Besplatni priključci na Toplanu “mali koraci, ali veliki pomak u rešavanju problema aerozagađenja”

Od 1. decembra na snagu je stupila odluka o davanju besplatnih priključaka na gradsku “Toplanu” koja je usvojena na 36. sednici Skupštine grada Valjeva, održanoj u četvrtak. Zvaničan naziv ove odluke je Odluka o dopuni metodologije za utvrđivanje troškova priključka grejnih instalacija objekata tarifnog kupca toplotne energije na sistem daljinskog grejanja i ona će važiti pune dve godine, tačnije do 1. decembra 2025. godine. Kako je rečeno na skupštinskom zasedanju, inicijativa za ovu odluku potekla je iz JKP “Toplana Valjevo” jer je Nadzorni odbor “Toplane” predlažio razmatranje mogućnosti oslobađanja troškova priključka kupaca toplotne energije na sistem daljinskog grejanja u periodu od 1. decembra 2023. godine do 1. decembra 2025. godine, kao jednu od mera ka ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je povećanje broja korisnika sistema daljinskog grejanja i smanjenja aerozagađenja. Komisija za urbanizam, komunalne delatnost i zaštitu životne sredine razmatrala je predloženu odluku i predložila Skupštini grada da je donese, a odbornici na 36. sednici i izglasali.

36. Skupština grada Valjeva, Foto Slobodan Ćirić

Sa 36. sednice Skupštine grada Valjeva / Foto Slobodan Ćirić

Direktor JKP “Toplana Valjevo” Janko Gagić je u obraćanju za skupštinskom govornicom pojasnio da je prema metodologiji za utvrđivanje troškova priključka grejnih instalacija, koja je doneta 2011. godine, a nakon toga izmenjena 2019, troškove priključenja dužan bio da plati investitor objekta, odnosno vlasnik stana ili, poslovnog prostora, koji se prvi put priključuje na sistem daljinskog grejanja. Ta metodologija je u početku imala 0,9 odsto od prosečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji, a 2019. je to izmenjeno na 0,45 odsto od prosečne zarade po zaposlenom.

“Inicijativa “Toplane” je bila da se oslobode svi korisnici sredstava budžeta grada Valjeva. Radi se u iznosu od 0,45 odsto od prosečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji, što je trenutno 528 dinara po metru kvadratnom. Ako gledamo šta kažu ekonomski pokazatelji, uzeću za primer zgradu od 1.000 kvadrata, 528 dinara po kvadratu, to je 528.000 dinara, što nisu zanemarljiva sredstva. Postoji član u kojem se kaže da se može platiti na 36 rata, tako da trenutna rata koja se plaća i koju “Toplana” prihoduje iznosi 14.667 dinara. Ako uspemo da povećamo i prikljućimo bar ovoliko koliko se radi godišnje kroz kvadrate, da imamo na 1.000 kvadrata po 30 dinara, mesečno bismo imali priliv od 30.000 dinara, što je dva puta veće. Jeste da će Toplana ostati bez ovih para, ali bez ulaganja nećemo imati ni prosperitet”, kazao je direktor “Toplane” Janko Gagić i  podsetio da je “Toplana” u saradnji sa Gradskom upravom, a na odobrenje gradonačelnika, još 2021. godine počela sa dodelom besplatnih podstanica investitorima.

“Već živi ta mera o dodeli besplatnih podstanica investitorima, i sad kad pogledamo ovu novu odluku o dodeli besplatnih priključaka, bukvalno nijedan investitor, bar onaj koji može da se priključi na “Toplanu”, tamo gde je sistem daljinskog grejanja prošao, ne bi više trebalo da ima ijedan razlog da se ne priključi na sistem daljinskog grejanja. Jer, situacija je da i sad imamo nekoliko zgrada koje se nalaze odmah pored vrelovoda, a ne priključuju se na sistem daljinskog grejanja. Očekujem saradnju i Gradske uprave, posebno Odeljenja za urbanizam da se poštuju odredbe Zakona o planiranju izgradnji koji obavezuju investitore da svuda gde postoji mogućnost za priključenje to i iskoriste”, istakao je Gagić.

Janko Gagić - Foto Slobodan Ćirić

Janko Gagić, direktor JKP “Toplana Valjevo” / Foto Slobodan Ćirić

Gagić je naglasio da je zahvaljujući Ministartsvu za zaštitu životne sredine, Gradu Valjevu i posebno gradonačelniku Lazaru Gojkoviću, u valjevsku “Toplanu” u prethodne 2 godine investirano sa ciljem povećanja kapaciteta i modernizacije energetskih izvora.

“Preko 60 miliona dinara investirano je za gasifikaciju kotla, zatim za uvođenje novina, posebno kontejnerskih gasnih kotlarnicam gde je odvojeno preko 30 miliona u Suvoborskoj ulici i trenutno u modernizaciju u Novom naselju. Tako da, činimo sve da se smanji aerozagađenje, a modernizacija je do sada na vrhu”, naveo je Gagić.

36. Skupština grada Valjeva - Foto Slobodan Ćirić

Sa 36. sednice Skupštine grada Valjeva / Foto Slobodan Ćirić

Odluka o davanju besplatnih priključaka na gradsku “Toplanu” za gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića je sjajna odluka. Istakao je da su to sve mali koraci, ali veliki pomak u rešavanju ogromnog problema aerozagađenja u našem gradu.

“Ovo je sjajna odluka. Znate i sami kakav problem imamo sa aerozagađenjem i koliko je važno što gas dolazi do Valjeva i što će se trasa gasovoda produžiti od Privredne zone do gradske “Toplane” i do “Krušika”. To je velika šansa da sutra pričamo i o smanjenju cene grejanja, što je retkost sigurno svuda, a mi dolazimo u tu situaciju. Iz tog razloga, veoma je važna ova odluka gde ćemo dati besplatne priključke i podstanice i mislim da je jako važno da pričamo o tome, da što više građana bude upoznato sam tim i da se što više građana prijavi. Ovo su mali koraci, ali veliki pomak u rešavanju ogromnog problema aerozagađenja koje imamo. Mislim da je suvišno pričati koliko je važno što gas dolazi u Valjevo, što smo prvi prioritet Vlade Republike Srbije za dovođenje gasa, koliko je važno to što će “Krušik”, kao jedan od najvećih individualnih zagađivača koristiti ekološki prihvatljiv energent u budućnosti kada gas stigne. Mislim da su jako dobre i mere koje smo sprovodili u okviru subvencija kroz energetsku efikasnost i kroz subvencije koje se odnose na zamenu kotlova na individulanim ložištima. Sve ovo što smo u prethodnom periodu uradili, prelazak kotla u Toplani od 50 MW sa mazuta na komprimovani gas, proširenje toplovodne mreže, priključenje javnih objekata na daljinski sistem grejanja, prelazak Kasarne “Vojvoda Živojin Mišić” sa ekološki neprihvatljivog energenta na daljinski sistem grejanja, to su zaista sjajne stvari. Slažem se da je ovu odluku trebalo doneti pre, nisu se možda bili stekli svi uslovi, ali je jako važno što ćemo je danas doneti”, kazao je gradonačelnik Gojković za skupštinskom govornicom.

M.P.M.
 


„Medijski projekat „VAzduhograf 2“ sufinansira se iz budžeta grada Valjeva“
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“!


 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.