Aerozagađenje – problem koji nas ponovo očekuje

Pored priče o strateškim projektima važanim za razvoj i dalji napredak Valjeva, premijerka Ana Brnabić je prlikom posete našem gradu sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem razgovarala i o problemu aerozagađenja, po kojem je Valjevo prepoznatljivo i van granica Srbije unazad nekoliko godina. Sudeći izjavi premijerke na konferenciji za medije, u Valjevu nije mnogo urađeno po pitanju rešavanja problema aerozagađenja i predstojeća grejna sezona je izgubljena, tako da Valjevce opet čeka scenario “crne zime” i “disanja na škrge”.

Foto: Valjevska posla

“Aerozagađenje je ogroman problem. Nažalost i potpuno iskreno, izgubićemo tu još ovu jednu grejnu sezonu, zato što nije urađeno mnogo. To mi je beskrajno žao. Mi smo kao republička Vlada sa Valjevom u prošlosti imali mnogo razgovora. Valjevo je bilo planirano da bude jedan od prvih lokalnih samouprava u okviru projekta koji radimo sa nemačkim KfW-om (Nemačka razvojna banka) za menjanje kotlova na biomasu, što bi bilo važano. Ono što je nama najvažnije u ovom trenutku je da zamenimo način na koji se greje Krušik, zato što je Krušik ipak jedan od najvećih zagađivača u Valjevu”, rekla je premijerka Brnabić.

 

Foto: Valjevska posla

“Gorući problem koji nas ponovo očekuje je aerozagađenje. Gasifikacija je nešto što je najbitnije da se desi u nekoj bliskoj budućnosti. Znam da je to u sastavu nacionalnog investicionog plana, tako da smo i o tome razgovarali”, rekao je na temu aerozagađenja gradonačelnik Gojković.

 


 

Aerozagađenje


Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.