ZAVRŠENI 10. VALJEVSKI FILMSKI SUSRETI

Jubilarno deseto izdanje festivala Valjevski filmski susreti pod sloganom Zajedno završeno je u nedelju, 17.12.2023. godine ceremonijom dodele nagrada, posle koje je prikazan film Prizvan i pozvan reditelja Luke Papića i Srđe Vuča.

VFS_2023_dan3-7

Ove godine za dve nagrade takmičilo se 18 ostvarenja iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Severne Makedonije.

VFS_2023_dan4-1

Ovogodišnji žiri u sastavu: montažerka iz Valjeva Ivana Milutinović, reditelj i producent Srđa Vučo, kao i reditelj Jovan Dimoski, odlučio je da nagradu za najbolji film Slobodan Golubović Leman, autorsko delo Jelene Popović, dodeli ostvarenju Palma reditelja Gabriela Camaja.

Obrazloženje žirija: Ono što pobednički film čini posebnim jeste sposobnost da nosi snažan autorski izraz bez gubitka komunikativnosti. Reditelj vešto povezuje svoju umetničku viziju sa publikom kroz priču koja, iako naizgled konvencionalna, prelazi granice očekivanog. Ova priča pruža nešto više od uobičajenog, obogaćena dovoljnom dozom šašavosti i šarma, postiže izuzetan balans između konvencionalnog i originalnog. Briljantno interpretirane glavne uloge i inventivna vizuelna izražajnost doprinose tome da ovo ostvarenje bude pristupačno i razumljivo čak i bez potrebe za razumevanjem jezika.

VFS_2023_dan4-10

Pored nagrade za najbolji film, članovi žirija odlučili su da dodele i specijalno priznanje filmu Samo ovaj svet reditelja Petra Lakića.

Obrazloženje žirija: Ovaj film je u isti mah kontroverzan i suptilan, intrigantan i precizan, intiman, sa premisom nekarakterističnom za naše podneblje, zapaženom i sjajno izvedenom vodećom ulogom, atmosferom teskobne noći koja ostaje sa nama i nakon što se film završi, interesantnim tretiranjem filmskog prostora i vremenskih elipsi, poziva na aktivan dijalog publike i domaštavanje. Iako smo u festivalskom programu pronašli kompletnije i celovitije filmove, u ovom ostvarenju prepoznajemo potencijal za artikulaciju autentičnog stila, senzibiliteta, autorskog pečata. Stoga ovim specijalnim priznanjem želimo da ohrabrimo mladi autorski tim da nastave putem kojim su krenuli.

Nagrada, u vidu slike Miodraga Pešića Peše, Mladi autor za najbolju fotografiju, o kojoj kao i prethodnih godina odlučuju filmski umetnici iz Valjeva, reditelj Zoran Đorđević i fotografi i snimatelji Dušan Đorđić i Nenad Stevanović, dodeljena je direktoru fotografije Marku Mladenoviću Ciletu za film Otadžbina Nikole Zdravkovića. Obrazloženje: “Otadžbina” je stilski dosledan, koji ne gura fotografiju u prednji plan, a podržava glumce i reditelja u priči.

Na festivalu su u okviru revijalnog programa bili prikazani igrani filmovi Lost Country Vladimira Perišića, Domaćinstvo za početnike Gorana Stolevskog i Sigurno mjesto Juraja Lerotića, kao i dva dokmentarna filma Flašaroši Nemanje Vojinovića i Prizvan i pozvan Luke Papića i Srđe Vuča.

VFS_2023_dan4-2

Festival Valjevski filmski susreti organizuje udruženje Vakum u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo i Modernom galerijom, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Valjevo.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.