Čekajući asfalt

Ulica braće Pavićević! Dva brata, praktično i dve ulice. Jedan pravac asfaltiran, drugi, pod makadamom. Žitelji jednog dela ove ulice u naselju Peti puk čekaju na asfalt decenijama. Drugi krak iste ulice davno je asfaltiran i povremeno presvlačen novim slojem asfalta.

Screenshot_2023-10-31-11-40-47-140_com.google.android.apps.photos

Miloš Stevanović, žitelj ove ulice, pita zašto su oni građani drugog reda.

„Ovo je deo Ulice braće Pavićević, krak, slepa uličica. Nama pripada da se ulica uradi, poravnja. I još jedno, kada se uradi asfalt da se reši i pitanje kanalizacije“, kaže Stevanović.

Screenshot_2023-10-31-11-45-16-335_com.google.android.apps.photos

Stanica Zorić objašnjava da na asfalt čekaju decenijama, a neretko bili su primorani i sami da nasipaju i saniraju ovu ulicu.

„Ljudi, mi živimo u ovom blatu! Ja sam pre par godina doterala šleper šodera, doterala valjak, izvaljali, ali to je voda posle nekog vremena odnela“, ističe Stanica Zorić.

Screenshot_2023-10-31-11-41-02-526_com.google.android.apps.photos

„Nasuo sam put, mene su zbog toga prijavili. Rekli su mi u Opštini da to ne smem da radim, da je to javna površina i da je to u nadležnosti Opštine“, priča Maksim Stevanović.

Dragan Jevtić veći problem od asfalta ovde vidi u nerešenoj kišnoj kanalizaciji.

„Sva voda iz slivnika ide meni u dvorište. Svaka kiša koja udari to je potop, gornja soba puna vode, vlaga i ostalo…“, objašnjava Jevtić dok pokazuje papire koji svedoče o tome kojim sve nadležnim institucijama i inspekcijama se lično obraćao.

„Kad udari kiša, to prelije dole, ide njemu u dvorište, ide meni u dvorište“, dodaje Jevtićev komšija Miloš Stevanović.

Screenshot_2023-10-31-11-41-08-582_com.google.android.apps.photos

Branko Vuković, rukovodilac Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Grada Valjeva kaže da je građevinska sezona za ovu godinu završena. Građani Ulice braće Pavićević preko Saveta mesne zajednice mogu konkurisati sa svojom ulicom i ući u plan gradnje tek u narednoj godini.

„Građani imaju još vremena da se obrate predsedniku mesne zajednice da bi se ta ulica uvrstila u prioritet njihove mesne zajednice i da nam se taj dopis prosledi do kraja novembra. Mi ćemo se truditi da u narednoj godini ubacimo taj krak Ulice braće Pavićević u plan i uradimo njeno asfaltiranje i sanaciju tog potpornog zida“, kaže Vuković.

Screenshot_2023-10-31-11-40-55-535_com.google.android.apps.photos

Zašto svih prethodnih godina predsednici mesne zajednice nisu konkurisali kod nadležnih opštinskih organa za izgradnju Ulice Braće Pavićevića, građani nemaju odgovor.

Aktuelnog predsednika mesne zajednice zatekli smo u razgovoru sa građanima, ali nije želeo da govori za medije.

Građani Ulice Braće Pavićević ne gube nadu.

„Kad sam čeko na asfalt pola veka, čekaću još dva meseca“, poručuje na kraju razgovora Miloš Stevanović.

M. K.

 

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.