Američka ambasada poklonila vajevskoj bolnici ultrazvučni aparat vredan 50.000 evra

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji poklonila je novi ultrazvučni aparat za potrebe Opšte bolnice Valjevo, vredan 50.000 evra, saopšteno je iz valjevske bolnice. Reč je o najnovijem tipu ultrazvučnog uređaja, koji je neophodan u dijagnostici i lečenju. Uprava OB Valjevo izrazila je veliku zahvalnost na izuzetno značajnoj donaciji.

“Ambasada SAD, u želji da pomogne Opštoj bolnici Valjevo, u teškom trenutku, tokom vanredne situacije, ponudila je značajnu pomoć u vidu sredstava za nabavku najpotrebnije opreme. Zahvaljujući uspešnoj komunikaciji uprave OB Valjevo sa Kancelarijom za saradnju u oblasti odbrane, Američke Ambasade, nabavljen je novi ultrazvučni aparat za potrebe Opšte bolnice Valjevo“, navodi se u saopštenju valjevske bolnice.

Kako se ističe, uz sam ultrazvučni aparat po standardu su isporučene četiri dijagnostičke sonde, kardiološka sonda, linearna sonda od 4 do 15 megaherca, abdominalna sonda od 1 do 8 megaherca, i endokavitalna ili ginekološko-urološka sonda. Aparat podržava stres eho pregled, zatim kardiološke, i niz drugih tako da doseže premium uređaje po lepezi dijagnostičkih dometa.

“Uz sonde i uređaj su dostavljeni i vodiči za biopsije i to vaginalnu, linearnu i konveksnu. Specifičnost visokofrekventne linearne sonde do 15 megaherca je značajna višestruko, jer može da pokrije široku paletu dijagnostičkih pregleda. Dakle, za potrebe dijagnostike na njoj može da radi obučen i vaskularni hirurg i radiolog, zatim ostali specijalisti koji se bave mišićno-skeletnim sistemom jer sonda daje jasnu sliku organa i tkiva tokom ultrazvučne dijagnostičke procedure”, precizira se u ovoj informaciji za javnost.

Još se navodi da su predstavnici Ambasade SAD obišli Opštu bolnicu Valjevo, uverivši se u uspešnost organizacije ustanove sa svim COVID izazovima koji su se nametali u prethodim mesecima, kao i da su pohvalili gostoprimstvo i spremnost za dane koji su pred nama.

“Posetioci Ambasade SAD su stacionirani u Sarajevu kao deo podrške civilno-vojne saradnje. Tim koji čine vojni i medicinski stručnjaci ima prednost, jer na terenu može da uoči šta je najbolja podrška i šta nedostaje u efikasnom odgovoru u borbi protiv Korona virusa”, zaključuje se u saopštenju OB Valjevo.

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.