Zvanični rezultati referenduma u Valjevu sutra

U Valjevu se u nedelju na republičkom referendumu glasalo na 118 glasačkih mesta, a pravo glasa imalo je 76.o47 građana. U Gradskoj izbornoj komisiji u Valjevu rečeno je da će zvanične rezultate o glasanju na nedeljnom referendumu imati i objaviti sutra, kada će im Republička izborna komisija (RIK) proslediti izveštaj na usvajanje.

Glasanje-REFERENDUM

Sa referenduma u Valjevu / Foto: Slobodan Ćirić

Milutin Marković, predsednik Gradske izborne komisije, izjavio je da Gradska izborna komisija daje samo tehničku i logističku podršku referendumu, a da se glasovi broje u Beogradu. On je naveo da se juče, tokom dana, izlaznost pratila na 6 biračkih mesta, 4 u selima i 2 u gradu, koja su izabrana metodom slučajnog uzorka i da ti podaci ne daju relevantne podatke o ukupnoj izlaznosti u valjevskom kraju.

Zanimljivo da su izveštači iz drugih gradova sa referenduma juče tokom dana imali podatke iz svojih izbornih komisija o izlaznosti u toku nedeljnog referenduma na kome su se građani izjašnjavali o Aktu o promeni Ustava Republike Srbije.

Konačni rezultati o glasanju na nedeljnom referendumu u gradu Valjevu znaće se sutra, kada stignu iz RIK-a.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), koji su obrađeni u nedelju do 22.30 časova, a na osnovu obrađenih 34,68% glasačkih mesta, na republičkom referendumu “DA” je zaokružilo 61,84 %, a “NE” 37,10% građana Srbije.

U Srbiji na referendumu glasalo je 555.338 glasača, što je 30,63% od ukupnog broja upisanih glasača na ovim biračkim mestima. To je, kažu, privremena ocena izlaznosti. Ukupan broj glasačkih listića je 555.225, odnosno 99,98%. Broj nevažećih listića je 5.758, što je 1,04 odsto, a važećih 549.467, odnosno 98,94%. Za “DA” je bilo 343.436 građana, odnosno 61,84%, a za “NE” 206.031 građanin, odnosno 37,10%.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.