Dobrovoljno, poverljivo i besplatno testiranje na HIV za 1. decembar!

U susret 1. decembru, Svetskom danu borbe protiv side, održana je zajednička konferencija za medije predstavnika Zavoda za jvno zdravlje Valjevo, Polivalentne patronaže valjevskog Doma zdravlja, ovdašnje Omladine JAZAS-a i Cvenog krsta Valjevo, na kojoj su predočeni statistički podaci vezani za nove infekcije HIV-om i novoobolele od side u Kolubarskom okrugu, a najavljena je i besplatna akcija testiranja na HIV za naše sugrađane. Akcija dobrovoljnog, poverljivog i besplatnog testiranja na virus HIV biće orgaizovana na Gradskom trgu, u periodu od 14.30 do 16.30 časova, u sanitetskom vozilu Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

HIV-AIDS

Foto: Valjevska posla

Dr Biljana Rajković, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo, saopštila je da su tokom 2020. godine u Kolubarskom okrugu registrovana tri lica zaražena HIV-om i dve novoobolele osobe od side, koje su testirane u fazi bolesti.

“Sve te osobe registrovane u prošloj godini su muškog pola i svi su u trećoj i četvrtoj deceniji života. Što se tiče 2021. godine, nemamo prijave novih infekcija, ali se mora ovde naglasiti da se baza sumira ne u tekućoj, već početkom naredne godine. Prvi evidentirani slučaj u Kolubarskom okrugu zabeležen je 1989. godine, a prva prijava slučaja bila je 1990. Do danas imamo kompletnu dokumentaciju za 48 osoba. Sve opštine su zastupljene, sve uzrasne kategorije i svi putevi transmisije. Dominira seksualni put prenosa”, predočila je dr Biljana Rajković.

HIV-7

Dr Biljana Rajković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje / Foto: Valjevska posla

Vesna Pavlović, glavna sestra službe Polivalentne patronaže iz Dom zdravlja Valjevo ukazala je da je neophodno zajedništvo svih činilaca koji se bave prevencijom da bi se postigao najbolji rezultat.

“Upravo zbog toga naša Patronažna služba, Crveni krst, Omladina JAZAS-a, Zavod za javno zdravlje i učenici Medicinske škole, organizuju na Gradskom trgu, u sredu, 1. decembra, na Svetski dan borbe protiv side, centralnu uličnu manifestaciju na kojoj ćemo građanima svi zajedno poslati poruku o neophodnosti brige za sopstveno zdravlje, te smanjenju individualinih rizika u koje prevashodno mladi stupaju. Takođe, ovom prilikom delićemo zdravstveno vaspitni materijal i kondome. Istog dana, od 14.30 do 16.30 časova, na Gradskom trgu, u sanitetskom vozilu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a od strane Asocijacije “Duga” iz Šapca, biće sprovedeno dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje na virus HIV”, najavila je Vesna Pavlović.

HIV-1

Pavlović Vesna, glavna sestra službe Polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo / Foto: Valjevska posla

Aleksandar Tomić, stručni saradnik Crvenog krsta Valjevo i predsednik valjevske Omladine JAZAS-a, je govoreći o značaju povezanosti i zajedničkog rada institucija i organizacija na polju prevencije širenja ove zarazne bolesti i neophodne edukacije naveo projekat “Tim za EPP – Edukacija, Prevencija, Promocija”, koji finansira Grad Valjevo, a realizuja Omladina JAZAS-a  u saradnji sa ovdašnjim Crvenim krstom, Asocijacijom “Duga” iz Šapca i valjevskom Medicinskom školom. Projekat se bavi ključnim mestima u kojima se može sprečiti širenja ove zarazne bolesti, a to edukacija, prevencija i promocija.

HIV-3

Tomić Aleksandar, stručni saradnik Cvenog krsta Valjevo i predsednik Omladine JAZAS Valjevo / Foto: Valjevska posla

“Na polju edukacije, biće orgnaizovana četvorodnevna škola za vršnjačke edukatore. Što se tiče prevencije, realizovaće se edukativana predavanja i to u utorak u Valjevskoj gimnaziji, u četvrtak u Medicinskoj školi, u petak u Ekonomskoj škola biće tribina o očuvanju reproduktivnog zdravlja, sa učešćem ginekologa specijaliste dr Duška Antonića. Obeležavanje 1. decembra kao Svetskog dana borbe protiv side, ako i organizovanje “Brzog testiranja” na HIV spadaju u promociju. Ilustracije radi zašto su baš ove mere važne, izneću vam podatak da je na osnovu simulacije prirasta novoinficiranih i promocije upotrebe kondoma u periodu od 1990. do 2019. sprečeno 117 miliona novih infekcija! Tu simulaciju na osnovu raspoloživih podataka objavio je UNAIDS. Podaci su i najbolja potvrda da su metode tj. vršnjačka edukacija, rano testiranje i promocija upotrebe kondoma ustvari i svetski zlatni standard u sperčavanju širenja infekcije HIV-om”, zaključio je Aleksandar Tomić, stručni saradnik Crvenog krsta Valjevo i predsednik valjevske Omladine JAZAS-a

HIV-5

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.