Dejan Bogojević na slovenačkom Međunarodnom festivalu “Revija u reviji”

U organizaciji časopisa “Apolkalipsa” iz Ljubljane i njenog urednika, filozofa i književnika Primoža Repara, u online formatu održano je veče 17. Međunarodnog festivala “Revija u reviji”. Multimedijalni umetnik iz Valjeva Dejan Bogojević bio je jedini predstavnik iz Srbije koji je učestvovao na ovom slovenčakom međunarodnom festivalu, a jedini časopis koji je predstavljen iz Srbije je valjevski časopis “AKT”. Međunarodni projekat “Revija u reviji”, ima za cilj povezivanje književnosti i časopisa sa prostora centralne Evrope i Balkana, kao i razmenu književnog stvaralaštva i humanističkih ideja drugih kulturnih scena.

Dejan Bogojević

“Izuzetno sam srećan zbog prilike koju sam dobio, da predstavljam Srbiju i grad Valjevo na značajnom međunarodnom susretu. Da u svetlu umetnosti i književnosti, a u kontekstu tokova u Evropi, gde nam je svakako i mesto, istaknem značaj osobenosti kulture sa naših prostora. Takođe, predstavio sam časopis za književnost, umetnost i kulturu “Akt”, jedini časopis koji u Valjevu izlazi dvadeset godina u kontinuitetu i koga već četiri godine uređuje Danijela Padejski. I na kraju i moje stvaralaštvo koje se u poslednje vreme kreće ka drami i stripu”, kazao je Bogojević povodom učešća na pomenutom festivalu.

Pored našeg Valjevca, kao jedinog srpskog predstavnika, na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu “Revija u reviji” učestvovalo je još desetak predstvanika iz Poljske, Mađarske, Češke, Slovačke, Hrvatske, Hrvatske i Slovenije. Svi učesnici  predstavili su svoje aktivnosti poslednjih nekoliko godina i aktivnosti vezane za časopise koje su predstavili i u kojima se objavljuju njihovi radovi.

U okviru programa online večeri 17. Međunarodnog festivala “Revija u reviji”, predstavljena je knjiga Ivana Stršena iz Hrvatske u izdanju ljubljanske “Apokalipse”, a održana je i diskusiju pod nazivom “Razmišljanja o Evropi” koju je vodio Janko Rožič iz Slovenije.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.