Zapaženi radovi mladog tima lekara valjevske Angio sale na Evropskom kongresu interventnih kardiologa

Evropski kongres interventnih kardiologa “Euro PCR” najveći je svetski skup lekara koji se bave ovom granom u kardiologiji i okuplja preko deset hiljada učesnika i eminentnih stručnjaka. Mladi tim lekara valjevske Angio sale učestvovao je na ovom skupu održanom u Parizu, na kojem je dr Dušan Ružičić prezentovao dva rada, što je velika čast za Opštu bolnicu Valjevo. Osim dr Ružičića u timu su još učestvovali dr Cvetanović i dr Obradović.

Dr Dušan Ružičić na Euro PCR kongresu u Parizu

Panelisti pred kojima je dr Ružičić imao prikaz su najveća imena interventne kardiologije u svetu danas. Jedan rad je bio prikaz slučaja komplikacije kod takozvanog “pada stenta” prilikom PCR procedure. Drugi rad se sastojao u tehnici kojom su mladi lekari valjevske Angio sale uspeli da reše hroničnu totalnu onkluziju jedne arterije.

“S obzirom na to smo mi određenom tehnikom uspeli da bez većih komplikacija najbezbolnije i jako uspšeno rešimo proceduru “pada stenta”, to je bilo zanimljivo da se vidi kako možemo još da razmenimo znanja i iskustva i kojim tehnikama da pribegavamo kada nam se desi nešto nepredviđeno. U drugom prikazanom radu koji se odnosi na tehniku saniranja hronične totalne onkluzije arterije kod otvaranja te arterije je uočeno da postoji i bifurkaciona stenoza što je bio dodatni izazov. Tehniku koju smo prikazali imali smo priliku da uporedimo sa svetskim imenima koja se bave hroničnim onkluzijama, bifurkacijama i drugim stanjima. Oba rada su prošla dosta zapaženo, pohvaljeni su i diskusija se razvila u jako dobrom smeru. Naravno da nama u nekom svetlu fali još nekih tehničkih mogućnosti, ali to je već finansijski aspekt, zbog koga imamo potrebu za jednim vaskularnim ultrazvukom, koji je neophodan za kompleksnije procedure. Mi smo i bez svega toga uspešni i drago mi je da valjevska bolnica i tim Angio sale prezentuje svoja dostignuća na ovako značajnim stručnim skupovima na svetskom nivou”, rekao je dr Ružičić, dodajući da smo na zavidnom nivou po broju procedura iako smo sala koja radi samo u prvoj smeni uz pripravnost.

Sa takvim radnim vremenom valjevska Angio sala ima zavidan broj procedura i hiljade spašenih života. Ono što je takođe značajno jeste da valjevska angiosala ne zaostaje za svetskim po kvalitetu rada. U valjevskoj Angio sali iz koraka u korak radi se prema preporukama i savetima evropskog bifurkacionog kluba i udruženja za perkutane intervencije.

Sama priprema za prezentovanje ovakvih radova vrlo je složena i podrazumevala je da se prvo aplicira tako što je napravljen prikaz slučaja, a selekciona komisija birala je od nekoliko hiljada radova svega stotinak za prezentaciju, pa je tim valjevske Angio sale sa dva rada imao zapaženo učešće na Evropskom kongresu interventnih kardiologa “Euro PCR”.

Inače, predavanja dr Dušana Ružičića iz oblasti kardiologije imaju priliku svakodnevno da slušaju studenti Fakulteta zdravstvenih i poslovnih studija u Valjevu Univerziteta Singidunum, gde je dr Ružičić poslednjih 5 godina angažovan kao profesor.

http://ewinghouses.com/

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. Гордана Тешић

    БРАВО Ваљевци!!! СВЕ ЧЕСТИТКЕ !!!