96 dana zagađenog vazduha u Valjevu za prva 4 meseca ove godine

Valjevsko udruženje “Lokalni odgovor”, koje je sa okončanjem grejne sezone završilo prvu fazu akcije “Aero alarm”, oglasilo se saopštenjem za javnost u kojem se navodi da se već u prva četiri meseca ove godine, sa zabeleženih 96 dana zagađenog vazduha, pokazalo da će Valjevo kao grad premašiti vrednost od 100 “zagađenih” dana na godišnjem nivou, koliko je projektovala lokalna vlast u svom programskom bužetu za 2021. godinu. Iz “Lokalnog odgovora” ističu da očekuju da nadležni organi u Valjevu osiguraju primenu Zakona o zaštiti vazduha, te da se radikalno smanji koncentracija zagađujućih materija u vazduhu.

U saopštenju se navodi se da je za prva 4 meseca ove godine, Državna merna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha, u Valjevu zabeležila ukupno 85 dana sa zagađenim vazduhom, čime smo se još u prvoj trećini godine približili toj vrednosti od 100 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti PM čestica koju je gradsko rukovodstvo projektovalo kao cilj smanjenja aerozagađenja na godišnjem nivou.

“U drugoj polovini aprila, sistem državnog automatskog monitoringa kvaliteta vazduha nije radio. Lokalna mreža za merenje kvaliteta vazduha, koju je uspostavio Grad Valjevo, pokazala je da je u istom periodu, od početka januara do kraja aprila 2021. godine ukupno zabeleženo 96 “zagađenih” dana. Tako smo se u prvoj trećini godine približili vrednosti od 100 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti čestične prašine koju je kao cilj smanjenja aerozagađenja na godišnjem nivou projektovala lokalna vlast u programskom budžetu za 2021. godinu. Već se u prva četiri meseca pokazalo da ne samo da neće biti ostvaren projektovani cilj smanjenja aerozagađenja, već da će naš grad biti daleko od zakonom propisane granice od najviše 35 dana koliko je dozvoljeno prisustvo zagađenja suspendovanim česticama tokom jedne godine”, istiće se u saopštenju.

Iz “Lokalnog odgovora” podsećaju da vazduh u Valjevu zbog prekomernog prisustva suspendovanih PM 10 čestica spada u treću kategoriju,  odnosno najlošijeg kvaliteta vazduha, vrlo opasnog po život i zdravlje ljudi. Takođe ukazuju da Valjevci godinama unazad od 120 do 180 dana godišnje udišu zagađen vazduh, zbog čega, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, najmanje 240 naših sugrađana svake godine prerano umre od bolesti i zdravstvenih komplikacija od posledica aerozagađenja, kao i da je zagađen vazduh uticao i na stopu smrtnosti od COVID-19.

“Očekujemo da nadležni organi u Valjevu osiguraju primenu Zakona o zaštiti vazduha, te da se radikalno smanji koncentracija zagađujućih materija u vazduhu. Pozivamo javnost, medije, udruženja, neformalne grupe, ljude iz poslovnog sveta, sve Valjevke i Valjevce bez razlike, da zajednički doprinosimo smanjenju aerozagađenja u našem gradu. Građanke i građani Valjeva, budimo aktivni, odlučni i istrajni u borbi za pravo na čist vazduh”, navodi se u saopštenju Lokalnog odgovora.

UdahnimO2-–-Faza-dva

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.