Akcijom “Sreća, sreća, radost!” učenici Medicinske škole poslali snažnu poruku o toleranciji, razumevanju i poštovanju različitosti

Učenički parlement Medicinske škole Valjevo organizovao je i uspešno realizovao akciju pod nazivom “Sreća, sreća, radost”, posvećenu i namenjenu deci sa smetnjama u razvoju. U okviru ove akcije, organizovane povodom Svetskog dana osoba sa autizmom i Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, održana je vajarska radionica, a nakon toga izložba dečjih radova, kao i koncert učeničkog benda “Pravilo 5”. Akcija je uključila saradnju sa četiri lokalne organizacije koje okupljaju decu sa smetnjama u razvoju (“Naši snovi”, “Društvo za cerebralnu paralizu”, “Plavi anđeli” i “Zagrljaj”) i njihove roditelje ili lične pratioce, a cilj akcije je podizanje svesti o važnosti inkluzije, empatije i tolerancije. Vajarsku radionicu održala je akademska umetnica Tijana Marić iz Kulturnog centra “Karavan”, a pomoć Učeničkom parlementu u organizaciji celokupnog događaja pružili su članovi kolektiva Medicinske škole, razredne starešine, profesori engleskog jezika i likovne kulture.

Medicinska škola Valjevo - Sreća, sreća, radost (3)

Akcija “Sreća, sreća, radost!”, vajarska radionica sa Tijanom Marić / Foto: Valjevska posla

“Realizovali smo radionicu sa više od trideset učesnika. U samu organizaciju događaja uključilo se i dosta njih koji nisu deo Učeničkog parlamenta. Ovakve radionice, aktivnosti i druženja su jako važni, pre svega bude empatiju kod svih nas. Mi u školi učimo koliko je važno da znamo da se bavimo ljudskim bićima koji imaju ista osećanja kao i svi mi. Uvek treba da se trudimo da drugima pomognemo, jer nikada u životu ne znate šta može da vas zadesi, posebno treba da znamo da ne treba da se podsmevamo drugima, već da budemo tu za pomoć. U svemu što radi Učenički parlement nam pomaže profesor Ivan Manić, koji je i koordinator našeg parlamenta, a svakako su u organizaciju događaja uključeni i drugi profesori u zavisnosti koliko je ko u mogućnosti”, rekla je Kristina Arsić, predsednica Učeničkog parlementa Medicinske škole, napomenuvši da će đaci organizovati još nekoliko zanimljivih akcija do kraja školske godine, između ostalog i povodom Dana škole 12. maja.

Učenički parlament - Medicinska škola Valjevo (1)

Učenički parlament Medicinske škole sa prof. Ivanom Manićem, koordinatorom / Foto: Valjevska posla

Osim zvanja i stručnosti, akademsku umetnicu Tijanu Marić iz “Karavana” za vođenje vajarske radionice preporučilo je njeno višegodišnje iskustvo u radu sa decom koja imaju smetnje u razvoju. Još dok je studirala i živela na jugu Francuske godinama je držala radionice crtanja, slikanja, gline i vajanja za decu sa posebnim potrebama.

Medicinska škola Valjevo - Sreća, sreća, radost (1)

Tijana Marić sa učesnicima vajarske radionice / Foto: Valjevska posla

“Želela bih da se zahvalim Medicinskoj školi na sjajnoj organizaciji, divni su domaćini, svi su zaista sjajni i svi zajedno su pomogli da sve bude fantastično. Zadovoljna sam zato što je bilo puno dece, učitelja i pratilaca. Uspeli smo da lepo stvaramo i napravimo finu atmosferu i po licima svih učensika bih rekla da su zadovoljni i da smo odlično obavili posao. Otkrili smo glinu, njenu mogućnost elasticiteta, da od nje možemo da pravimo razne predmete. Otkrili smo taj taktilni deo, otisak, pa smo brali lišće, gledali kako se crtež tog lista otisne na glinenoj površini, pa smo onda uzimali male heklane miljejčiće da vidimo taj odraz, tako da smo za kratko vreme imali taj prvi taktilni pristup materijalu. Meni je ovo početak jedne velike avanture i drago mi je da se povezujemo u Valjevu i mislim da je to za ovaj grad najbitnije”, kazala je Tijana Marić.

Medicinska škola - Sreća, sreća, radost (5)

Vajarska radionica za decu sa smetnjama u razvoju u okviru akcije “Sreća, sreća, radost!” / Foto: Valjevska posla

Prema rečima profesora Ivana Manić, koordinatora Učeničkog parlementa Medicinske škole, početna ideja za ovu akciju “Sreća, sreća, radost” bila je dokumentarni film “Snaga volje” našeg Valjevca Zorana Đorđevića, koji već 25 godina živi u Brazilu. Glavni junak filma je brazilski umetnik Marko Santoš koji od rođenja boluje od cerebralne paralize i slika stopalima.

Medicinska škola - Sreća, sreća, radost (9)

Vajarska radionica za decu sa smetnjama u razvoju u Medicinskoj školi / Foto: Valjevska posla

“Poetna je bila da se deci iz Učeničkog parlamenta da prilika da rade nešto kreativno, da se deca u školi dodatno edukuju na temu empatije, razumevanja, ljubavi prema bližnjima, naročito kada je nekome od njih potrebna dodatna pomoć. Inače, za decu iz Učeničkog parlamenta Medicinske škole ništa nije teško, hoće da rade, da uče, i svašta smo do sada uradili i tek planiramo. Nedavno smo uradili akciju sa NURDOR-om povodom Svetskog dana dece koja boluju od raka, gde smo za samo dva sata akcije skupili ogromna novčana sredstva”, ispričao je profesor Ivan Manić.

Danijela Marković i Katarina Popović Marinković - Medicinska škola - Plavi anđeli (1)

Katarina Popović Maarinković, zastupnica Udruženja osoba sa autizmom “Plavi anđeli” (levo) i Danijela Marković, pomoćnik direktora Medicinske škole Valjevo / Foto: Valjevska posla

Danijela Marković, pomoćnik direktora Medicinske škole, pohvalila je učenike za lepe i pametne ideje koje su uvek korisne za društvo u širem smislu.

“Jako smo ponosni na svoje učenike, jer su opet pokazali koliko su zreli i pokazali nama odraslima da imamo i mi šta od njih da naučimo. Ovom akcijom pokazali su da smo svi mi u suštini isti, da svi imamo iste potrebe, samo ih na različiti način zadovoljavamo. Bitno je da društvo mora prihvatiti sve različitosti koje postoje, a mi smo ti koji smo u obavezi da pokažemo da je to moguće. Želeli smo da ovaj dan bude lep, da naši drugari izađu nasmejani, raspoloženi i srećni, jer ništa nema lepše od osmeha onih koji su danas bili ovde. Jako je važno da se poštujemo, razumemo i da pomažemo jedni drugima, poručila je Danijela Marković ukazavši da se tema akcije “Sreća, sreća, radost” u potpunosti poklapa sa gradivom koje đaci uče i svim onim što Medicinska škola neguje.

Pravilo 5 - Medicinska škola Valjevo

Učenički bend Medicinske škole “Pravilo 5” / Foto: Valjevska posla

Medicinska škola Valjevo - Sreća, sreća, radost (5)

Koncert benda “Pravilo 5” / Foto: Valjevska posla

Divan dan i prelepo druženje u Medicinskoj školi okončano je koncertom benda “Pravilo 5”, sastavljenog od učenika škole, koji su u repertoar uključili pesmu “Ne rugaj se”, još jednom poslavši snažnu poruku o toleranciji, razumevanju i poštovanju različitosti.

Medicinska škola Valjevo - Sreća, sreća, radost (6)

Na koncertu benda “Pravilo 5” / Foto: Valjevska posla

M.P.M.

 

 

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.

Leave a Reply