Bicikl kao rešenje za aerozagađenje

Neformalna omladinska grupe “Ekipa” iz Valjeva predstavila je danas projekat “Prodišimo zajedno, smanjimo aerozagađenje!” i prezentovala u Holu Centra za  kulturu rezultate istraživanja potreba i mogućnosti grada za uvođenje javnog bicikl prevoza.

Projekat obuhvata edukaciju aktivista-srednjoškolaca, istraživanje sprovedeno putem anketiranja, pravljenje baze podataka i promociju ideje korišćenja besplatnih bicikli kao alternativnog prevoznog sredstva. Do sada nije bilo pristupa da se na aerozagađenje utiče na nivou pojedinaca, pa u tom smislu lokalna zajednica i mladi nisu ni svesni da svojom aktivnošću mogu biti deo rešenja za smanjenje aerozagađenja, smatraju članovi “Ekipe”.

“Ideja je da se postavi nekoliko stanica u gradu sa biciklima na kojima bi bili instalirani čitači, posebni uređaji za takoreći otključavanje i zaključavanje bicikli. Svaki građanin bi morao da izvadi ključ-karticu, bez koje bicikl ne može da se koristi. Te ključ-kartice su dobre u slučaju sigurnosti, jer putem njih se prati ko je poslednji otključao, odnosno koja osoba je odgovorna za bicikl”, precizira nam ideju projekta lider “Ekipe” Aleksandar Panić.

Kako nam je Aleksandar Panić rekao, taj sistem javnog bicikl prevoza razvijen je već u Sloveniji, dok se u našoj zemlji primenjuje u Novom Sadu, ali se tamo usluge naplaćuju. Ideja je da takav sistem “zdravog” javnog prevoza zaživi i u Valjevu, ali da bude potpuno besplatan.

Aleksandar Panić, lider “Ekipe” (foto: Matija Damnjanović)

Neformalnu omladinsku grupu “Ekipa” većinski je sastavlljena od studenata sa dugogodišnjim iskustvom u raznim vidovima volonterskog i omladinskog aktivizma, koji smatraju da bi uvođenje javnog bicikl prevoza prvenstveno uticalo na smanjenje aerozagađenja u gradu, a ujedno bi se na taj način promovisao i zdrav stil života.

“Naša ideja vodilja je upravo činjenica da se velike stvari rešavaju malim koracima, te da se promena na bolje jedne zajednice ne može dogoditi preko noći, već da je to složen proces, koji iziskuje trud i vreme”, kaže Panić.

U anketi koja je sprovedena u okviru projekta učestvovalo je 605 ispitanika oba pola podeljenih u tri starosne kategorije: do 30 godina, od 30 do 50 godina i preko 50 godina. Anketiranje su sproveli učenici valjevskih srednjih škola i volonteri “Ekipe”, koji su prisustvovali dvodnevnoj obuci u sklopu ovog projekt, a koju je održala Kristina Cvejanov, predsednica Srpske asocijacije reciklera ambalažnog otpada.

(Foto: Matija Damnjanović)

“Neki od rezultata sprovedene ankete među Valjevcima nam govore da manje od 3% ispitanika sortira otpad, dok nešto više od 74 % ispitanika ne reciklira. Ogromna većina Valjevaca smatra da je grad zagađen i skoro 90% ispitanika bi svojim potpisom podržalo inicijativu uvođenja javnog bicikl prevoza”, ističe Aleksandar Panić.

(Foto: Matija Damnjanović)

Neformalna omladinska grupa “Ekipa” osnovana je prošle godine i prevashodno se bavi ekološkim inicijativama, ali i kreiranjem omladinskih politika. Do sada je ova grupa uspešno realizovala pilot projekat u OŠ “Milovan Glišić” u Valjevskoj Kamenici, koji se bavio značajem reciklaže elektronskog otpada, takođe u okviru programa “Mladi su zakon” Ministarstva omladine i sporta. Prema rečima Aleksandra Panića, korak koji sledi je registracija “Ekipe” kao udruženja građana, a potom i formalni razgovori sa čelnicima lokalne samouprave i potencijalnim donatorima, čija je podrška neophodna u realizaciji projekta uvođenja besplatnog bicikl prevoza u gradu.

Projekat “Prodišimo zajedno, smanjimo aerozagađenje!”, vredan 60.ooo dinara, finansiralo je Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije u okviru programa “Mladi su zakon 2017”, a sprovodi se preko Resurs centra UG “Svetionik” iz Loznice.


Projekat „Da Valjevo prodiše!”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Valjeva, bavi se temom aerozagađenja, ukazivanjem na problematiku zagađenosti vazduha u Valjevu, koje je svake zime na listi Top 3 grada, čiji građani udišu najotrovniji vazduh u Srbiji. Zatim, naporima koje Grad Valjevo ulaže da se taj problem reši, odlukama i projektima gradskog rukovodstva i JP „Toplana”, vezanih za smanjenje emisije štetnih gasova, posledicama koje takav vazduh ima po zdravlje, kao i podizanju svesti o težini i važnosti problema svih naših sugrađana, koji su najbitnija karika u celom poduhvatu nazvanom „Da Valjevo prodiše!“.


 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.