Četvrti dani sremuša

Četvrti dani sremuša pod sloganom “Zdravo, čisto, lekovito” biće održani u nedelju, 13. maja, kod škole i Doma u Donjem Taoru, najavili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare. Meštani povlenskog sela Donji Taor, u čijem se ataru nalazi izuzetna prirodna atrakcija, Taorska vrela, osnovali su udruženje “Zaštita prirode Donji Taor” i pokrenuli turističku manifestaciju-  Dani sremuša, zasnovanu na vrednostima ove zdrave samonikle biljke i njenom izobilju na Povlenu. Organizatori manifestacije koja poprima tradicionalni karakter su Udruženje “Zaštita prirode Donji Taor” ,Turistička organizacija Valjevo, Društvo istraživača “Vladimir Mandić Manda” i Klub ARS Nova Valjevo. Generalni pokrovitelj sremušijade je Grad Valjevo.


Direktorka Turističke organizacije, Ana Marković, najavila je bogat program na ovogodišnjoj manifestaciji. Ona je istakla da će već 5. maja biti održana promocija Dana sremuša u restoranu “Zlatibor” u Valjevu, a 9. maja održaće se u hotelu “Mažestik“” u Beogradu savetovanje o sremušu i njegovim lekovitim svojstvima.

Udruženje Donji Taor se pored zaštite Taorskih vrela bavi i obnavljanjem vodenica na njima pa će 12. maja u 14 časova biti otvaranje obnovljene Jovanovića vodenice na Taorskim vrelima.

U okviru sremušijade biće održano takmičenje u spremanju jela od sremuša, izložba likovnih radova učenika povlenskih osnovnih škola, izložba o trećoj Povlenskoj sremušijadi i dodela nagrada najboljim kuvarima i učesnicima likovnog konkursa.

U bogatom kulturno umetničkom programu učestvuju orkestar i folklor “Abrašević” Valjevo, KUD „Maksim Marković“ Kosjerić, trubački orkestar iz Požege Dejana Filipovića, pevačka grupa “Alka” Makovište, pevačka grupa “Zvuci Kadinjače” Bajina Bašta, frulaš Rade Obradović iz Valjeva, gajdaš Milorad Sević iz Carine i tenor Marko Tomić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.