“Grubo kršenje prava radnika Krušika na sindikalno organizovanje”

Granski sindikat metalaca „Nezavisnost“ održao je konferenciju za novinare ispred glavne kapije „Krušika“ da bi se, kako je rečeno, ukazalo na grubo kršenje prava radnika ove fabrike na sindikalno organizovanje.

IMG-82512c3c8f0d990a2036d18434f440fb-V

Čedanka Andrić, predsednica UGS „Nezavisnost“, tom prilikom, je istakla da se krše prava radnika pod „paravanom“ preispitivanja reprezentativnosti sindikata.

„Poslovodstvo „Krušika“ pokrenulo je 3. aprila postupak preispitivanja reprezentativnosti sindikata „Nezavisnost“, što je legitimno, mi smo pristupili tom postupku, medjutim pritisci na naše članstvo je krenulo, ljudi su privodjeni da se izjašnjavaju da li su zaista potpisali pristupnice, poslovodstvo je čak uporedjivalo potpise koji su na pristupnicama i na ugovoru o radu. To sve nije dozvoljeno ni našim zakonom ni konvencijama koje je ova država potpisala i ratifikovala. Kada su u pitanju bračni drugovi ucenjivani su ili suprug ili supruga imajući u vidu da je neko od njih učlanjen u sindikat, pritisci su sa različite različitih strana dolazili, čak je poslovodstvo spiskove sa našim članstvom davalo drugim sindikatima kako bi bile potpisivane mladje, da tako kažem, pristupnice. Dakle, rađeno je sve ono što je protiv zakonito i mi smo u aprilu imali sastanak sa predstavnicima rukovodstva i ukazali na sva kršenja koja se čine ljudskih i sindikalnih prava. Ništa se nije promenilo i mi smo bili prisiljeni da pokrenemo postupak pred odborom za utvrdjivanje reprezentativnosti kao i da pokrenemo upravni spor, a naša pravna služba razmatra i elemente za krivičnu prijavu“, rekla je u Valjevu Čedanka Andrić iz UGS „Nezavisnost“.

IMG-e22afd6a1895ef3e82cbc5551f1da36f-V

Na pitanje novinara kakav je sada status sindikata „Nezavisnost“ u Krušiku, Andrić je rekla da su izgubili reprezentatinvost, ali da joj se čini da tu nije kraj.

„Mi smo dobili rešenje kojim se gubi reprezentativnost zbog čega ćemo se žaliti odboru, a ono što nas više brine to je nastavak šikaniranja naših članova. I dalje se vrši pritisak na ljude da se iščlane i utisak nam je na osnovu svega što se dešavalo da je gubljenje reprezantativnosti prvi čin a da će se pritisak nastaviti da bi se došlo do potpunog onemogućavanja sindikalnog rada kada je u pitanju sindikat Nezavisnost“, pojasnila je Andrić.

IMG-3099aae137fcadf697e3ff0eadfa76c3-V

Zamoljena da prokomentariše to što su radnici prve smene preusmereni na druge izlaze iz fabrike, te se nisu pojavili na glavnoj kapiji, Čedanka Andrić je rekla : „Mi nismo pozivali radnike ovde na protest, mi smo simbolično ispred glavne kapije organizovali KZN. To što radnici izlaze na ovu kapiju svakim radnim danom osim danas, govori da poslovodstvo i dalje šalje poruku da nije za razgovor, nego za represiju. Ništa se ne bi desilo da su radnici izašli na ovu kapiju, niti bismo ih mi animirali da bilo šta rade, tako da ne znam čega se poslovodstvo zaista plaši ali im ne služi na čast da radnik obezbedjenja preusmerava radnike. Mi ćemo doći sledeći put i stati na sve tri kapije, ne znam gde će ih onda preusmeravati.“

IMG-ff492bf6bd246d92517ae687c932ea40-V

U fabrici „Krušik“ pored sindikata „Nezavisnost“ deluju još tri sindikata – Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), Udruženi sindikati Srbijesindikat „Sloga“ i Savez samostalnih sindikata Srbije .

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply