Dodatne mere opreza zbog lilanja

U skladu sa tradicijom, paljenje lila je veče pre Petrovdana. Prilagođavajući običaj iz davnina životu u gradu, sada je ’’lilanje’’ često na dečjim igralištima, ili parking prostoru između zgrada, čak nedaleko od kontejnera, a to samo doprinosi uvećanju faktora rizika od izbijanja požara. Pored toga, radi lilanja narod se okupi i na manje prometnim ulicama.

Valjevo

Foto: Valjevska posla

Obzirom da je Valjevo u kotlini između Vidraka, Kličevca, Brđana, neretki su prizori buktinja u višim gradskim zonama. Zbog toga, pripadnici Vatrogasne brigade Valjevo, svake godine u cilju povećanih mera opreza, organizuju pojačana dežurstva, i to ne samo u Valjevu, već i okolnim mestima, posebno u Kamenici, gde tradicionalno priređuju manifestaciju ’’Petrovdanski dani’’. Pored brojnih posetilaca, veliki broj njih, u navečerje Petrovdana, odlazi u Valjevsku Kamenicu upravo radi paljenja lila.  Radi mera opreza, pojačan je broj ekipa Vatrogasne jedinice i u Kamenici.

Valjevo

No, pored poštovanja tradicije, mora se misliti o datom vremenu, pa podsećanja radi, treba se setiti da su prethodnih godina u pojedinim slučajevima izrečene i kaznene mere, jer su pojedinci palili automobilske gume koje bi tinjale sve dok pripadnici Vatrogasne jedinice ne bi izašli na teren i ugasili ih, kako bi eliminisali opasnost od širenja požara. Pored važećih kaznenih mera, koje podrazumevaju i novčanu kaznu (i to od pet hiljada dinara i više), treba misliti i o bezbednosti učesnika. Zbog toga, deca i mladi treba da su u pratnji roditelja, neophodno je pripremiti sredstva za gašenje vatre. Naravno, voditi računa prilikom paljenja lila: jednako je bitno ne izazvati širenje požara, ali i obratiti pažnju na okruženje da neko ne bi bio povređen.

Valjevo

Foto: Valjevska posla

Pored sve volje sprovođenja tradicionalnih običaja, treba obratiti pažnju i na negativne ekološke posledice, npr. zagađenja vazduha (posebno u slučajevima paljenja raznim veštačkih materijala, poput: gume, plastičnih boca i sl.). Takođe, treba imati na umu i da skidanje kore sa mladih trešnjinih ili stabala breze, dovodi i do sušenja drveća.

Valjevo

Foto: Valjevska posla

Radi edukacije stanovništva, vatrogasci redovno održavaju predavanja o opasnostima od paljenja, ne samo lila, već i biljnih ostataka i strnih žita čime se samo povećava kiselost, a smanjuje plodnost zemljišta.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.