CRKVENI HOR “HADŽI RUVIM” PODIGAO ZASTAVU 36. TEŠNJARSKIH VEČERI – Festival koji ispunjava Valjevo

Tradicionalnom ceremonijom svečanog podizanja zastave, sinoć su zvanično otovrene 36. Tešnjarske večeri. Kako ova lepa tradicija nalaže, to je prilika da se predstavi neko od najuspešnijih Valjevki i Valjevaca u protekloj godini, a čast da ove godine podignu zastavu i otvore letnji festival pripala je Mešovitom horu Valjevske crkve “Hadži Ruvim” kojim rukovodi profesorka Milica Stepanović Babamilkić. Članovi ovogodišnjeg laureata nagrade Grada Valjeva u oblasti kulture i umetnosti tom prilikom su za sve okupljene na Trgu Živojina Mišića izveli i pesmu “Oro se vije” Jovice Gavrilovića i uveli nas u bogat program ovogodišnjih Tešnjarskih večeri. Brojne nagrade na festivalima horske muzike u zemlji i inostranstvu (dve u Slovačkoj, jedna u Poljskoj, nekoliko na festivalima u okruženju, ali i na Horfestu u Valjevu), kao i podatak da su ove godine obeležili pune tri decenije postojanja i rada, kvalifikovale su ovaj valjevski crkveni hor i za nagradu Grada i za ovaj događaj, ocenila je dirigentkinja hora Milica Stepanović Babamilkić.

Podizanje-zastave-1-1024x680-1

„Kad je hor „Hadži Ruvim“ bio jedini hor koji je delovao u Valjevu, dok ga je vodio profesor Dragan Vasiljević (od 2003. do 2009. godine), a ja sam bila član, u okviru ove manifestacije bilo je mnogo više prostora za naŠe nastupe, gotovo svake godine da smo imali koncert. Čini mi se da se proteklih godina broj takvih nastupa smanjio, a mišljenja sam da bi u okviru ovog festivala trebalo da bude više umetničke muzike. Leto je nezgodno vreme, ljudi su na odmorima, čas smo i večeras u manjem sastavu nastupili, ali nas raduje da su od svih ovogodišnjih dobitnika nagrade Grada, nas odabrali da prisustvujemo jednom ovakvom događaju“, poručila je Babamilkić.

Podizanje-zastave-4-680x1024-1

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković izrazio je ovom prilikom da i ove godine vlada veliko interesovanje Valjevaca i svih onih koji planiraju da dođu u naš grad za najveći letnji festival, te su se potrudili da pripreme lep program.

1691411399886

„U ovih sedam dana predstavićemo sve ono najbolje u kulturi Valjeva, stare zanate, književne večeri, izložbe, tribine, pozorišne predstave, filmske projekcije i neka sportska dešavanja. Očekuje nas pet sjajnih koncerata: Ana Bekuta, YU Grupa, Valjevski muzičari, Divanhana i za kraj najveća regionalna zvezda Zdravko Čolić pevaće na Tešnjarskim večerima. Nastavljamo tradiciju gradova u gostima i ove godine imamo tu čast da ugostimo Banjaluku i Trebinje. Tešnjarske večeri su značajna privredno-turistička manifestacija i siguran sam da će se Valjevci kao i svake godine pokazati kao odlični domaćini i da ćemo užiovati narednih sedam dana“, rekao je Gojković.

1691411399942

Po svečanom otvaranju festivala, na letnjoj sceni na keju Kolubare najpre je kao uvertira u koncert zvezde večeri nastupio naš sugrađanin Ivan Simić, a onda je brojnu publiku svojim dobro poznatim hitovima, poput „Zlatiborskih zore”, „Imam jedan život“, „Opet imam razloga da živim“ i mnogim drugim, skoro dva sata uveseljavala pevačica narodne muzike Ana Bekuta.

1691411399914

Valjevo je još od subote postalo mesto okupljanja najboljih umetnika, stvaralaca, domaćina i gostiju. Nepovoljne vremenske prilike uticale su na odlaganje nekih dešavanja, ali je većina planiranih realizovana.

1691411399929

Druga Valjevska regata okupila je ove godine oko 70 učesnika koji su u svojim plovilima prešli jedan deo toka reke Kolubare, u dužini od oko 4 kilometra sjajne avanture i zabave.

KUD “Krušik” je prikazao deo svoje bogate riznice, fundus narodnih nošnji iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, koje su ukras svih njihovih nastupa, što u zemlji što u inostranstvu. Bogato vezene košulje, anterije, jeleci, ručno tkane suknje, vunene čarape, šubare, šajkače, opanci predstavljeni su u okviru ovog događaja brojnoj publici.

Narodni muzej Valjevo ugostio je etnološku sekciju Muzejskog društva Srbije i predstavio izložbu pod nazivom “Vašari u Srbji”. Organizatori su se i ove godine pobrinuli da najmlađoj publici ne manjka zabave, te su bili u prilici da pogledaju lutkarsku predstavu “Šumska priča” u izvedbi Pinokijevaca u dvorištu Udruženja “Anđeli čuvari”, a potom i predstavu “Pepeljuga” na velikoj sceni Centra za kulturu.

Hram Pokrova Presvete Bogorodice ugostio je barda srpskog glumišta Petra Božovića koji je izveo spev “Luča Mikrokozma” Petra Petrovića Njegoša, dok je naša sugrađanka, glumica Angelina Lukić u sali hotela Grand uz mladu Valjevku Saru Janevski izvela predstavu “Darovni ćilim Cvetne Agnine”, priču o unutrašnjoj snazi srpske žene.

B. M.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.