Značajan podsticaj razvoju laparoskopije

Opšta bolnica Valjevo, jedna je od osam zdravstvenih ustanova, kojoj je u petak, u Opštoj  bolnici Šabac, Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, svečano uručio ugovor za uređaj, laparoskopski stub, u okviru projekta „Lapserb“ koji sprovodi Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Osim direktora OB Valjevo dr Zorana Đurića, uručenju je u petak prisustvovao i dr Nebojša Stojaković.

Dr Stojaković je nakon brojnih polaganja testova i aktivnog doprinosa učešćem na laparoskopskim radionicama krajem juna meseca dobio diplomu od eminentnog prof. dr Amdžada Parvaiza, koji je početkom marta učestvovao u edukativnoj radionici u OB Valjevo. Radionica je bila posvećena neophodnosti savremenih tehnoloških dostignuća i nove opreme kako bi se ispratili znanje i veštine valjevskih hirurga koji razvijaju laparoskopiju, potomje u ustanovi održan demo prikaz novog stuba prilikom čega je, u okviru programa stručnog usavršavanja, usledila obuka stručnog kadra.

“Mi smo već imali priliku da radimo na novim stubovima, tako da je u našoj ustanovi urađen veći broj operacija čim je stigao novi stub. Projekat iz koga je dobijen novi laparoskopski stub za kolorektalnu hirurgiju izuzetno je značajan doprinos razvoju laparoskopije. Ministarstvo je dodelio svim bolnicama ugovore po traženim specifikacijama i potrebnim konfiguracijama uređaja. Novi stub uz eventualno neke dodake i nastavke mogao bi da ima širu primenu u drugim oblastima, ginkologiji, urologiji, ortopediji, ORL i gde god se radi endoskopija. Naravno u hirurgiji u svim segmentima. Šta taj stub zapravo znači za nas i koliko je ovo velika stvar, govori i to da smo mi praktično preskočili tri tehnološke generacije uređaja, jer je prethodni stub koji je uradio ogroman posao i na kome je urađeno 11 hiljada operacija, nabavljen pre 17 godina. Novi stub nam daje neuporedivo bolji kvalitet slike i vizuelizaciju operativnog polja. Sve je to znatno bezbednije za pacijenta i komfornije za operatora”, rekao je dr Nebojša Stjaković, koji je trenutno kandidat za supspecijalizaciju iz oblasti laparoskopske hirurgije, dodajući da se ne smemo zaustaviti na ovom uređaju, jer tehnologija svakodnevno napreduje.

Uz ogromnu želju da se veštine konstantno unapređuju, a stečena znanja primenjuju, dr Stojaković navodi značaj timskog rada, pa osim u kolorektalnoj hirurgiji, ima želju da neko od mladih kolega proširi znanja kako bi se osvajale metode primene laparoskopije i u gornjim partijama digestivnog trakta i abdominalne hirurgije. Tim valjevskih hirurga je već imao desetak zahvata tog tipa. Edukativni programi, tipa radionica, uz veliku podršku prof. dr Amdžada Parvaiza, su pravo blago, jer za samo godinu dana intenzivnog trening programa, dr Stojaković ističe veliki lični, tehnički napredak u radu. On navodi, da bi za unapređenje kvaliteta rada veoma značilo održavanje sličnih radionica za kolege koje žele da unaprede svoje znanje.

“Sada imamo opremu, prema tome samo napred. Osim opreme, samo volja, želja i ambicija su potrebne za uspešan rad, a timu valjevske hirurgije ničega od svega potrebnog ne manjka, kako bi se što više tehnika dovelo i ustanovilo kao standard u našoj ustanovi. Osvajamo lagano program operacija kila laparoskopski i tu već imamo par mladih hirurga koji su zainteresovani. Misija je svakako praćenje svetskih trendova i što veća upotreba minimalno invazivne hirurgije kakve mogućnosti pruža primena laparoskopije”, istakao je dr Stojaković, pored koga u valjevskoj bolnici imamo još četiti hirurga koji su kroz edukaciju i samostalan rad obavili dovoljno operacija da se kandiduju i uđu u program „Lapserb“.

Dr Stojaković navodi da mu je i to deo misije, da se njegove kolege što pre nađu u programu, a on sam na jesen odlazi u Lisabon na završni program instruktorsko-trenerskog kursa, nakon koga stiče zvanje trenera instruktora, a Opšta bolnica Valjevo će postati instruktorski centar i referentna ustanova za laparoskopije kolorektalnog dela digestivnog trakta, kao minimalno invazivne hirurgije tumora debelog creva.

PR služba OB Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.