Aerozagađenje tema prvog Climathona u Valjevu

U subotu, 14. novembra, od 10:30 do 15.30 časova na You Tube kanalu Udruženja iRevolucija, održaće se prvi Climathon u Valjevu, odnosno “onlajn” konferencija posvećena temi aerozagađenja u našem gradu. Climathon je globalna inicijativa, koja za cilj ima rešenje problema iz oblasti ekologije, vezano za određeni grad. Cilj samog Climathona je da predstavi i podrži zanimljive odgovore na klimatske izazove današnjice i prevede ih u izvodljive projekte. Climathon Valjevo je deo ovog globalnog pokreta i održaće se u isto vreme i na isti način kao i ostali događaji koji se organizuju u gradovima širom sveta.

Climathon je jedna od najmasovnijih kolektivnih klimatskih akcija u svetu, koja godišnje okuplja hiljade ljudi u preko 145 gradova i 55 zemalja na svim kontinentima. Prvi Climathon u Valjevu održava se u “onlajn” formi, a organizator je neprofitno Udruženje iRevolucija.

“Pošto su građani navikli da iRevolucija svake godine organizuje događaje na različite teme, nije iznenađenje što smo baš mi domaćini ovogodišnjeg Climathona. Osluškivajući naše građane i njihove primedbe na račun teškog valjevskog smoga, koji nas svake zime okuje, odlučili smo da je vreme da nešto preduzmemo kako bi se to promenilo. U gradu na Kolubari u proteklim godinama sprovedeni su različiti projekti koji doprinose rešavanju problema aerozagađenja, međutim, šira javnost nije upoznata sa rezultatima istraživanja i izveštavanja i ovom prilikom želimo da stvorimo polje koje podstiče kritičko razmišljanje i umrežavanjem lokalne zajednice”, pojašanjava  Vladimir Radosavljević iz iRevolucije šta ovo udruženje želi da postignem organizovanjem prvog Climatona u Valjevu.

Sagovornici valjevskog Climathona biće direktor IS Petnica Vigor Majić, koji će prezentovati neverifikovane podatke merenja kvaliteta vazduha u Valjevu za 2019/2020 godinu, o društvenom aktivizmu kao prvi korak u rešavanju problema aerozagađenja govoriće Andrija Petrović iz građanske inicijative Da Valjevo prodiše. Naš sugrađanin Nikola Panić predstaviće HydrogenH2Energy koje je osmislio kao rešenje za čađ i dekarbonizacija motora kod automobila. Među učesnicima Climathona su i novinarka Slavica Matić iz Televizije Marš i novinarka našeg portala Marija Petrović-Marković, koja će predstaviti medijske projekte koji se 4 godin za redom bave temom aerozagađenja. Takođe, Sreten Filipović i Jelena Zdravkovski iz Udruženje Ekogeneza imaće predavanje na temu “Zatvorite prozore, zagušljivo je”, a Aleksandar Macura it RES fondacije govoriće na temu “Valjevo između dve vatre”. Climathon će zatvoriti Đorđe Petković iz “Lokalnog odgovora” koji će predstaviti akciju “Aero Alarm”.

Konferenciju Climathon Valjevo možete pratiti uživo na YouTube kanalu iRevolucije https://www.youtube.com/user/irevolucija  kao i na zvaničnoj Facebook i Instagram stranici ovog udruženja.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine.