Centar za vantelesnu oplodnju stručno ojačan

Na 34. godišnjem sastanku Evropskog udruženja za humanu reprodukciju I embriologiju ESHRE, koji je ove godine održan u Barseloni, Valjevski VTO centar dobio je još jednog kliničkog embriologa. Jasna Živanović uspešno je položila ispit kojim je stekla međunarodno priznati sertifikat.
– Izuzetno smo ponosni što u našem timu imamo još jedan ESHRE sertifikat I posebno smo ponosni što je još jedna mlad embriolog dobio zvaničnu potvrdu za svoje znanje i zalaganje. Mogu da kažem da sam izuzetno ponosan što pored toga što smo među najmlađim državnim centrima, moju laboratoriju vode dva najmlađa embriologa sa ESHRE sertifikatom – kaže dr Budimirović, šef Odseka za VTO Opšte bolnice Valjevo.
Jasna Živanović je u VTO timu Valjevske bolnice već 5 godina, gde se najpre našla kao volonter, a uz stručno usavršavanje i znanja koja je stekla nada se da će laboratorija Centra za VTO OB Valjevo biti njeno stalno zaposlenje.
– Imala sam jaku motivaciju da budem i ostanem deo tima valjevskog VTO centra, dugo sam i volontirala i stekla neophodna znanja i veštine. Ovo nije lak posao, ali je jedinstven i zaista prelep. Drago mi je da sam ove godine stekla evropski sertifikat klinickog embriologa što je veliki podsticaj i priznanje dosadašnjem učenju. Mi smo mlad tim sa puno entuzijazma i trudimo se da pratimo svetske standard – kaze Živanovićeva, ponosni najmlađi nosilac zvanja klinički embriolog, dodajući da veliku zahvalnost duguje mentoru Milici Krstivojević, senior kliničkom embriologu, kao i kolegama sa kojima deli svakodnevicu u radu, posebno dr Budimiroviću na ukazanoj šansi i ostalim kolegama iz tima.
Po standardima ESHRE zajednice da bi jedna VTO laboratorija radila mora imati dva embriologa, a ukoliko se radi preko 130 ciklusa godišnje trebalo bi za taj obim posla imati tim od tri embriologa, što je u jednom periodu rada najmlađeg Centra za VTO pri sekundarnoj ustanovi i bio slučaj, u valjevskom centru, trenutno je za stalno zaposlena samo jedna klinički embriolog, dok se ne steknu uslovi za stalno zaposlenje još jednog, iako se u Centru godišnje uradi do 250 ciklusa.
– Da biste bili spremni da samostalno radite kao embriolog potrebno vam je 3 do 5 godina praktičnog rada u VTO laboratoriji i mnogo iskustva. Naš centar zbog obima posla koji obavlja bi trebao da ima još stručnog kadra koji bi se i dodatno edukovao i koji bi za par godina imao novog stručnjaka. Na žalost, na nivou države naše zanimanje još uvek nije prepoznato, pa je i put do sticanja zvanja veoma zahtevan – kaže Mirka Đorđević, klinički embriolog VTO centra Opšte bonice Valjevo.
Valjevski tim centra za VTO se od osnivanja uhvatio u pionirske poduhvate te ne odustaje od toga da prati svetske standarde i pored niza svakodnevnih poteškoća. Kao najsvežiji uspeh tim beleži da je sredinom jula rođena prva beba začeta nakon odmrzavanja jajnih ćelija, što je metoda koja je najnovija mogućnost parovima i koju je rođenjem bebe Centar uspešno osvojio.
– Na ovu bebu smo posebno ponosni kao na prvenac jedne nove usvojene tehnologije. Ove godine smo ponovo otišli korak dalje i prvi smo državni centar koji pored zamrzavanja embriona zamrzava i reproduktivne ćelije. Zamrzavanje jajnih ćelija je daleko zahtevnije od zamrzavanja embriona, kao i sam postupak njihove oplodnje I kultivacije nakon odmrzavanja. Mi smo zamrzavanje jajnih ćelija prepoznali kao novu šansu za naše pacijente. Sve više je slučajeva kada je zamrzavanje oocita neohodno i kada na taj način dajete šansu jednom postupku BMPO da dođe do odložene, ali uspešne završnice – kaže Jasna Živanović, kao ponosni nosilac ESHRE serfifikata klinickog embriologa.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.