Zaštitite kožu na jednostavan način

U prošlosti žene su sve radile da bi im koža bila bela kao mleko . Štitile su se suncobranima, velikim šeširima, čipkanim rukavicama. A u našem vremenu je zaboravljeno da je odeća odličan štit od sunčevih zraka. Kape su neophodne osobama bez kose , jer njen nedostatak povećava mogućnost pojavljivanja karcinoma na glavi.
Naša koža pamti i beleži svaki trenutak koji smo proveli na suncu, dodaje ga svim prethodnim trenucima provedenim na suncu i počev od detinjstva pravi zapis koji se ne može izbrisati. Oprez i  za vlažne bele majice koje se oblače deci misleći da će ih zaštiti od sunca, a ne znamo da one propuštaju mnogo veću količinu UV zraka do kože. Sunce nam je znate i vi neophodno kako za telesnu tako i za psihičku stabilnost. Ali preterano izlaganje nas dovodi do posledica.

Veštačko sunčanje – solarijum
Izlaganje radijaciji u solarijumu dovodi do prevremenog starenja kože, slabljenja imunog sistema, oštećenja očiju, melanoma na oku, karcinoma kože.

Priprema kože za sunce ishranom :
-lubenica, šipak, soja , laneno seme, jabuke, šargarepa, budeva, jaja, kakao. Sve ove namirnice je poželjno koristiti u letnjim mesecima.

Nega kože:
– Ulja semenki maline (zaštitni faktor od 28 do 50)
-Ulja semenki šargarepe (zaštitni faktor od 38 do 40)
-Ulje pšeničnih klica (zaštitni faktor 20)

Kombinacija ulja I cink oksida osigurava zaštitu od celog spectra sunčevih zraka. Ima antiseptička I antigljivična svojstva . Ne sme se udisati tokom pripreme.

Recept za osetljivu kožu
½ šoljice bademovog ulja
¼ šoljice kokosovog ulja
¼ šoljica pčelinjeg voska
2 kašike cinkovog oksida
2 kašike kakao butera
eterično ulje po izboru
Kada se ovo otopi i ohladi pažljivo dodati cink – oksid. Dobro izmešajte prebacite u plastičnu posudu i dobro zatvorite.  Bočica od 200 ml dovpljna je za 7 dana mazanja.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.