Da se ne zaboravi!

Nedavno je u Dom vojske Srbije u Beogradu, održana promocija knjiga “Ratni put jurišnika i specijalaca” našeg Valjevca Ljubiše Milutinovića i “Miloš i akmače” glumca iz Banja Luke Saše Terzića. Ono što je zajedničko za obe knjige je ratna tematika u Bosni i Hercegovini, ratni put i delovanje Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, pre svega Drugog odreda Šekovići, odnosno njenog komandanta Miloša Stupara, koji je prvobitno bio osuđen na 40 godina zatvora za genocid i ratni zločin u selu Kravice kod Bratunca, a potom u ponovljenom postupku oslobođen krivice.

Promocija knjige Ljubiše Milutinovića Ratni put jurišnika i specijalaca (1)

Pored autora, na promociji su govorili generali Svetozar Andrić, komadant Prve birčanske pešadijske brigade i Milenko Karišik, prvi komadant Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, kao i pomenuti komandant Miloš Stupar.

Svojim prisustvom i pozdravnim rečima promociju ove dve knjige uveličali su ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić i pomoćnica ministra za boračka pitanja Sanja Lakić. U ime domaćina promocije, udruženja “Veterani 72. specijalne brigade”, govorio je pukovnik Miodrag Kapor.

Ratni put jurišnika i specijalaca

U knjizi “Ratni put jurišnika i specijalaca” predstavljen je ratni put dve poznate jedinice – Jurišnog odreda Vojske Republike Srpske i Drugog odreda Šekovići specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, čiji je pripadnik bio i autor knjige Ljubiša Milutinović.

“Kažu život je večita borba. Prvo smo se borili da sačuvamo Republiku Srpsku, pa je posle bila borba da dokažemo da nismo krivi za ono zašto nas optužuju, a sada je borba protiv zaborava. Veliko mi je zadovoljostvo i čast, što je u Domu vojske Srbije toliko junaka i heroja sa obe strane Drine, na šta sam posebno ponosan”, rekao je Milutinović obraćajući se prisutnima na promociji.

Ljubiša Milutinović

Milutinović ističe da je njegova knjiga istorijski dokument o ratnom putu jedne elitne jedinice, potkrepljen brojnim svedočanstvima i fotografijama nastalim tokom rata. Naglašava da je ispunio važan zadatak da bez ulepšavanja prenese usmena i pisana svedočanstva ratnika, njihova sećanja, sa ciljem da se ne zaborave ljudi i događaji.

“Ako ne zapišemo, zaboravićemo! Ako zaboravimo, kao da se nije ni dogodilo ono što zaista jeste i kakvu smo žrtvu i stradanje podneli! Ova knjiga pisana je rečnikom ratnika, nije pisana da se nekom dopadne ili da se u njoj pronađe. Ja jesam autor, ali zasluga za pisanje knjige pripada i pripadnicima jedinice, njih pedeset, koji su ispričali svoja sećanja i učestvovali u stvaranju knjige. Oni čuvaju uspomenu jedni na druge, na ratni put, stradanje i herojske bitke. U knjizi su istinite priče ratnika sa prve linije, a nas je interesovala samo istina i istina”, kaže Milutinović.

Ljubiša Milutinović - Promocija knjige Ratni put jurišnika i specijalaca

Nekoliko dana pre promocije Milutinovićeve knjige u Dom vojske Srbije u Beogradu, u Šekovićima je na 31. godišnjici od osnivanja Drgugog odreda Šekovići Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske premijerno emitovan film “Svako ima svog junaka koga više nema”, čiji je autor takođe Ljubiša Milutinović. Reč je o dokumentarnom filmu sa kratkim biografijama dvadeset poginulih pripadnika ovog odreda, ali je film posvećen i svim poginulim vojnicima i policajcima za odbranu Republike Srpske.

Ljubiša Milutinović

Ljubiša Milutinović, autor knjige “Ratni put jurišnika i specijalaca”

Film je istog dana postavljen i na YouTube kanalu Debeljača 1, kanalu srpskih rodoljuba i veterana Vojske Republike Srpske.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.