Čekajući gas…

Aerozagađenje je, nažalost, aktuelna tema i ove zime u Valjevu. S razlogom, jer su tokom meseca januara Valjevci samo par dana udisali vazduh koji nije bio štetan po zdravlje. U večernjim satima kada su koncentracije PM čestica i čađi višestruko nadmašile dozvoljenem preporuke su bile da se ne izlazi napolje bez preke potrebe. Na štetnost zagađenog vazduha po zdravlje najčešće su ukazivali stručnjaci ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, građani Valjeva okupljeni u različitim udruženjima i nevladinim organizacijama, kao i mediji. O ovoj temi razgovarali smo Jankom Gagićem, direktorom JKP “Toplana Valjevo”, kako bismo saznali koje su aktivnosti ovog javnog preduzeća u cilju smanjenja aerozagađenja.

Aerozagađenje - Valjevo (10)

Foto: Valjevska posla

Direktor Janko Gagić smatra da je “Toplana” sa svoje strane za poslednje tri godine uradila dosta na smanjenju zagađenja vazduha.

“Na toplovod je priključen Zavod za javno zdravlje, Filijala za zapošljavanje, Druga osnovna škola i obdanište u Gradcu, kao i pošta i Internacionalni umetnički studio u tom delu grada. Pred kraj prošle godine priključena je i kasarna “Vojvoda Živojin Mišić”, koja je trošila ogromne količine mazuta. Trenutno radimo gasnu kotlarnicu u Novom Naselju gde ćemo priključiti obdanište, koje se sada greje na lož ulje. Grad će aplicirati, a mi smo izvršili pripremu za projekat Šeste osnovne škole i obdaništa u Brđanima”, kaže direktor Gagić i podseća da je u “Toplani” pre dve godine urađena gasifikacija velikog kotla, tako da se više ne koristi mazut ni u periodu niskih temperatura.

Janko Gagić

Janko Gagić, direktro JKP “Toplana Valjevo”

Direktor Gagić još kaže da su njihova ciljna grupa zgrade kolektivnog stanovanja u centru, a kada su u pitanju individualna domaćinstva, posebno ona van centra grada, mišljenja je da treba da sačekaju da dođe gas i da se priključe, jer će im ne samo biti jeftinije i rentabilnije, već neće biti zagađivači.

Gradnja gasovoda za Valjevo, a potom dalje za Loznicu je u toku. Prema rečima Gagića, gasovod bi u Valjevo trebalo da stigne do kraja godine.

“Koliko znam, predviđeno je da se na gasovod priključe fabrike “Hansgrohe”, “Bizerba”, “Srbijanka”, “Krušik” i gradska “Toplana”. “Toplana” bi trebalo da bude priključena na gas tokom leta, a “Krušik” do kraja septembra. To bi bio svakako prvi korak u gasifikaciji Valjeva, a potom sledi širenje sekundarne mreže gradom i priključenje individualnih domaćinstava”, ističe Janko Gagić.

“Mi smo pre mesec dana ovde u “Toplani” imali sastanak sa predstavnicima projektantske kuće koju je “Srbija gas” odredila i tačno je dogovoreno gde će u krugu “Toplane” biti merno-regulaciona stanica. Izvođenje radova veoma brzo ide, a ono što može da uspori dolazak gasa je eksproprijacija zemljišta kroz koje gasovod treba da prođe”, smatra prvi čovek valjevske “Toplane”.

JKP Toplana Valjevo

JKP “Toplana Valjevo”

Projekat gasifikacije je izuzetno važan projekat za grad Valjevo. Mnogo se nade polaže u njega i velika su očekivanja, jer se smatra da će upravo taj projekat najviše doprineti smanjenju aerozagađenja. Vreme i rezultati monitoringa kvaliteta vazduha nakon gasifikacije svakako će pokazati da li su nade bile opravdane i očekivanja realna! Do tada…

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.