8. VALJEVSKI FILMSKI SURETI – SADA I OVDE

Osmo izdanje festivala VALJEVSKI FILMSKI SUSRETI održaće se od 9. do 12. decembra 2021. godine pod sloganom “SADA I OVDE” u fizičkom prostoru (Bioskop 85, MMfAvantura) i onlajn prostoru (facebook profil festivala).

VFS211

Glavni program festivala čine dve selekcije – regionalni takmičarski program kratkometražnog filma i revijalni program igranog i dokumentarnog filma. Filmovi će biti dostupni za publiku u Bioskopu 85.

VFS213

Festival otvara igrani film “Oaza” Ivana Ikića (dobitnik nagrade ”Europa Cinemas Label”na filmskom festivalu u Veneciji), inače srpski predstavnik za nagradu Oskar. U okviru revijalnog programa biće prikazani i dokumentarni filmovi “Potreba za mržnjom” Filipa Čolovića (nagrada za najbolji dokumentarni dugometražni film na Martovskom festivalu), “Fejt i Branko” Ketrin Hart (osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na SeeFest-u) , “Telenovela: sivo u koloru” Filipa Martinovića (dobitnik nagrade na Beldocs festivalu za najbolju montažu i nagrade za najbolji dokumentarni film na festivalu Dokufest) i “Nun of your bussines” Ivane Kragić (nagrađen od strane publike na festivalu ZagrebDox i nagradom za najbolji film na filmskom festivalu Palić). Pored dokumentarnih, u sklopu revijalnog programa moći ćete da pogledate i igrani film “Elegija lovora” Dušana Kasalice (nominovan za najbolji film na Sarajevo filmskom festivalu).

VFS214

U okviru takmičarskog programa prikazaće se 17 ostvarenja mladih autora iz regiona: “Zašto ne zaplešete” Isidore Ratković, “Sve je dobro” Ružice Anje Tadić, “Između dva neprijatelja” Marka Crnogorskog, “Ni na nebu ni na zemlji” Borisa Simića, “Jad” Stefana Teofilovića, “Bambilend” Danila Stanimirovića, “Lanac” Katarine Krstić, “Dog Day” Jelice Jerinić, “Divljač” Bojane Babić, “Pištolj i kacige” Marka Marjanovića Marinčića, “Porodični odmor” Katarine Koljević, “Glas u tišini” Anje Kečalović, “Sve kako treba” Nikole Stojanovića, “Izgubljeni dani” Jovane Avramović, “Organizmi” Nikole Polića, “Mi nismo pokrenuli vatru” Senke Domanović i “Remains” Nike Otrin.

VFS212

Festival će dodeliti dve nagrade. Nagradu Slobodan Golubović Leman dodeljuje žiri mladih autora, ove godine u sastavu su rediteljka, producentkinja i scenaristkinja iz Hrvatske Ivana Kragić, Ivan Marinović, scenarista i reditelj poreklom iz Crne Gore i Stefan Đorđević, reditelj i prošlogodišnji dobitnik nagrade Leman za film „Poslednja slika o ocu“. Nagrada Mladi autor koja podrazumeva novčani iznos kao i sliku valjevskog slikara Miodraga Pešića ove godine se dodeljuje najboljem montažeru, a odluku o pobedniku doneće filmski umetnici iz Valjeva koji žive i rade u inostranstvu: reditelj Zoran Đorđević i fotografi i snimatelji Dušan Đorđić i Nenad Stevanović.

U okviru pratećeg programa, na facebook stranici Valjevskih filmskih susreta, biće organizovane i dostupne za praćenje filmske tribine: „Sloboda u debitanskom filmu“ i „Mogućnosti eko filma“. Moderator tribina je Sara Arsenović.

Ove godine Valjevska kulturna mreža u saradnji sa udruženjem DokSrbija organizuje jednodnevnu radionicu koja će pružiti polaznicima iz Valjeva ali i drugih gradova Srbije zainteresovanih za dokumentarni film mogućnost da prošire znanja, ali isto tako i da se posavetuju oko svojih ideja i projekata sa vrsnim stručnjacima iz ove oblasti.

Valjevski filmski susreti neguju stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz svoje programe i filmsku edukaciju, s ciljem da festival utiče na razvoj mlade publike i interesovanje za regionalni autorski film.

Festival organizuje Vakum u saradnji sa MMf Avantura i Centrom za kulturu Valjevo, a podržali su ga Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Valjevo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.