5. rođendan Lokalnog fronta: “Valjevcima, umesto zašećerene vodice, jednostavno nudimo istinu”

“Zbog višedecenijskog propadanja Valjeva, višestruko izneverenih očekivanja svih vlasti poslednjih decenija, dokazane nesposobnosti gradskih čelnika i Uprave, opiranja napretku, modernizaciji i javnosti rada same gradske vlasti, mi smo rešeni da menjamo stvari iz korena…” – glasi poruka preambule Statuta Lokalnog fronta, na koju je podsetio član UO LF Ljubomir Radović na konferenciji za medije upriličenoj povodom 5 godina postojanja ovog udruženja građana. Pored Radovića, novinarima su se na 5. rođendan, 19. jula, na dan rođenja Vojvode Živojina  Mišića, obratili i Željko Trifunović, odbornik LF u Skupštini grada i Ivan Manić, predsednik UO Lokalnog fronta. Njih trojica podsetili su na inicijative koje je Lokalni front pokretao i sprovodio u Skupštini grada i van nje u proteklih 5 godina, zatim na plasmane na prethodnim lokalnim izborima, hapšenja aktivista, ali su i izneli brojne primere šta Lokalni front godinama pokušava da učini i promeni na lokalnom nivou. Posebna pažnja “rošendanskog” obraćanja ovih trojice “frontovaca” bila je usmerena na aktivnosti vezane, pre svega, na problem (ne)rešavanja problema aerozagađenja, “pljačkanja Krušika”, “slučaj” Aleksandra Obradovića,  (ne)zaposlenost u Valjevu…

Lokalni-front-LF-1

Ljubomir Radović je podsetio da je Lokalni front svooj aktivizam započeo “neugodnim pitanjima za gradske vlasti”, podesećajući na “hrabar i drzak” potez kada su pred jednog od bivših gradonačelnika stali sa transparentom “Gde je most”, jer je, kako je istakao, “nekoliko miliona straćeno u obećanje da će Petnička pećina postati prvorazredna turistička atrakcija”, a  okolina pećine je i danas zapuštena, prljava i zagađena.

“Punih pet godina Lokalni front podseća sporovozne, uobražene i ponekad potpuno nesposobne gradske službenike sa partijskih spiskova da grad nema upravljača puteva, da teški kamioni njihovih partijskih prijatelja uništavaju puteve i ulice, a da, uprkos zakonu, godinama ne daju ni dinar naknade za vanredni prevoz. Krajem prošlog meseca konačno su se setili da pokrenu osnivanje novog javnog preduzeća koje će postati upravljač puteva. Ishod ćemo videti. Kada smo službenike grada podsetili da, kao i svi mi, već više od 10 godina uzastopno, dišu prekomerno zagađen vazduh, tvrdili su da to radimo samo zato što je, eto, ekologija u modi. A Lokalni front se zapravo bori protiv mode u Gradskoj upravi – da se pare građana Valjeva bacaju na skupe projekte, programe i planove koji posle toga kupe prašinu po Karađorđevoj 64, a da godinama niko ni prstom ne mrdne da bi te planove ostvario”, kazao je Radović.

On se osvrnuo na formiranje “pompezno najavljenog” Stručnog tima za smanjenje aerozagađenja, čije je “najveće postignuće” očekivano “otkriće” da Valjevo ima jednog velikog, džinovskog, zagađivača vazduha – Krušik, koji stvara 20% do 25% ukupnog zagađenja u Valjevu.

“To je utvrđeno sredinom 2019. godine. Danas, tri godine kasnije, ništa se nije promenilo. Zapravo jeste, vrlo je izvesno da će ove godine u “Krušik” stizati kolubarski lignit još slabijeg kvaliteta nego do sada. Onaj “bolji” ugalj se otprema u Obrenovac, gde će ga “Grčići” mešati sa mazutom da bi uopšte mogao da sagoreva. Šta li sada radi i da li uopšte postoji Stručni tim za smanjenje aerozagađenja? Podsećamo vas i da je državni revizor objavio kako je “Krušik” izgubio milione evra u poslićima sa privatnom firmom “GIM”. Mnogo pre toga Lokalni front je otkrio da su gradski oci “Krušiku” oprostili dug od 825 miliona dinara koje je lider u namenskoj industriji dugovao gradskom budžetu. Šta su dobili u zamenu za te silne milione? Ništa. Zato smo, ponovo veoma drsko, stali i pred tobože svemoćnog predsednika i poručili mu da nije dobrodošao dok se ne razreše pljačkanja “Krušika” i “slučaj” Aleksandra Obradovića. Da ne bi video našu poruku izbegao je glavnu kapiju “Krušika”. Sledeći bliski susret sa budućim počasnim građaninom Valjeva, setićete se, završio se hapšenjem naših aktivista i krivičnim prijavama”, istakao je Radović.

Podsećajući na rezultate koje je Lokalni fornt imao u prethodna dva nastupa na lokalnim izborima, Radović je kazao da su frontovci “prvi put veoma hrabro i drsko, bez infrastrukture, bez para i dovoljno iskustva, tučeni sa svih strana izborili odborničko mesto u Skupštini grada i postali trn u oku još jednoj garnituri lokalne vlasti”, a da su u drugom pokušaju nagrađeni gotovo trostruko većim poverenjem građana.

“Valjevci su nam time zadali težak zadatak – da na sledećim izborima ovaj broj ponovo pomnožimo sa tri. Jeste, Lokalni front je napunio pet godina. Još je, kažu, u kratkim pantalonama. Ali brzo raste…”, poručio je Radović.

Zeljko-Trifunovic

Željko Trifunović

Odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović je u svom obraćanju novinarima istakao daje umesto strpljenja i argumenata u Skupštini grada zatekao “protočni bojler koji ne predviđa duge rasprave”.

“Čemu, uopšte, ikakve rasprave kada je sudbina materijala koje odbornici dobijaju, obično u poslednjem trenutku, a ponekad i kasnije, već utvrđena negde daleko od očiju javnosti… Opasno je pokušavati sa argumentima koji, na primer, upozoravaju da je ponuđeno rešenje nepotpuno ili, ne daj Bože, pogrešno. Najpre će vas predsednica Skupštine histerično upozoriti da tema nije na dnevnom redu, zatim žurno izreći koju opomenu i isključiti vam mikrofon. Obično je to signal za odbornike većine čiji radni zadatak je da oštro napadnu svaku pomisao koja se razlikuje od njihovog jevanđelja. Takve predsednica ne opominje”, kazao je Trifunović.

On se posebno osvrnuo na događanje na poslednjoj skupštinskoj sednici, 24. juna, kada je posle njegovog insistiranja da grad nema odgovarajući Registar zagađivača životne sredine, na koje bi se mogao primeniti princip “zagađivač plaća”, jedan od odbornika većine upitao je zašto Lokalni front ne uradi taj Registar. Trifunović je pojasnio da je to tema u kojoj je Lokalni front zaista pokušao da pomogne nadležnom odeljenju Gradske uprave.

“Krajem septembra prošle godine pismeno sam, u skladu sa Poslovnikom, načelnika Gradske uprave zamolio da mi dostavi kopije izveštaja o zagađenjima koje privredni subjekti svake godine do 31. marta dostavljaju Gradskoj upravi u skladu sa Pravilnikom o metodologiji za izradu nacionalnog i lokalnog registra izvora zagađivanja. Naša namera je bila da na uzorku ovih izveštaja sačinimo ogledni primer koji bi se mogao upotrebiti za izradu stvarnog Registra zagađivača, onako kako predviđa Zakon. Dakle, izradu Lokalnog registra zagađivača propisuje Zakon i to nije, i pored najbolje volje, posao udruženja građana, već nadležnih gradskih službi. Uzgred, načelnik Gradske uprave nije našao za shodno ni da odgovori na moj dopis”, rezimirao je Željko Trifunović, odbornik LF u gradskom parlamentu.

LF

Ivan Manić (desno) i Ljubomir Radović

Predsednik Upravnog odbora “Lokalnog fronta” Ivan Manić je naglasio da Lokalni front od gradskih i državnih službenika koje plaćaju građani, traži i zahteva da čine ono što im nalažu odgovarajući zakonski propisi. Naveo je član Dušanovog zakonika koji je ozbiljno ograničavao pravo Sasa da seku šume oko Novog Brda kako bi kopali rudu, kao i propis da se na iskrčenim mestima ne sme graditi, kako bi šuma mogla biti obnovljena. Podsetio je da je prva ekološka pobuna u Srbiji 1935. godine u okolini Bora bila ugušena u krvi, da su vojska i policija intervenisali protiv seljaka koji su tražili pravednije naknade za letinu uništenu delovanjem sumporne kiseline u proizvodnji bakra.

“Znate li šta su im govorili tadašnji moćnici? Da će rudnik otvoriti nova radna mesta i tako nadoknaditi gubitke zemljoradnika. Zvuči poznato, zar ne? Vreme je, zato, da se strgne zavesa od poluistina i otvorenih laži iza koje deluje protočni bojler pogrešno nazvan Skupština grada Valjeva. Za početak jedan primer, mnogo puta papagajski izrečena fraza “smanjenje nezaposlenosti”. Ovom frazom, uz čarobne reči “strani investitor”, gradske vlasti već godinama opravdavaju ogromne vrednosti, u novcu i zemljištu, poklonjene firmama koje pokažu nameru da posluju u Valjevu”, kazao je Manić.

On je naveo rezultate povećanja zaposlenosti od 2012. godine, od kada vlada aktuelna vlast. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Valjevu je krajem 2011. godine bilo 27.939 zaposlenih. Na isteku 2021. godine taj broj je bio 30.238, ili 2.299 zaposlenih više. Dakle, broj zaposlenih svake uzastopne godine povećavao se za prosečno 300. Prema Manićevim rečima, ako se takav tempo nastavi, trebaće više od 10 narednih godina da Valjevo dostigne broj zaposlenih sa kraja 2002. koji je iznosio 33.381.

“Da li se nezaposlenost smanjila? Jeste, ali ne zato što je otvarano 300 novih radnih mesta godišnje. Ne zaboravimo, od 2015. do kraja prošle godine u Valjevu je umrlo 9.853 ljudi, prosečno preko 1.400 ljudi godišnje. Uskoro ćemo saznati i koliko je mladih i obrazovanih Valjevaca u međuvremenu napustilo naš grad. To će nam egzaktno prikazati rezultati popisa koji se upravo priprema. U prošloj godini u Valjevu je rođeno 709 beba, što je 33 manje nego u godini pre ove. Kada se zna da smo u 2021. sahranili 1 756 sugrađana, crni populacioni bilans Valjeva je jasan. Ovo je, dakle, nesporna rezultanta sinergije politika vlasti u Srbiji i u Valjevu u poslednjih 10 godina”, naglasio je Manić.

Manić je izneo i podatak da je na dan 31. decembra 2011. Srbija bila zadužena za 14 milijardi i 789 miliona evra, a da je ove godine, 31. maja, dug iznosio 30 milijardi i 709 miliona evra.

“Da li se ovakve “politike” mogu promeniti? Naravno. Jer se moraju promeniti. Lokalni front to radi na jedini ispravan način – tako što Valjevcima, umesto zašećerene vodice, jednostavno nudi istinu… Krajnje je vreme da zajedno stanemo na put besomučnom pljačkanju naših ograničenih resursa od strane manjine… Neophodno je samo malo hrabrosti i volje koju moji saborci i ja već 5 godina ispoljavamo širom naše lepe Srbije. Pridružite se svojim ponosnim sugrađanima, uzmite učešće u stvaranju “boljeg sutra” ili nas barem otvoreno podržite u toj borbi”, poručio je Ivan Manić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply