BOOKa u Dvorištu: Gost pisac Srđan Srdić

Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” nastavlja letnje književne programe u novom, bučnom Dvorištu. Večeras je u 20 časova zakazano druženje sa piscem Srđanom Srdićem.

Voditelj ove književne večeri pod nazivom “Intertekstualni lavirinti Srđana Srdića” biće mladi valjevski slikar i pisac Luka Tripković. On će otkrivati tematske šarolikosti i poetiku jednog od najaktuelnijih pisaca srednje generacije, kakav je Srdić, dok će Valjevski džez orkestar biti zadužen za dobru atmosferu programa “BOOKa u Dvorištu”.

Srđan Srdić (1977) je srpski romanopisac, autor kratkih priča, esejista, urednik, izdavač i predavač kreativnog pisanja. Objavio je dva romana (“Mrtvo polje” i “Satori”), dve zbirke priča (“Espirando” i “Sagorevanja”) i knjigu eseja (“Zapisi iz čitanja”), a kao autor ili urednik objavljivao je tekstove u nekoliko antologija kratkih priča i mnogobrojnim književnim časopisima.

Njegova ostvaranja odlikuje tematska nestalnost, te su čitaoci primorani da uživaju u šarolikim tematskim odabirima smišljeno prožetim najrazličitijima intertekstualnim kontekstima. Ovakav način pisanja zahteva eruditno čitalačko iskustvo, koje Srdić, zahvaljujući svom velikom poznavanju svetske literature, nesumnjivo poseduje. Kroz najrazličitije žanrovske strukture i tematske okvire, on nas u svojim ostvarenjima vodi na putovanja, koja nas teraju da se zapitamo o smrti, identitetu, strahu od slobode, ratu, antičkoj tragediji, usput evocirajući razne intertekstualne veze na neke od najvećih svetskih pisaca poput Džojsa, Foknera, Tomasa Mana, Komarka Makartije. O svemu ovome, ali i o mnogim drugim temama biće reči o vreloj letnjoj noći u “Dvorištu”.

Tekstovi Srđana Srdića prevođeni su na albanski, mađarski, rumunski, ukrajinski i poljski jezik.

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.