Art fest dobija tradicionalni karakter

Realizovan je drugi po redu Internacionalni Art Fest koji je održan od 31. maja do 3. juna. Organizatori festivala imaju samo reči hvale i ističu da su svi ciljevi festivala ostvareni. Program ovogodišnjeg Art Festa održan je na više lokacija, u Centru za kulturu, Narodnom muzeju, Muzeju zavičajnih pisaca i Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića”.

Na današnjoj konferenciji za novinare Dejan Bogojević, predsednik Programskog saveta ove manifestacije, izrazio je zadovoljstvo zbog postojanja ovakve internacionalne manifestacije koja polako dobija tradicionalni karakter.

„Koristim ovu priliku da se zahvalim svim učesnicima, gostima iz inostranstva i svojim sugrađanima koji su uzeli učešće i dali svoj pečat ovom susretu. Iskreno se  nadam da ćemo uz pomoć grada Valjeva i gradonačelnika uspeti da Art Fest pretvorimo u tradicionalni susret umetnika na kom će se, pored umetnika iz inostranstva, naši sugrađani promovisati u raznim pravcima umetnosti. Ovogodišnji program bazirao se na književnost u najširem smislu, na muziku i slikarstvo. Festival je otvoren u holu Centra za kulturu na vrlo efektan i lep način, učestvovali su gosti iz inostranstva i učenici Muzičke škole i Valjevske gimazije. Drugog dana festivala u Narodnom muzeju, po prvi put na našim prostorima, imali smo tribinu o haiku poeziji, haiku izdavaštvu i haiku produkciji, na kojoj su  učestvovali učesnici iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Uspeh ovogodišnjeg festivala ogleda se u zadovoljnim učesnicima iz inostranstva koji imaju jako lepe utiske i uspomene iz našeg grada“, istakao je Bogojević.

U okviru ovogodišnjeg programa u Muzeju zavičajnih pisaca predstavljani su pesnici iz Slovenije, Makedonije i Hrvatske. Drugog dana Internacionalnog Art Festa u Galeriji Centra za kulturu upriličeno je otvaranje međunarodne likovne izložbe minijatura pod nazivom „Preokupacije, prožimanje…“, autora Dejana Bogijevića. Te večeri uručene su i nagrade autorima minijatura koji su se istakli.

„Ovakvi festivali su nezamenljive škole života za sve uzraste, a posebno za mlade ljude. Na ovom festivalu učestvovali su  predstavnici literarne sekcije Valjevske gimnazije na kom su pokazali svoje poetsko stvaralaštvo. Apelujem da više mladih učestvuje u ovakvim oblicima druženja i sretanja, jer to su prilike da se stvori socijalni kapital koji je najvažniji, da se povežu sa ljudima iz različitih oblasti i različitih zemalja“, rekla je Milena Milisavljević, profesor srpskog jezika u Valjevskoj gimnaziji koja je pomogla u organizaciji protekle manifestacije.

U subotu, završnog dana festivala u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ organizovan je slikarski performans. Direktorka „Trnavca“ , Mirjana Vojić, izrazila je  zadovoljstvo povodom održavanja slikarske kolonije i dodala da je velika čast ugostiti umetnike iz inostranstva i biti deo sjajnog festivala koji je iz godine u godinu kvalitetniji i sadržajniji.

Učenici MŠ „Živorad Grbić“ Vlajko Jovanović i Luka Simović, kao i Bojana Štulić, učenica drugog razreda Valjevske gimnazije, istakli su da je učešće na Art festu veliko zadovoljstvi i prelepo iskustvo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.