Bogojević dobitnik prve nagrade “Haiku sveta”

Na prvi internacionalni haiku konkurs “Haiku sveta”, koji je raspisao festival “Srpsko pero” iz Jagodine, javilo se više od 200 haiku pesnika iz 31 zemlje (Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Rumunija, Makedonija, Hrvatska, Crna Gora, Bugarska, Poljska, Mađarska, Indija, Gana, Vijetnam, Francuska, Nemačka, Engleska, SAD, Australija, Novi Zeland, Grčka, Kanada, Japan, Belgija, Austrija, Letonija, Nepal, Portugal, Rusija, Italija, Holandija, Španija).

Internacionalni žiri u sastavu: Miljurko Vukadinović (Srbija), Aleksandar Prokopiev (Makedonija), Jože Štucin (Slovenija), Vandana Parashar (Indija) i Zoran Raonić (Crna Gora) doneo je odluku da prva nagrada na Internacionalnom haiku konkursu – “Haiku sveta” za 2018. godinu pripadne Dejanu Bogojeviću, haiku pesniku iz Valjeva za haiku:

igra senki –
crni konji u galopu
sustižu vetar

Milošu Crnjanskom haiku je bio pesma kratka kao uzdah. Haiđini oduvek stvarajući uzdišu, a na onima koji njihove pesme čitaju je da im uzdahom uzvrate na uzdah.

Valjevo

Prvonagrađeni haiku Dejana Bogojevića haiku je „opis“ igre senki. Ona je oživela jer je bila izazvana pomamnim trkom konja čija je vrtoglava brzina uspela s vetrom da se izjednači. Pravim pesnicima je uvek stvarnost njihove pesme ne samo jednaka već i iznad one stvarnosti u kojoj oni sami žive. Senke su im jednako žive, kao i ono što ih tvori. Bogojevićev haiku nam peva o tome kako i senka u rukama pravog pesnika može lirski da se oglasi. Da sustigne vetar življenja.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.