Zavisnost od interneta je kao i sve druge bolesti zavisnosti

Podaci iz istraživanja po osnovnim i srednjim školama pokazuju da postoji velika opasnost od razvijanja bolesti zavisnosti od interneta. Svetska zdravstvena organizacija vodi razgovore na svim nivoima da se ta zavisnost uvede u međunarodnu klasifikaciju bolesti. Zbog toga su Savetovalište za mlade i Patronažna služba Doma zdravlja Valjevo, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija koje je dalo preporuke i podatke, inicirali da Svetski dan mentalnog zdravlja (10. oktobar) bude obeležen tročasovnom radionicom posvećenoj prevenciji zavisnosti od interneta, kao bolesti savremenog doba i prvenstveno mladih ljudi. Radionica za predstavnike učenika drugih razreda srednjih škola i njihove profesore održana je u Edukativnom centru Doma zdravlja. Odziv je bio vrlo pristojan, učestvovali su učenici Medicinske, Tehničke, Ekonomske i Poljoprivredne škole. Sa njima su radili psiholog Živana Pantić iz Savetovališta za mlade, patronažna sestra Vesna Pavlović, Snežana Marinković iz Zavoda za javno zdravlje i Aleksandar Tomić iz Crvenog krsta. O zavisnosti od interneta psiholog Doma zdravlja Živana Pantić kaže:

– Želimo da mlade upoznamo s tim velikim problemom, da im damo do znanja da znatno vreme provedeno ispred monitora, u korišćenju mobilnog telefona, boravak na društvenim mrežama, čak i na sajtovima koji daju opšte informacije vodi u ozbiljnu bolest koja ima potpuno istu kliničku sliku kao zavisnost od duvana, alkohola i droga. Zavisnik se postaje onda kada shvatite da ne možete bez vremena provedenog na internetu, postoji neverovatna potreba da budete prisutni, da ste onlajn. SZO smatra da svakodnevno konzumiranje interneta od četiri do šest i više sati jeste siguran znak ulaska u bolest. Postoje i drugi simptomi: dekoncentracija, demotivacija za ostale aktivnosti, glavobolja, nesanica, povećanje telesne težine jer deca koja provode vreme na internetu umesto predviđenih obroka posežu za grickalicama, a pritom se nedovoljno kreću. Naša pretpostavka je da ovaj uzrast, drugi razred srednje škole, već ima jako puno informacija o internetu, ali da nemaju dovoljno životnog iskustva i ne shvataju ozbiljno opasnosti u koje ih može dovesti internet. Naša poruka je da se treba vratiti zdravim stilovima života jer mentalno zdravlje, pre svega, podrazumeva dobrobit svakog pojedinca u postizanju optimalnih rezultata korišćenja sopstvenih potencijala: u intelektualnom funkcionisanju, u odnosu na životne tegobe, u odnosu među ljudima, reakciji na stres, u korišćenju emotivnih kapaciteta.

Valjevo

Nakon opšteg kratkog razgovora o mentalnom zdravlju, polaznici su popunili test opšte informisanosti o tome koliko je internet opasan po zdravlje. Zatim je usledila prezentacija „Mit ili istina o korišćenju fejsbuka“ koju su pripremili učenici Tehničke škole i koju je sa srednjoškolcima komentarisala psiholog Savetovališta za mlade Živana Pantić. Zanimljivo kreirana prezentacija daje globalne podatke o broju korisnika interneta i društvenih mreža u svetu, zatim podatke dobijene anketiranjem učenika ove škole i ukazuje na potencijalne prevare na internetu. Zatim su mladi radili po grupama i održan je debatni klub o nekadašnjim veštinama i veštinama koje se razvijaju na internetu. Prikazane su i dve prezentacije Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije.

Valjevo

Patronažna sestra Vesna Pavlović je poručila roditeljima da je neophodno da kanališemo energiju naše dece i usmerimo njihova interesovanja, kako bi birali lepše strane života, realnu a ne virtuelnu komunikaciju, odnosno da sa nekim dele stvarno razumevanje, ljubav , podršku i podstrek. Snežana Marinković, nutricionista-dijetetičar Zavoda za javno zdravlje Valjevo, predočila je srednjoškolcima savremeni pristup pravilnoj ishrani i razmenila mišljenja sa njima o modernom načinu ishrane, vrstama i količinama namirnica, brzoj hrani, značaju pravilne ishrane i fizičke aktivnosti za dobro zdravlje itd. Aleksandar Tomić iz Crvenog krsta govorio je o promociji humanih vrednosti u okviru koje se bave vršnjačkim nasiljem, koje je inače sve češće na globalnoj mreži. Uputio je srednjoškolce kako konkretno da postupe u situaciji u kojoj ih uznemiravaju na internetu jer se često dešava da to ignorišu, upozorio na predatore i lažne profile, istakao servise koje je država omogućila i na kojima mogu prijaviti uznemiravanje.

Valjevo

U Domu zdravlja radi Savetovalište za mlade gde oni i njihovi roditelji mogu zatražiti pomoć stručnjaka ukoliko primete bilo kakve promene u ponašanju.

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.