“50 godina aerozagađenja u Valjevu”

Udruženje građana iRevolucija organizuje izložbu istraživačkih nalaza pod nazivom “50 godina aerozagađenja u Valjevu”, koja će se održati u subotu, 18. novembra, u 19 časova, u Holu Centru za kulturu Valjevo. Cilj izložbe je da se obeleži pet decenija aerozagađenja u Valjevu, i to na jedan umetničko-dokumentaristički način, uz ukazivanje da problematika zagađanja vazduha u našem gradu seže unazad više od jednog veka. Pored podataka iz zvaničnih dokumenta, spisa, knjiga, novinskih izveštaja, na izložbi će biti prikazane i brojne fotografije i planovi, a “umetničku notu” celom događaju daće distopijsko-futuristička instalacija autorke Marije Marković, kojom se poručuje da izučavanjem prošlosti bolje razumemo sadašnjost, a sve u svrhu oblikovanja zdravije budućnosti.

50-godina-aerozagadjenja

Izložba “50 godina aerozagađenja u Valjevu” je događaj koji predstavlja svojevrsnu retrospektivu najvažnijih podataka vezanih za temu kvaliteta, zagađenja i zaštite vazduha u našem gradu, a do kojih je iRevolucija došla istražujući i baveći se ovim problemom aktivno i podrobno unazad četiri godine. 

“Na izložbi će biti predstavljeni nalazi i podaci do kojih je iRevolucija došla, sa posebnim fokusom na nedoumice oko nastanka aerozagađanje, mita brane Stubo Rovni, legende Naselja Kolubara 2, ali i stvarnosti HK Krušika, i drugih ključnih tačaka u Valjevu. Rezultati istraživanja koja se odnose na aktivnosti Svetske zdravstvene organizacije, u poređenju sa saznanjima lokalne zajednice, postaviće se pred javnost kako bismo zajednički sagledali stvarnost oko nas”, navode iz iRevoucije.

Kako se precizira, najvažniji deo izložbe biće predstavljanje prvog monitoringa kvaliteta vazduha, koji datira iz sredine sedamdesetih godina prošlog veka. 

“Ovaj značajan događaj nosi potpis udruženja građana iRevolucija, koje je tokom poslednjih četiri godine posvetilo napore istraživanju i prikupljanju važnih podataka. Pozivamo sve građane Valjeva i ljubitelje kulture da se pridruže otvaranju izložbe i svojim dolaskom podrže napore u istraživanju i značaju očuvanja životne sredine, pre svega, javnog zdravlja svih građana Valjeva”, ističe e u najavi izložbe “50 godina aerozagađenja u Valjevu”.

 


„Medijski projekat „VAzduhograf 2“ sufinansira se iz budžeta grada Valjeva“
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“!


 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.