Do kraja godine moguć početak proizvodnje ruske vakcine na Institutu “Torlak”

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da ćemo u petak ili subotu biti bliži odgovoru kada će se u Institutu “Torlak” krenuti sa proizvodnjom ruske vakcine protiv korona virusa “Sputnjik V”.

Izvor: https://www.zdravlje.gov.rs/

Očekuje se dolazak ruskog tima u četvrtak, 11. februara, a Lončar kaže da će ih biti više od 20, koji će proveriti šta sve “Torlak” poseduje i za koliko vremena će moći da se osposobi.

Ministar je rekao da su procene da bi sa prvom fazom, odnosno jednim delom proizvodnje Sputnjik V vakcine, trebalo da se krene za dva do tri meseca.

“Pod prvom fazom podrazumevam da dođe većinom gotova supstanca ovde, a onda mi da jedan manji deo odradimo, da je pakujemo, spremamo za upotrebu, obeležimo i uradimo sve kontrole koje su neophodne”, rekao je Lončar novinarima.

Kako je naveo, onda bi Srbija bila sposobna da pravi vakcine i za ceo region, ističući da će se više informacija o samom tom procesu znati u petak ili subotu.

“Radimo na tome da to bude što pre”, istakao je Lončar.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.