“Akt” proglasio pobednike konkursa

Na koncu 2022. godine, prema ustaljenoj tradiciji, upriličena je promocija trobroja časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Akt” i proglašeni su pobednici tri konkursa koje ovaj časopis organizuje. U programu promocije trobroja časopisa 87/88/89, koja je organizovana u Klubu biblioteke, učestvovali su urednici i članovi redakcije “Akt”-a, kao i zastupljeni i nagrađeni autori. Časopis “Akt” jedini je časopis za književnost, umetnost i kulturu koji u kontinuitetu izlazi u Valjevu više od 20 godina.

Nagradeni-na-konkursu-AKT

Pobednici konkursa časopisa “Akt”

U prijatnoj i svečanoj atmosferi predstavljen je časopis koga krase otvorenost, internacionalnost, žanrovska raznovrsnost, eksperimentalnost, ravnoteža vokalnog i vizuelnog sadržaja. I u ovom novom trobroju časopisa “Akt” nastavljena je međunarodna saradnja sa umetnicima, predstavljeni su prevodi ruskih, poljskih i slovenačkih pesnika. U programu su učestvovali Danijela Padejski, glavna i odgovorna urednica časopisa od 2016. godine, Dejan Bogojević, osnivač časopisa i član redakcije, kao i nagrađeni srednjoškolci i zastupljeni autori. Priloge u ovom trobroju “Akt”-a potpisuju i Dušan Stojković, Vladimir B. Perić, Katarina Fiamengo Alispahić, Mirjana Božin, Vlasta Mladenović, Dragan Marković KiM, Bojan Jovanović, Laura Barna, Ljiljana Lukić, Saša Radojčić i drugi. Na naslovnoj strani časopisa je slika Jasmine Mime Vasiljević.

Na predlog Dejana Bogojevića, a uz saglasnost redakcije časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Akt” i porodice preminulog pesnika Dragana Gana Tanasković, od ove godine ustanovljena je nagrada pod nazivom “Dragan Gane Tanasković” koja se dodeljuje za najbolji ciklus pesama objavljen u časopisu “Akt” u prethodnoj godine. Tim gestom će se od zaborava (sa)čuvati ime ovog pesnika i njegovo stvaralaštvo.

Dejan-Bogojevic-Gluvonemi-svet-1

Kako “Akt” nije samo časopis u klasičnom smislu, novi broj donosi rezultate konkursa “Zlatno slovo”, za najbolju knjigu kratke proze objavljenu prethodne godine na srpskom jeziku, potom rezultate 19. Konkursa za kratku priču sa izborom najboljih kratkih priča prispelih na adresu redakcije, kao i izbor najboljih priča i pesama sa 13. Valjevskog srednjoškolskog literarnog konkursa kojim redakcija časopisa “Akt” na najbolji mogući način podržava i podstiče stvaralaštvo mladih.

Dobitnik nagrade “Zlatno slovo”, za najbolju objavljenu zbirku kratke proze na srpskom jeziku u 2021. godini, koji raspisuje časopis za književnost, umetnost i kulturu “Akt” osvojio je Vladimir B. Perić.

“Ove godine je na konkurs “Zlatno slovo” pristigla 21 knjiga. Žiri u sastavu mr Dušan Stojković – predsednik, Dejan Bogojević – član i moja malenkost, doneo je odluku da “Zlatno slovo” dodeli Vladimiru B. Periću za knjigu “Etide op. 4”, u izdanju ustanove “Koraci” iz Kragujevca. Ova nagrada je tradicionalna i dodeljuje se petnaesti put. Dodeljena je laureatu na predstavljanju časipisa “Akt” u okviru 35. Tešnjarskih večeri”, kazala je Danije Padejski, urednica časopisa “Akt”.

Danijela-Padejski-Casopis-Akt

Danjela Padejski, urednica časopisa “Akt”

Na 19. Konkurs za kratku priču koji raspisuje “Akt”, ove godine prispelo su 244 priče od 99 autora iz 5 zemalja (Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije).

“Žiri je odlučio da prva nagrada pripadne Jeleni Cvetković za priču “Telo”. Drugu nagradu dele autori Slobodan R. Martinović za priču “Protagora” i Jasna Jeremić za priču “Pauk nada mnom i crvenim krovovima”. Treću nagrada dodeljena je Marku Rakićeviću za priču “Dve škole umiranja”. Pohvaljene su dve priče: “Ključ” Olivera Jankovića i “Tu” Miloša Blagojevića”, saopštila je laureate ovog konkursa Danijela Padejski.

U konkurenciji 48 radova od 18 učenika valjevskih škola, koliko je bilo prijavljeno na 13. po redu valjevski Srednjoškolski literarni konkurs, žiri je doneo jednoglasnu odluku da ravnopravno nagradi pet učenika. Laureati su Anastasija Radovanović i Bogdan Petrović iz Valjevske gimnazije, Jasmina Pilić i Anđela Mišić iz Srednje muzičke škole “Živorad Grbić” i Jelena Tanović iz Medicinske škole.

“Ovo je još jedan od načina na koji časopis “Akt” promoviše i podržava stvaralaštvo mladih. Treba napomenuti i izuzetnu saradnju sa profesorima srpskog jezika i književnosti srednjih škola, koji motivišu učenike da učestvuju na konkursu”, istakla je Danijela Padejski.

DSC_7602

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.