19. SPREG biće održan od 4. do 6. aprila: “Ovde stvaramo vrednosti”

Devetnaesti po redu Sajam privrede zapadne Srbije SPREG održaće se od 4. do 6. aprila 2024. godine u Omni centru, pod sloganom “Ovde stvaramo vrednosti”. Ove godine učestvovaće preko 150 izlagača na preko 80 štandova. Na otvorenom delu biće izlagači iz 7 opština i gradova, u Hali 1 izlagači najrazličitijih delatnosti iz više od 25 gradova i opština Srbije, dok je Hala 2 tradicionalno rezervisana za Domaći trgovački lanac (DTL) i kimpaniju Europrom, koji će predstaviti 37 izlagača –  najvećih domaćih kompanija i brendova. Svečano otvaranje SPREG-a zakazano je u četvrtak, 4. aprila, u 11 časova. Organizator Sajma je Regionalna asocijacija malih i srednjih preduzeća Zapadne Srbije, izvršni organizator je valjevska agencija “Gatti”, a u partnerstvu sa kompanijom Europrom i DTL-om. Pokrovitelj je Grad Valjevo.

Spreg Bojana Perić Jovan Grujić 4

Jovan Grujić, izvršni direktor SPREG-a i Bojana Perić, direktorka marketinga kompanije Europrom / Foto: Valjevska posla

“Od osnivanja SPREG-a 2004. godine zaista se trudimo da Sajam bude događaj, manifestacija i platforma na kojoj ćemo pokušati da mala i srednja preduzeća i preduzetnike, uopšte privredu, promovišemo i afirmišemo, i mislim da smo u tome uspeli, o čemu govori i ova dugogodišnja tradicija od skoro dve decenije. Ove godine bi, da nije bilo epidemije korona virusa, faktički bila 21 godina održavanja Sajma. Prilikom utemeljenja Sajma imali smo jedan cilj, a to je da postanemo najveći regionalni sajam u Zapadnoj Srbiji i mi smo velikim entuzijazamom, inicijativom, voljom i željom svih privrednika koji učestvuju u ovom projektu, uspeli u tome, tako da 19. SPREG-u možemo dati titulu najvećeg regionalnog sajma u Srbiji koji se održava van Beograda i Novog Sada”, rekao je na konferenciji za medije povodom najave 19. SPREG-a izvršni direktor Sajma Jovan Grujić.

Kako je najavio Grujić, očekuje se rekordan broj izlagača na otvorenom, a samim tim i najveća pažanja i interesovanje posetilaca tom izlagačkom prostoru pod vedri nebom. Tu će biti izložena najnovija poljoprivredna mehanizacija, traktori, priključne mašine, oprema za navodnjavanje, predstaviće se dva rasadnika, a kao posebna poslastica za ljubitelje automobila najavljen je nastup zvaničnih zastupnika svetskih brendova Škoda, Ford, Kia i MG.

Spreg sajam Jovan Grujić 2

Jovan Grujić, izvršni direktor SPREG-a / Foto: Valjevska posla

U Hali 1 će kao i svake godine biti izlagači iz najrazličitijih delatnosti, ovoga puta iz više od 25 gradova i opština Srbije. Mahom je reč o proizvođačima iz prehrambene industrije, okupljeno je i nekoliko zanatskih pivara koje rade na teritoriji Zapadne Srbije, zatim su tu i vinarije, poljoprivredna gazdinstva, razni domaći proizvodi, alati za poljoprivrednu proizvodnju i baštovanstvo, mašine za preradu hrane, oprema za trgovine.

“Posebno bih istakao izložbeni segment posvećen opremi za unapređenje energetske efikasnosti privrednih objekata i domaćinstava. Nekoliko izlagača predstaviće kompletne sisteme za solaranu energiju (solarne elektrane, paneli), biće zastupljeni proizvođači sistema za grejanje i hlađenje, kao i proizvođači PVC i alu stolarije”, kazao je Grujić.

U poređenju sa prošlogodišnjim SPREG-om, ove godine neće biti veliki broj grupnih štandova. Zajednički, na grupnim štandovima izlažu privrednici iz Priboja, Osečine, Zrenjanina Ljiga, Odžaka i Mionice. Prvi put na Sajmu nastupiće Zadružni savez Srbije i Inkluzivni Biznis Inkubator iz Valjeva sa svojim preduzetnicima – članovima.

Svoj štand na SPREG-u imaće i Grad Valjevo sa Turističkom organizacijom Valjevo, na kojem će biti predstavljeni privredni i infrastrukturni projekti, kao i turistička ponuda valjevskog kraja.

“I ove godine nadam se podršci Grada Valjeva kao generalnog pokrovitelja. Mi kao organizatori ne pripadamo tim gradskim manifestacijama koje se finansiraju iz budžeta grada Valjeva, već moram da napomenem da smo veliki  napor uložili da obezbedimo budžet da se Sajam održi, jer svake godine je to veliki izazov. Ove godine očekujemo veliko interesovanje poljoprivrednika i njihovu posetu Sajmu, posebno jer je Grad Valjevo zajedno sa preduzećem “Agrorazvoj” opredelio 120 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi”, istakao je Jovan Grujić.

Spreg Bojana Perić Jovan Grujić 1

Sa konferencije za medije oragnizatora Sajma SPREG / Foto: Valjevska posla

Kompanija Europrom i DTL , koji su već devet godina partneri i suorganizatori SPREG-a, i ove godine biće domaćini Hale 2 koja nosi prepoznatlji naziv “Domaća priča”. Prema rečima Bojane Perić, direktorke marketinga Europroma, naziv hale nije menjan jer se nastavlja sa konceptom koji podrazumeva da se u hali istovremeno nalaze i domaći proizvođači i domaći trgovci, i da u fokusu ostaje priča o kvalitetnom domaćem prozvodu.

“Ove godine imamo rekordnu zainteresovanost kada su u pitanju naši poslovni partneri i njihovo učešće u okviru Hale “Domaća priča”. Nažalost, nismo bili u prilici da ove godine pozitivno odgovorimo na sve njihove upite, zbog ograničenosti prostora i broja štandova, ali to dovoljno govori da svi ti poslovni subjekti vide benefit u jednoj ovakvoj postavci i da su generalno zadovoljni prošlogodišnjim učešćem i u okviru hale “Domaća priča” i sajma SPREG”, istakla je Bojana Perić i navela neke od proizvođača, kompanija i brendova koji će biti deo postavke “Domaća priča”: Zlatiborac, Bambi, Knjaz Miloš, Jafa, Imlek, Pionir, Nektar, Grand kafa, Nutrino, Valjevska pivara, Dr Milk, Trlić, proizvođači robne marke “Domaće” i drugi.

Spreg sajam europrom Bojana Perić

Bojana Perić, direktorka marketinga kompanije Europrom / Foto: Valjevska posla

Bojana Perić je najavila da će u Hali 2 i ove godine biti veliki akcenat na proizvodima robne marke “Domaće” i na njihovim lokalnim proizvođačima. Takođe je najavila da sve posetioce Hale “Domaća priča” očekuje veliki broj promocija, degustacija, radionica, kulturno-umetničkih programa, kvizova i drugih zanimljiv sadržaja. Posebno je istakla dva segmenta koji prevazilaze okvire sajamske priče.

“Prvog dana Sajma, 4. aprila, u okviru Hale “Domaća priča” ugostićemo preko 200 privrednika iz cele Srbije. Potrudićemo se da Valjevo predstavimo u širem svetlu i zaista ostavimo zaista lep utisak kao domaćini i ove godine, a kroz lep kultruno-umetnički program, gde ćemo pokazati lepotu valjevskog folklora i svih vrednosti koje on sa sobom nosi, zatim kroz zajednički organizovanu poseta Istorijskom arhivu u Valjevu, kao i predavanje o Valjevu bolnici od 1914. do 1915. godine. Drugi segment koji bih volela da istaknem jeste segment da će u Hali “Domaća priča” i ove godine tokom sva tri dana trajanja Sajma, biti organizovan veliki broj radionica, konkursa i predavanja, koji će biti namenjeni našim najmlađim sugrađanima i mladima, a sa ciljem da se edukativno i budi i neguje svest o očuvanju proizvoda iz ovih krajeva i onoga što potiče sa ovih prostora. Cela priča o negovanju domaćeg ostaje okosnica našeg učešća na Sajmu SPREG i ove godine”, naglasila je Bojana Perić.

Spreg Bojana Perić Jovan Grujić 2

Jovan Grujić i Bojana Perić / Foto: Valjevska posla

Kao propratni deo SPREG-a, drugog dana Sajma, u petak, 5. aprila, održaće se tradicionalni Prolećni sajam zapošljavanja u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Valjevo, na kojem se očekuje učešće više od 20 poslodavaca. Istog dana biće održano i nekoliko radionica starih zanata u organizaciji Turističke organizacije Valjevo.

U subotu, 6. aprila, pod nazivom “Dan dobrog ukusa” biće održana promocija malih poljoprivrednih gazdinstava, u saradnji sa preduzećem “Agrorazvoj – valjevske doline”.

Ulaz na Sajam je kao i svake godine besplatan. Radno vreme Sajma prva dva dana (4. i 5. aprila) biće od 10 do 19 časova, a poslednjeg dana Sajma (6. april) od 10 do 15 sati.

M. P. M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply