Časni Krst treći put u rukama Aleksandra Kovačevića

Berkova brana na reci Gradac dvanaesti put bila je domaćin Bogojavljenskog plivanja za Časni Krst. Prvi do Časnog Krsta doplivao je naš mladi Valjevac Aleksandar Kovačević, inače kapiten VK “Valis” i srpski reprezentativac. Kovačeviću je ovo treći put da prvi dotakne Časni Krst na Bogojavljenje, što je možda jedinstven podvig u istoriji ove viteške manifestacije.

Bogojavljenje-Plivanje-za-Casni-Krst-2023-6

Plivanje za Časni krst, Bogojavljenje 2023. / Foto: Sreten Pantelić

Blagodareći na čestitkama, Aleksandar Kovačević poručio je da mu je želja da nas sve Bog vodi, kao i da pobedu posvećuje prijateljima Ireni Maksimović, Nemanji Aćimoviću i Ognjenu Pejiću, koji su tragično nastradali u saobraćajnoj nesreći u selu Draginje januara prošle godine.

Bogojavljenje-Plivanje-za-Casni-Krst-2023-5

Aleksandar Kovačević / Foto: Sreten Pantelić

Ove godine, na deonici od 33 metra, čija dužina simbolizuje godine zemaljskog života Gospoda Hrista, snagu i plivačko umeće odmerio je rekordan broj takmičara, čak 83, među kojima i jedna dama, Valjevka Milica Perinčić, kao i 8 pripadnika Vojske Srbije. Pred Plivanje za Časni Krst takmičare je blagoslovio sveštenik Dejan Tripković. Prethodno je na brani upriličen prigodan muzički program, u kojem su učestvovali Omladinski hor Centra za negovanje tradicije i kulture “Abrašević” sa dirigentom Nikolinom Ninić, i Mila Pavlović.

Bogojavljenje-Plivanje-za-Casni-Krst-2023-3

Plivanje za Časni krst, Bogojavljenje 2023. / Foto: Sreten Pantelić

Organizaciju Bogojavljenskog plivanja za Časni Krst potpisuje Crkvena opština pri Hramu Vaskrsenja Hristovog, u saradnji sa Gradskom upravom i Domom zdravlja Valjevo, a sa blagoslovom Preosvećenog Episkopa valjevskog G. Isihija.

Bogojavljenje-Plivanje-za-Casni-Krst-2023-1

Plivanje za Časni krst, Bogojavljenje 2023. / Foto: Sreten Pantelić

Bogojavljensko Plivanje za Časni Krst prvi put je održano 2010. godine i tada je učestvovalo 8 takmičara. Broj takmičara se iz godine u godinu povećavao, tako da se kroz ovaj viteški poduhvat na Bogojavljenje, na reci Gradac, do sada “čeličilo” ukupno 610 plivača različitih generacija.

Bogojavljenje-Plivanje-za-Casni-Krst-2023-2

Plivanje za Časni krst, Bogojavljenje 2023. / Foto: Sreten Pantelić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.