U skladu sa tradicijom, paljenje lila je veče pre Petrovdana. Prilagođavajući običaj iz davnina životu u gradu, sada je ’’lilanje’’ često na dečjim igralištima, ili parking prostoru između zgrada, čak nedaleko od kontejnera, a to samo doprinosi uvećanju faktora rizika od izbijanja požara. Pored toga, radi lilanja narod se okupi i na manje prometnim ulicama.

Valjevo

Foto: Valjevskaposla

Obzirom da je Valjevo u kotlini između Vidraka, Kličevca, Brđana, neretki su prizori buktinja u višim gradskim zonama. Zbog toga, pripadnici Vatrogasne brigade Valjevo, svake godine u cilju povećanih mera opreza, organizuju pojačana dežurstva, i to ne samo u Valjevu, već i okolnim mestima, posebno u Kamenici, gde tradicionalno priređuju manifestaciju ’’Petrovdanski dani’’. Pored brojnih posetilaca, veliki broj njih, u navečerje Petrovdana, odlazi u Valjevsku Kamenicu upravo radi paljenja lila.  Radi mera opreza, pojačan je broj ekipa Vatrogasne jedinice i u Kamenici.

Valjevo

No, pored poštovanja tradicije, mora se misliti o datom vremenu, pa podsećanja radi, treba se setiti da su prethodnih godina u pojedinim slučajevima izrečene i kaznene mere, jer su pojedinci palili automobilske gume koje bi tinjale sve dok pripadnici Vatrogasne jedinice ne bi izašli na teren i ugasili ih, kako bi eliminisali opasnost od širenja požara. Pored važećih kaznenih mera, koje podrazumevaju i novčanu kaznu (i to od pet hiljada dinara i više), treba misliti i o bezbednosti učesnika. Zbog toga, deca i mladi treba da su u pratnji roditelja, neophodno je pripremiti sredstva za kašenje vatre. Naravno, voditi računa prilikom paljenja lila: jednako je bitno ne izazvati širenje požara, ali i obratiti pažnju na okruženje da neko ne bi bio povređen.

Valjevo

Foto: Valjevskaposla

Pored sve volje sprovođenja tradicionalnih običaja, treba obratiti pažnju i na negativne ekološke posledice, npr. zagađenja vazduha (posebno u slučajevima paljenja raznim veštačkih materijala, poput: gume, plastičnih boca i sl.). Takođe, treba imati na umu i da skidanje kore sa mladih trešnjinih ili stabala breze, dovodi i do sušenja drveća.

Valjevo

Foto: Valjevskaposla

Radi edukacije stanovništva, vatrogasci redovno održavaju predavanja o opasnostima od paljenja, ne samo lila, već i biljnih ostataka i strnih žita čime se samo povećava kiselost, a smanjuje plodnost zemljišta.