Divčibare punom parom u zimsku sezonu

Da je poseta na Divčibarama ove godine u porastu govori i zvaničan podatak Turističke organizacije Valjevo prema kojem je od janura do septembra meseca na ovoj valjevskoj planini realizovano 125.883 noćenja. Privodi se kraju realizacija projekta Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija vrednog 10 miliona dinara, koji se bavi unapređenjem turističkog sadržaja Divčibara. Urađena je vertikalna signalizacija na svih 6 pešačkih staza, obeležene su i kategorisane 3 biciklističke staze, u centru ovog planinskog mesta izgrađen je zabavno-avanturistički park, koji je brzo postao glavno mesto okupljanja roditelja i dece.

Valjevo. Valjevo vesti, vesti

“U ovom projektu, koji je pokrenula Turistička organizacija, postavljeno je 207 znakova za biciklističke i pešačke staze, obeleženo je i trasirano 96,8 km biciklističkih staza. Zabavno-avanturistički park, koji je izgrađen u centru Divčibara, brzo je postao omiljeno okupljalište roditelja i dece. Takva vrsta sadržaja nije postojala na Divčibarama i bila je stvarno neophodna”, kaže Ana Marković, koja se na direktorskoj poziciji Turističke organizacije Valjevo nalazi nepunih godinu i po dana.

Valjevo

Prema njenim rečima, Divčibare kao planinsko-turističko mesto, imaju perspektivu za razvoj ne samo pešačenja, već i biciklizma, kao i svega onoga što podrazumeva aktivnu vrstu odmora. To je planina koja nije samo aktivna zimi već i van zimske sezone, tako da, kako kaže, turisti zaslužuju da imaju sadržaj i tokom ostalih godišnjih doba.

Valjevo

“Mislim da smo sa te strane objedinili priču za posetioce različite starosne dobi, od onih najmlađih do nastarijih, koji će od sada moći bolje da se snalaze u svim svojim aktivnostima na Divčibarama”, naglašava Ana Marković i dodaje da je postavljeno i pet mostića na rečicama, šest “pečuraka” na pešačkim stazama, kao i četiri table (dve u centru Divčibara) koje turiste povezuju sa svim rutama i koje obaveštavaju kolika je minutaža od koje do koje staze.

Pešačke staze obeležene su po bojama, pa je tako staza Divčibare-Mali Maljen-Tometino polje-Divčibare u megenta boji, plava staza je potez Divčibare-Kaona-Podbukovi-Divčibare, dok je staza Divčibare-Ražana-Kaona-Divčibare obeležena zelenom bojom.

Valjevo

“Moj fokus jeste bio na infrastrukturi koja se odnosi na turistički sadržaj na Divčibarama, jer sam videla da baš toga nedostaje i zaista sam kao rukovodilac uspela da realizujem ono što sam i zamislila. Volim da se bavim takvim projektima, volim nešto što je vidljivo, opipljivo i što će da koristi. Ta opremljenost u turističkom smislu mnogo znači. Svaki turista voli da dođe u uređenu sredinu, gde je čisto, gde ima aktivnosti, gde ima turističkog sadržaja. Nije sve u hotelskoj usluzi i hrani, već treba osetiti prirodu i uživati u njenim blagodetima, a sav taj sadržaj im upravo to omogućava”, naglašava direktorka Marković.

Ona je ovom prilikom najavila da se Turistička organizacija priprema za učešće na Međunarodnom sajmu zimskih sportova, turizma i rekreacije “Expo-Zim”, koji će se održati od 7. do 10. decembra na Beogradskom sajmu. Ova jako posećena manifestacija, pruža mogućnost svim zainteresovanim turistima, da se na početku sezone pripreme za predstojeću zimu, informišu o cenama aranžmana i zimske opreme.

Ana Marković, direktor Turističke organizacije Valjevo

“To je sajam gde će turističko-planinski centri predstaviti svoju zimsku ponudu, a Turistička organizacija će sa Gradom Valjevom nastupiti na tom sajmu zajedno sa prijavljenim ugostiteljskim objektima na Divčibarama, među kojima su Hotel “Divčibare”, ugostiteljski objekti “Pepa” i “Heba” i naravno predstavnici Ski Resort-a. Posetiocima ovog sajma predstavićemo šta sve u narednim mesecima mogu da dobiju u sklopu predstojeće zimske ponude, koje su to akcije i aktivnosti koje ih očekuju na Divčibarama”, kaže Ana Marković.

Sa 39. Sajma turizma u Beogradu, održanom, krajem februara ove godine

Prema njenim rečima, samo zajedničkim snagama i međusobnom saradnjom može se nešto uraditi. Problema i otežavajućih okolnosti uvek ima, ali se, kako kaže, dobrom voljom, stalnom komunikacijom i fleksibilnošću sve to može prevazići. “Svaki početak je težak. Ljudi moraju da se menjaju, mi sami moramo da se menjamo i prilagođavamo situacijama. Pre svega treba mnogo da radimo, ako želimo nešto da promenimo”, nagašava Ana Marković.

Program rada za 2018. godinu se priprema i Turistička organizacija će se fokusirati na unapređenje i drugih turističkih lokaliteta pored Divčibara. Veći akcenat biće na Brankovinu i u skladu sa tim sledi veća saradnja sa valjevskim Muzejem koji upravlja tamošnjim turističkim kompleksom. Kako je i sama član radne grupe za Brankovinu, direktorka Turističke organizacije Valjevo Ana Marković se nada da će se određeni problemi koji postoje rešiti, jer Brankovina zaslužuje da se vrati na visoku poziciju turističke mape valjevskog kraja i celog regiona, kakvu je nekad imala.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.