Zimska izložba Likovnog ateljea

Zimska izložba polaznika Likovnog ateljea Centra za kulturu Valjevo otvorena je juče u Klubu kod Bioskopa 85. Prikazano je oko 150 crteža i stotinak radova od gline. Zimska izložba će trajati bar dve sedmice, tako da je otvorena za publiku i nakon božićnih praznika.
Pokretač različitih kreativnih programa u Centru za kulturu Valjevo je dizajner i slikar, mr Katarina Marinković, istovremeno inicijator osnivanja i mentor polaznika u Likovnom ateljeu koji je već odnegovao generacije mladih zaljubljenika u vizuelne umetnosti, a nekolicina je dizajn i likovno stvaralaštvo izabrala za životni put.

Polaznici Likovnog ateljea Centra za kulturu Valjevo sa svojom mentorkom mr Katarinom Marinković

“Likovni atelje radi od 2009. godine i tradicija je da pred novogodišnje praznike priredimo izložbu i prikažemo šta su polaznici radili tokom zimskog semestra. Već nekoliko godina trudimo se da to bude malo svečanije i nije samo crtanje i slikanje, već radimo i keramiku, pravimo različite ukrase koje potom prikažemo tokom Zimske izložbe. Ovog puta imamo 20 velikih ramova u kojima je po četiri – pet crteža i izloženo je još toliko malih komada koje su polaznici pripremili, obzirom da sada imamo i peć za pečenje gline”, rekla je mr Katarina Marinković, mentor i organizator programa Likovnog ateljea pod čijim okriljem rade školice dizajna i slikanja, vajanja, karikature i stripa, kao i kreativne radionice raznovrsnih tematika.

Mr Katarina Marinković, mentor Likovnog atelja Centra za kulturu sa malim slikarima

Inače, i tokom protekle jeseni dvadesetoro polaznika je uredno pohađalo časove slikanja u Likovnom ateljeu Centra za kulturu kod mr Katarine Marinković, uz koju su obradili brojne teme i tehnike, radeći prema programu prilagođenom uzrastu: od predškolaca, zatim mlađih do starijih osnovaca.
Deca oduševljeno govore o svemu naučenom. Jakša Stanojlović, ima pet godina, ide u predškolsko i, kako je rekao rado dolazi u Bioskop 85, kao i na časove crtanja kod Kaće. “Mnogo mi je lepo na časovima zato što puno crtamo, neke priče, pa smo crtali autoportret,a ja sam crtao i slavu kod babe i dede. Najviše volim kad slikamo vodenim bojicama”, ubedljivo priča petogodišnji Jakša.

Jakša Stanojlović (5), jedan od polaznika Likovnog ateljea Centra za kulturu

Polaznica Likovnog ateljea je trinaestogodišnja Jana Damnjanović koja je ljubav prema slikarstvu nasledila od oca Vojkana, izuzetno darovitog slikara. Još kao mala Jana je izuzetno lepo crtala, pa je logičan izbor bio upis u Likovni atelje kod mr Katarine Marinković, čije programe u Centru za kulturu pohađa neprekidno već četiri godine. “Ovde mi je veoma lepo jer se družimo, opušteni smo i mnogo toga novog naučimo. Radili smo različite postavke, pejzaže, koje ne radimo često na časovima u školi. Meni se posebno dopada jer smo crtali portrete i mrtvu prirodu. Pri tome, dobijali smo savete koji su meni baš mnogo pomogli, tako da sam neke početničke greške ispravila. Sada sam sedmi razred osnovne škole i možda je malo rano, ali razmišljala sam da moje buduće zanimanje bude povezano sa likovnom umetnošću, možda grafički dizajn, ali još ću razmisliti”, obećava Jana Damnjanović.

Jana Damnjanović (13), polaznica Likovnog ateljea Centra za kulturu Valjevo

Mentor Likovnog ateljea Centra za kulturu Valjevo, mr Katarina Marinković primećuje da je priličan broj “starih” polaznika, sadašnjih srednjoškolaca, zainteresovan za program, tako da se tokom vikenda rado uključe u tzv. otvorene radionice. To je vreme da se razonode i opuste prisećajući se starih dana, dok  stvaraju sasvim nova slikarsta i vajarska umetnička dela.
“Obično ti vikend časovi ”prerastu” u zimske radionice tokom raspusta, tako da nam je u planu da i za predstojeći raspust, od 01. februara organizujemo programe u ciklusima od pet do šest dana. Biće: crtanje, vajanje, kaligrafija, dizajn, to ćemo još već videti, zavisno od interesovanja polaznika koji, tokom predstojećeg zimskog raspusta, budu zainteresovani za rad u Likovnom ateljeu Centra za kulturu Valjevo”, rezimirala je dizajner i slikar, mr Katarina Marinković, napominjući da je prijavljivanje za radionice tokom zimskog raspusta najverovatnije biti omogućeno u drugoj polovini januara 2019. godine.
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.