Zbog kašnjenja isplate januarskih zarada, radnici Preduzeća za puteve “Valjevo” održali štrajk upozorenja

Oko 500 radnika Preduzeća za puteve “Valjevo” nije dobilo januarske plate, zbog čega je juče Samostalni sindikat održao jednočasovni štrajk upozorenja. Zoran Filipović, predsednik ovog sindikata, rekao je za portal Valjevska posla da su štrajk upozorenja podržali članovi Samostalnog sindikata i najavio u narednim danima i generalni štrajk radnika, ako zarade u međuvremenu ne budu isplaćene. Prema nezvaničnim saznanjima Samostalnog sindikata, isplata spornih zarada mogla bi biti izvršena danas, 2. marta, do kraja radnog vremena, ali to niko od nadležnih nije za sada potvrdio.

PREDUZECA-ZA-PUTEVE-„VALJEVO

Snežana Stojišić, iz sindikata “Sloga” potvrdila je  da od  kraja decembra radnici “nisu dobili ni dinara”.

“Ne samo plate, nije bilo  ni putnih troškova, topli obrok… Radnici, kojima je ugovor o radu na određeno vreme ovih dana istekao, taj ugovor nisu mogli da produže. Radi se o stotinak radnika. Nešto se ozbiljno dešava? Čekaćemo još do kraja ove nedelje, pa ćemo videti šta nam je činiti”, kaže Stojšić.

Radnici danima nisu znali šta je razlog kašnjenja zarada i tek nakon nekoliko  dopisa sindikata upućenih rukovodstvu firme, stiglo je zvanično sopštenje generalnog direktora Milana Mitrovića u kome se kaže da su neizmirena dugovanja države prema njihovom preduzeću razlog kašnjenja  isplate zarada. Naime, kako u istom dopisu stoji, preduzeće Putevi Srbije duguje preko 500 miliona valjevskom preduzeću. Direktor Mitrović, ovim povodom, nije želeo da da izjavu za naš portal.

Preduzeće je osnovano 1961. godine sa osnovnom delatnošću održavanje, rekonstrukcija i izgradnja javnih puteva, mostova, propusta i drugih objekata u funkciji korišćenja javnih puteva. Krajem 1974.godine, udruživanjem sa Preduzećem za puteve “Beograd”, postaje Osnovna organizacija za održavanje i rekonstrukciju puteva u sastavu istog. Godine 1985. OOUR “Valjevo” sa OOUR “Putogradnja” iz Valjeva formiralo je OOUR za puteve “Valjevo” u okviru Preduzeća za puteve “Beograd”.

Početkom 1990. godine osamostalilo se i od tada posluje pod nazivom Preduzeće za puteve “Valjevo” sa p.o. Valjevo, sve do 16.06.2005. godine kada je privatizovano na aukcijskoj prodaji, od kada posluje kao Preduzeće za puteve “Valjevo” a.d. Valjevo. Od 05.08.2005. godine posluje kao akcionarsko društvo.

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.