“Direktnom podrškom predsednika Vučića dobili smo novu priliku”

Prvi na SNS listi i kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima Lazar Gojković, imao je vatreno krštenje pred medijima danas i na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare predstavio plan razvoja Valjeva u naredne 4 godine. U obraćanju medijima Gojković je istakao da SNS na izbore izlazi sa jasnom strategijom i idejama za naš grad i da su država i predsednik Aleksandar Vučić doneli odluku da u Valjevo i naš region puno investira, te da je njemu zaista veliko zadovoljstvo što je odabran da bude izaslanik takve predsednikove odluke. Gojković je najavio brojne investicije i projekte koji su programom planirani da se ralizuju, a među kojima su ključni izgradnja brze saobraćajnice Iverak – Lajkovac i ulice u industrijskoj zoni, kao preduslov za doveđenje jednog ili više investitora, zatim završetak Gerontološkog centra, nastavak rekonstrukcije zgrade valjevske bolnice, kao i rešavanje problema aerozagađenja i investiranje u Divčibare. On je takođe govorio i o stavljanju u funkciju Doma vojske, najavio rekonstrukciji zgrade Radio Valjeva, revitalizaciju Tešnjara, potom plansku rekonstrukciju gradskih ulica, izgradnju višeetažnih parking garaže, kao i privođenje nameni Petničke pećine i zaštitu reke Gradac.

Lazar Gojković, kandidat SNS-a za gradonačelnika Valjeva / Foto: Valjvska posla

“Sve to što planiramo, građanima Valjeva i meni pokazuju u kom smeru predsednik Aleksandar Vučić želi da razvija i naš grad i naše društvo. Ja sam siguran da smo direktnom podrškom od strane predsednika dobili novu priliku i imam utisak da smo nekako čak i favorizovani u odnosu na ostatak Srbije. Dobili smo priliku koja se godinama očekuje. Moramo biti mudri i na izborima i svojim glasovima podržati tu priliku. Iskreno, mislim da treba da širimo našu ideju i da uradimo zajedno svi što je do nas da naš grad posetane autentičan i neponovljiv i, kako bih rekao, jedan pravi kosmos u malom”, rekao na svojoj prvoj konferenciji za medije u ulozi SNS kandidata za gradonačelnika Valjeva Lazar Gojković, tridesetpetogodišnji Valjevac, profesor fizičkog vaspitanja, javnosti poznatiji po tome  što je kao pomoćni trenera Vladimira Đokića 2015. godine predvodio šampionski košarkaški tim na Evropskom prvenstvu U-20 u Italiji.

Sa konferencije za medije Lazara Gojkovića u prostorijama GO SNS Valjevo / Foto: Valjevska posla

Kako je Gojković istakao, reč je velikim projektima koji će biti rađeni u saradnji sa državom i Kancelarijom za javna ulaganja, a da “mi u Valjevu, u lokalnoj samoupravi treba da nastavimo na tom talasu, da koristimo tu energiji i da vidimo šta možemo da uradimo za bolji kvalitet građana”

“Vrlo brzo kreću pripremni radovi na izgradnji koridora 11, brzoj saobraćajnici Iverak – Lajkovac u dužini pod 17,5 km, koja naš grad povezuje sa auto-putem “Miloš Veliki” i otvara nas ka Srbiji i potencijalnim investitorima. Uporedo sa tim radiće se i ulica u industrijskoj zoni u dužini od 2,5 km, sa rasvetom i kompletnom komunalnom infrastrukturom. Sinergija te dve stvari su preduslov jednog ili više ozbiljnih investitora. Posle više od 10 godina, završićemo Gerontološki centar. Imao sam priliku da vidim sliku i to će biti jedan zaista moderan gerontološki centar sa 100 mesta za stara lica i oko 30 mesta za lica u prihvatilištu, odnosno dnevnom boravku. Druga faza projekta rekonstrukcije valjevske bolnice treba da bude urađena do kraja ove godine i naradne treba da krenemo sa rekonstrukcijom bolnice koja će biti moderan i funkcionalan bolnički blok”, kazao je Gojković o investicijama i projektima koji su od strateškog značaja za grad.

Sa konferencije za medije Lazara Gojkovića u prostorijama GO SNS Valjevo / Foto: Valjevska posla

Kao poseban problem Gojković je naveo aerozagađenje, koji će se zbog svoje ozbiljnosti rešavati uz pomoć države. Kazao je da je u planu izgradnja transportnog gasovoda do Valjeva i gasifikacija grada, ali da će za to ipak trebati vremena. “Gasifikacija je nešto što sigurno dolazi do našeg grada, ali biće potrebno vreme. Ono što mi treba da vidimo je da li postoji neka opcija da se taj problem aerozagađenja bar umanji”, rekao je on.

Uz poseban osvrt na Divčibare, kao turistički biser Valjeva i našeg kraja, rekao je da je u planu investicija do 5 miliona evra u nepohodnu infrastrukturu. “Radićemo dogradnju i rekonstrukciju komunalne mreže, radiće se izgradnja postrojenje za preraduotpadnih voda, zatim dupliraće se kapacitet Vodovoda i uradiće se put od Krčmara do Divčibara”, kazao je on i istakao da je proglašenje Divčibara za turistički prostor strateški jako važno i najavio da uskoro kreću radovi na rekonstrukciji pijace u centru Divčibara koja će prerasti u modernu etno tržnicu.

Sa konferencije za medije Lazara Gojkovića u prostorijama GO SNS Valjevo / Foto: Valjevska posla

Uz napomenu da je slogan SNS-ove kampanje “Za našu decu”, Gojković je još kazao da je urađen projekat za dogradnju vrtića “Bambi” u Kolubari 2, da tim projektom, čija je vrednost oko 1,5 miliona evra, treba da se obezbedi proširenje kapaciteta za 280 mesta. Uz to se radi i projekat za promenu namene objekta stare Šeste škole, prema kojem je predviđeno da tu bude još jedno obadanište sa dodatnih 500 mesta za valjevske mališane.

Što se tiče stavljanja u funkciju zgrade Doma vojske, prema Gojkovićevim rečima, ideja je da tu bude “višenamenski multimedijalni kulturni centar na otvoreno-zatvorenom prostoru”. Pored toga, kako je kazao, radiće se rekonstrukcija zgrade Radio Valjeva, a predviđeno je da se uradi i revitalizacija Tešnjara uz jedan planski dokument u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture. On je potom najavio plansku rekonstrukciju gradskih ulica, izgradnju najmanje dve višeetažne garaže, čime bi u centru grada bio rešen problem parkiranja, kao i da će se u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode zaštititi reka Gradac.

Sa konferencije za medije Lazara Gojkovića u prostorijama GO SNS Valjevo / Foto: Valjevska posla

Nakon desetominutnog Gojkovićevog uvodnog izlaganje i predstavljanja plana i programa razvoja Valjeva do 2024. godine, usledila su brojna pitanja novinara. Predstavnike medija zanimalo je,  između ostalog, da li on kao kandidat za gradonačelnika ima nepodeljenu podršku u SNS-u ? “Imam apsolutno nepodeljenu podršku. Predsednik Vučić je upravo poznavajući moj profil ličnosti jednom takvom građaninu dao priliku da ga zastupa i meni je drago i tu vidim šansu za Valjevo. Ideja jeste da novi mladi ljudi preuzmu inicijativu”, odgovorio je Gojković

Na novinarsko pitanje šta će promeniti, a šta zadržati iz prakse gradske vlasti u prethodnom periodu, on je rekao da je sigurno dosta dobrih stvari urađeno. “Želim da verujem da je svako radio svoj posao najbolje moguće i da je uvek radio u interesu grada i građana. Dobre stvari treba zadržati. Važno je samo da pratimo ovaj pravac i ovu energiju koja dolazi od predsednika i od Republike i mislim da i mi kao lokalna samouprava treba da uložimo dosta energije da sve te projekte, koji su za Valjevo kao na dlanu pripremljeni, sprovedemo u delo”, kazao je Gojković.

Sa konferencije za medije Lazara Gojkovića u prostorijama GO SNS Valjevo / Foto: Valjevska posla

Jedno od pitanja bilo je i da li očekuje prljavu borbu političkih oponenata? Kao neko ko dolazi iz svet sporta, naučen sam fer pleju, prema tome, razmišljam da će i drugi razmišljati na moj način, da se neće služiti prljavom kampanjom, teškim rečima, izmošljotinama i lažima. Imam poštovanja prema svakom protivniku i kandidatu. Mislim da su sve to kvalitetni ljudi, čim su se upustili u ovu trku. Želim da svako od nas iskoristi ovu izbornu kampanju, i predstavi najbolje i sebe i programe stranke. Voleo bih da svi zajedo radimo na tome da ovaj grad bude autentičan i neponovljiv. Ja ću definitivno svu svoju energiju i poznanstva usmeriti ka stvaranju nekih novih vrednosti za ovaj grad. Ovde sam rođen, u ovom gradu sam odrastao i ovde živim. Za mene lično ne postoji veći motiv od želje da od svog grada napravim mesto gde će moji sugrađani i deca bolje živeti. Naravno da to ne mogu da uradim sam. Zato mi je potrebno da mi građani pomognu, da me koriste, da osete pripadnost ideji koju ja osećam, da jednostavno budu i pohvaljeni i nagrađeni kao oni koji su najviše doprineli”, odgovorio je Gojković. 

Na izražavanje sumnje jednog od novinara da će teško napraviti pobedničku ekipu sa ovako sastavljenim SNS timom kandidata za odbornike koje predvodi na listi, Gojković je replicirao da će on, kao i u sportu, nastupiti sa najboljim timom. “Uveravam vas da ne dolazim sam. Ono što je jako važno je da se taj tim svakodnevno spontano povećava. Kako ja zamišljam sve to: dođe novi trener, promeni par igrača, filozofiju, sistem, i to u mnogo slučajeva donese rezultate. Ono što sigurno mogu da obećam je da ću, ako budem gradonačelnik, sebe posmatrati kao običnog građanina. Ideja mi je i smatram da ne smem da budem ništa više nego tehnička služa svakog Valjevca, koja će da rešava njihove probleme”, kazao je on.

Lazar Gojković, kandidat SNS-a za gradonačelnika Valjeva / Foto: Valjvska posla

Na pitanje Valjevska posla da li je pobeda na izborima imperativ i da li će, ako ne pobedi u trci za gradonačelnika, to smatrati ličnim ili porazom stranke, Gojković je rekao da veruje u apsolutnu pobedu, da nije razmišljao o porazu, ali da su i porazi sastavni deo i života i sporta.

Upitan da izrazi mišljenje o odluci aktuelnog gradonačelnika da se Jazz Fest ove godine ne održi, Gojković je odgovorio da je njegov lični stav da sve manifestacije koje imaju dugu tradiciju treba da se očuvaju i svake godine organizuju.

Gojković je na konferenciji za medije demantovao napise portala Provereno.rs i vest da će u Valjevu, ako on pobedi na lokalnim izborima, biti otvoren kamp za migrante, rekavši da su to izmišljotine, laži i špekulacije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.