Biblioteka u Lajkovcu zvaće se “Radovan Beli Marković”

Na 23. zasedanju Skupštine opštine Lajkovac odbornici su usvojili odluku da se Gradska biblioteka Lajkovac ubuduće zove Biblioteka „Radovan Beli Marković“. Iako se inicijativa pojavila ubrzo posle smrti poznatog srpskog književnika i najpoznatijeg Lajkovčanina, formalno-pravna procedura potrajala je nešto duže, između ostalog i zbog promene Zakona o kulturi.

Gradska biblioteka Lajkovac tabla

Foto: Opština Lajkovac

Odbornici su prihvatili predloge za dodelu nagrada i javnih priznanja opštine Lajkovac, koji će biti uručeni na svečanosti povodom Dana opštine 17. septembra. U oblasti sporta nagrada će pripasti karatistkinji „Železničara“ Anđeli Cvetković, koja uprkos Daunovom sindromu osvaja nagrade na državnim prvenstvima i turnirima. Kao dodatni vid opštinske podrške Anđeli će biti dodeljen kompletni novčani fond za nagrade od 100.000 dinara. U oblasti stvaralaštva i postignuća učenika i studenata nagradu će dobiti Stefan Grujičić, za postignute rezultate na međunarodnim takmičenjima i u redovnom školovanju. U oblasti društvenog angažovanja od izuzetnog značaja za najširu društvenu zajednicu nagrada i javno priznanje biće uručeni Milošu Simiću. Predsednik opštine Andrija Živković rekao je da će program povodom Dana opštine biti održan kod konaka Radića i Brene Mihailović, koji će svečano biti otvoreni toga dana i ubuduće služiti za održavanje kulturnih događaja.

Skupstina 10

Foto: Opština Lajkovac

Lokalni parlament je usvojio Izveštaj o šestomesečnom izvršenju budžeta opštine Lajkovac. Ostvarenje planiranih prihoda i primanja budžeta za period 1. januar – 30. jun 2023. godine iznosi 51,26 posto, dok je izvršenje rashoda i izdataka u istom periodu 38,06 posto.

Skupstina 2

Foto: Opština Lajkovac

– Uobičajeno je da realizacija u prvom delu godine bude dosta slabija nego u drugoj polovini godine. U procentima izvršenje je na nivou prethodnih godina, čak za nijansu bolje. Kada se veći deo nabavki raspiše i deo radova uradi, u drugom delu godine će biti znatno veća realizacija, što je i praksa poslednjih nekoliko godina. Prilično sam zadovoljan realizacijom u prvih šest meseci, a do kraja godine očekujem da ti procenti budu više nego duplirani, kako bi na kraju godine iznosili preko 80 odsto – prokomentarisao je realizaciju budžeta predsednik opštine Andrija Živković.

Skupstina 1

Foto: Opština Lajkovac

Usvojen je i Kvartalni izveštaj o merenju i verifikaciji ostvarene uštede na uličnoj rasveti za period februar-april 2023. godine. Na osnovu prve projekcije prvog kvartala potrošeno je oko 1,4 miliona kilovatčasova, što je skoro tri puta manje u odnosu na potrošnju ranijih godina. Ta brojka će još biti smanjena u narednom periodu, jer je bilo oko 1300 nelegalnih priključaka na javnoj rasveti, od kojih je većina skinuta.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.