da se napravi ozbiljna stvar”, kaže Petra Nemeshajmer i ističe da njeni vršnjaci treba manje vremena da provode uz telefone i kompjutere i da je pozorište dokaz da postoji svet i izvan tenologije.

Premijera predstave “Neven” (foto: Dragan Krunić)

“Jako puno obaveza smo imali, izdvojili smo vreme kako bismo sve ovo organizovali i kako bismo osvojili srca naših roditelja i naših drugara vršnjaka. Ovo je jedno veliko iskustvo koje bih svakome preporučio, jer je stvarno lepo nastupati na sceni i družiti se sa drugarima”, kaže Aleksej Petrović, kojem je najlepša stvar vezano za predstavu bila scenografija, a najteža tekst koji je morao da nauči.

Premijera predstave “Neven” (foto: Dragan Krunić)

“Oni su nestašni, oni su nemogući, oni su nam živce pojeli, ali sve to pada u vodu kada videte da su oni neverovatno ljubopitljivi, radoznali, šarmantnim, beskrajno talentovani. Gde ćete lepšu i veću stvar koja se dogodila Valjevu no da dobije jednu ovako mladu generaciju nadarene dece koja se bavi ovom vrstom umetnosti”, kaže Branko Antonić,  pomoćnik reditelja.

Premijera predstave “Neven” (foto: Dragan Krunić)

Prva repriza predastave “Neven” sledi već u petak, 18. maja, u okviru Republičke smotre recitatora “Pesniče naroda mog”, kao i za učenike Prve i Četvrte osnovne škole.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.