“Zavera ćutanja”

Aktivisti valjevskog Lokalnog fronta bavili su se na konferenciji za medije slučajem vezanim za HK “Krušik” i radnikom ove valjevske kompanije Aleksandrom Obradovićem, koji je “otkrio ko je sve umešan u korupciju i zloupotrebu prilikom trgovine naoružanjem”, o čijem hapšenju niko u gradu nije znao punih 20 dana, sve dok o tome javnost nisu obavestili domaći i strani nezavisni mediji. Sada kada “ceo svet zna i govori o tome”, frontovci javno postavljaju pitanje čelnicima grada Valjeva zašto su ćutali i zašto i dalje ćute o svemu šta se dešava.

Prema rečima aktivistkinje Lokalnog fronta Vere Marković, vlast u Valjevu, na čelu sa “Vučićevim Gvozdenovićem”, nijednom rečju se ne oglašava povodom “međunarodne afere šverca oružjem” koja seže do valjevskog “Krušika”. Poražavajuće je, kako je rekla, i dalje ćutanje samih zaposlenih “Krušika”, koji su bili ne samo u moralnoj obavezi da zaštite i podrže svog kolegu, nego i sebe same, jer će se zloupotrebe kojima je oštećen “Krušik” odraziti i na njihov položaj.

“Aleksandar Obradović, radnik fabrike “Krušik”, je uzbunio javnost saopštavajući da rukovodstvo ove fabrike omogućava firmi Branka Stefanovića, oca ministra policije, Nebojše Stefanovića, da nabavlja oružje po povlašćenim cenama. Stvorena je opravdana sumnja da je oštećena fabrika “Krušik”, ali i država Srbija. Istraživački mediji tvrde da je firma Branka Stefanovića, oružje kupljeno od “Krušika”, preko posrednika usmeravala ka zemljama koje su u građanskom ratu, tamo gde je trgovina oružjem zabranjena. Do dana današnjeg, ni Ministarstvo odbrane ni rukovodstvo fabrike “Krušik” nisu demantovali ove sumnje. Naprotiv, sumnje u zloupotrebe postaju sve izvesnije”, naglasila je Vera Marković.

Ona je istakla da su građani Valjeva vlasnici gotovo četvrtine akcijskog kapitala “Krušika”, čija je vrednost 825 miliona 510 hiljada dinara. “Ova činjenica nama građanima, koji smo okupljeni u Udruženje “Lokalni front Va”, daje pravo da pitamo kako se našom imovinom upravlja. Ova činjenica vas obavezuje da na pitanja građana odgovorite”, poručila je vlastima Vera Marković.

Da je Grad tih 825 i po miliona kapitala “Krušika” stekao time što je “Krušiku” oprostio dugove nastale tokom proteklih decenija, istakao je Ljubomir Radović, aktivista valjevskog Loklanog fronta i samostalni odborniku Skupštini grada Valjeva. Na isti način kao što je država u svoj akcijski kapital pretvorila preko milijardu duga “Krušika” od doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, doprinosa koji radnicima “Krušika” godinama nisu uplaćivani u Fond PIO, dodao je Radović. Uz ovo, kako je rekao, država je oprostila 201 milion neuplaćenih doprinosa za nezaposlene i 107 i po miliona duga “Krušika” prema Fondu zdravstvenog osiguranja.

“Zakon o privrednim društvima akcionarima daje upravljačka prava. Akcijama građana Valjeva, našim akcijama, raspolažete vi, gospodo sa prvog sprata. Vi morate znati šta se događa sa našom imovinom. Vi ste u obavezi da i nas o tome obaveštavate. Vi ste, na primer, morali znati da je u 2017. godini najveći kupac “Krušikovih” proizvoda bio državni “Jugoimport SDPR”, sa 852 miliona 444 hiljade dinara. Prošle godine “Jugoimport SDPR” od “Krušika” je kupio robe za svega 316 miliona 590 hiljada dinara. Nekih 535 miliona manje. Da li ste nekoga u skupštini HK “Krušik” pitali zašto se to dogodilo? Odgovor je lak: pojavili su se odnekud neki novokomponovani kupci, kupci kojih pre nije bilo. Upravo to, kao i mahinacije sa cenama “Krušikove” robe, na svetlo dana izneo je Aleksandar Obradović. Najveći kupac u 2018. godini bio je “Partizan TCH” sa 428 miliona 545 hiljade dinara. O vezi Slobodana Tešića sa ovom firmom postoje i u javnost su izneti brojni dokazi. Kao i dokazi o vezi Branka Stefanovića sa firmom po imenu GIM, koja je bila kupac sa 294 miliona 850 hiljada dinara. Podsećamo, Branko Stefanović je otac ministra čije je ministarstvo nadležno da odobrava izvoz specifičnih “Krušikovih” proizvoda. U sve ovo policija, tužilaštva i sudovi ne ulaze. Naravno, i njih je zaplašila demonstracija sile, čiji je cilj bio da zaplaši sve druge radnike “Krušika”, ljude koji iz dana u dan ćutke gledaju kako se čerupa imovina njihove fabrike”, izneo je u svom izlaganju Ljubmir Radović.

 

Radović je kao odgovor na pitanja da li je Aleksandar Obradović imao pravo da učini ono što je učinio i da li je zaista povredio nekakve propise koji govore o čuvanju poslovne tajne privrednih društava pročitao član 73 Zakona o privrednim društvima u kojem se o izuzecima od dužnosti čuvanja poslovne tajne kaže sledeće: “Ne smatra se povredom dužnosti čuvanja poslovne tajne saopštavanje podataka iz člana 72. ovog zakona ako je to saopštavanje učinjeno nadležnim organima ili javnosti isključivo u cilju ukazivanja na postojanje dela kažnjivog zakonom”.

On je kazao da gradonačelnik Gvozdenović gražanima Valjeva i javnosti najpre duguje da hitno zbrine uzbunjivača Aleksandra Obradovića, kome je ugrožena egzistencija, sa svim članovima porodice.

“Čovek koji hrabro ukaže na pljačku javne imovine, uzbunjivač koji ima dokaze da su interesi fabrike “Krušik”, Grada Valjeva i svih građana ugroženi,
zaslužuje solidarnost i pomoć. Umesto što udvorički ćuti, lokalna vlast, Vučićev Gvozdenović i ostali su dužni informacije i objašnjenja. Lokalni front Va zahteva da se rasvetle sumnje u vezi poslovanja Krušika”, poručio je Ljubomir Radović.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.