Dr Živković održao vanrednu konferenciju za medije povodom informacije da je Krizni štab Opštine Ljig protiv njega podigao krivičnu prijavu

Dr Zoran Živković je na današnjoj vanrednoj online konferenciji za medije, pored izveštaja o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Valjevu i Kolubarskom okrugu, uputio demanti povodom jučerašnje informacije koja se pojavila u pojedinim medijima da je Krizni štab Opštine Ljig protiv njega, kao predsednika Stručno-operativnog tima grada Valjeva, podneo krivičnu prijavu zbog uznemiravanja javnosti i iznošenja neistina. “Moj isključivi cilj je bio da upozorim i apelujem na građane Ljiga da u ovim trenucima imaju još odgovorniji odnos prema sebi i svojim najbližim. Reći “potencijalno žarište” je oprez, a reći “žarište” je već nešto drugo”, kazao je Živković u svom obraćanju medijima, ukazujući posebno na neredovnost uzorkovanja na COVID-19 u Ljigu i to potkrepio brojkama i podacima. On je kazao da je o krivičnoj prijavi saznao u poruci komandanta Kriznog štaba Opštine Ljig i u objavama određenih medija, ali da ga još uvek niko nije pozvao iz Policije i Tužilaštva da ga o toj prijavi zvanično obavesti, kao i da će, ako se to u međuvremenu dogodi, svakako javnost i informisani.

Dr Zoran Živković tokom današnje online konferencije za medije Foto: Sreenshot

Živković je rekao da je saopštio istinu, da je uvek spreman da snosi odgovornost za učinjeno i da od odgovornosti nikada nije bežao. Kazao je da je od početka rukovođenja Stručno-operativnim timom insistirao na otvorenosti i transparentnosti jer je, kako je istakao, istina u ovim trenucima interes svih nas.

“U svojoj dugogodišnjoj radnoj karijeri nisam imao krivičnu prijavu i ne želim da verujem da su pobude ljudi iz Kriznog štaba u Ljigu specifične prirode, koja nema veze sa suštinom. Rekao sam istinu, jedan zdravstveni saradnik je pozitivan i postojala je realna opasnost širenja zaraze, obzirom na neredovnost uzorkovanja, odnosno da je uzorkovanje rađeno svaki drugi – treći dan. Broj pozitivnih pacijenata na teritoriji Opštine Ljig sa jučeranjim danom je 11, izlečenih nema, broj hospitalizovanih je 10, u kućnoj izolaciji je jedan osoba i nema preminulih. Moj isključivi cilj je bio da upozorim i apelujem na građane Ljig da u ovim trenuima imaju još odgovorniji odnos prema sebi i svojim najbližim. Reći “potencijalno žarište” je oprez, a reći “žarište” je već nešto drugo”, deo je demantija koji je novinarima saopštio dr Živković

Živković je, između ostalog, rekao da ga je kontaktirao predsednik Opštine Ljig i u vrlo oštrom tonu i neprimerenoj retorici mu kazao da bez rezulatata analiza koje su urađene nema pravo da izlazi u javnost i saopštava bilo šta.

“Oni mi zameraju na neistinitosti informacija o broju pacijenata i našli su se povređeni tom činjenicom obzirom da oni dugo nisu imali nijednog obolelog pacijenta. Naravno da nisu mogli imati nijednog obolelog pacijenta kad su neredovno vršili testiranja. Kada se pogleda evidencija o broju uzetih uzoraka na COVID-19, počev od 14. aprila, prema statistici Zavoda za javno zdravlje Valjevo, prvo uzorkovanje na teritoriji Opštine Ljig izvršeno je 17. aprila sa 3 pacijenta, naredno je bilo posle dva dana pauze (20. aprila) sa isto 3 pacijenta, i opet nakon dvodnevne pauze (22. aprila) testiran je samo 1 pacijent. Dakle, uzorkovanje je rađeno svaki drugi-treći dan, dok ostalim danima nije bilo uzorkovanja. Zbog toga verovatno Ljig i nije tako dugo imao podatke o broju eventualno COVID pozitivnih ili obolelih. Onog trenutka kada je otkriveno prisustvo osobe koja je imala simptomatologiju bolesti, odnosno kada je vozač Službe hitne pomoći Ljig hospitalizovan 23. aprila, radi se testiranje 9 pacijenata, a dan kasnije 13 pacijenata. Dakle, prvi put broj uzorkovanih pacijenata naglo raste, prelazi u dvocifrenu vrednost od pojave izvora zaraze”, izneo je hronološki podatke dr Živković.

On je istakao da ima apsolutnu podršku svojih kolega-članova valjevskog Stručno-operativnog tima (SOT), rekavši da im se obratio posle jučerašnje sednice SOT-a sa najboljom namerom da se poveća budnost prema Ljigu što, kako je naglasio, prema današnjem izveštaju ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje ukazuje na opravdanost njegovog interesovanja kada je o Ljigu reč.

“Što se tiče mog postavljenja na čelo Stručno-operativnog tima, tačno je da nisam epidemiolog i ja sam od samog početka insistirao na tome, ali pošto je situacija vanredna i da ne bismo sada pravili nove probleme, ja sam uzeo da de facto budem prvi među jednakima, dakle koordinator među svim članovima SOT-a i između nas kada je struka u pitanju nikakvih problema nije bilo”, kazao je on.

O tome da li kao rukovodilac SOT-a ima podršku valjevskog Kriznog štaba, dr Živković kaže da mu se komandant Slobodan Gvozdenović nije lično obratio, da je sednica Štaba u ponedeljak, da ne očekuje da će biti razrešen, ali da teoretski gledano uvek postoji mogućnost da do toga dođe. Naveo je da bi jedan od ključnih razloga za njegovo razrešenje mogla biti upravo krivična prijava Kriznog štaba Opštine Ljig.

“Na ovo mesto postavio me je komandant Kriznog štaba grada Valjeva i onog trenutka kad mi on bude uručio ostavku, ja ću je prihvatiti bez ikakvih problema. Do tada, nastavljam da radim posao za koji sam preuzeo odgovornost, jer me na to obavezuje struka, jer sam prvenstveno lekar, pa tek onda političar. I narednih dana nastavljam, uvek peške, da obilazim svoje kolege iz Doma zdravlja Valjevo i Zavoda za javno zdravlje Valjevo, koji rade danonoćno i pravi su heroji. Da li će dr Zoran Živković biti predsednik Stručno-operativnog tima ili zamenik gradonačelnika, to je u ovom trenutku najmanje bitno, jer sve što danas radim nije počast već moja obaveza i moja odgovornost. Želim svim građanima Ljiga i svima Vama dobro zdravlje i ličnu sreću, sa molbom da se poštuju preporuke struke”, kazao je Živković i dodao da sa svim drugim opštinama ima sasvim korektnu saradnju.

On je dodao da on lično ne želi da podnese ostavku na čelo SOT-a, jer bi to moglo da se shvati da imajući u vidu da nije epidemiolog po strui, pokušava da pobegne od problema koji se pojavio sa Ljigom. Naprotiv, kako je naglasio, njegova najmanja želja je da pobegne od bilo kakvog problema i da samo želi da se saopšti istina.

Upitan da li je od održavanja prve konferencije za medije do sada imao probleme, s obzirom na to da protežira i zalaže se za transparentnost podataka, Živković je kazao da zvanično nije, ali da je saznao da je iza njegovih leđa bilo komentara koji u ovom trenutku nisu za javnost.

Dr Zoran Živković tokom današnje online konferencije za medije Foto: Sreenshot

 

Epidemiološka situacija u Valjevu i Kolubarskom okrugu zaključano sa 24. aprilom izgleda ovako:

U odnosu na jučerašnji izveštaj, u Valjevu je 171 osoba pozitivna, što znači da imamo 5 novoobolelih, dok je broj zaraženih u ostalim opštinama nepromenjen. Zaključno sa 24. aprilom, ukupan broj obolelih od COVID-19 na teritoriji Kolubarskog okruga je 247. Izlečenih Valjevaca ima 62, dok je na nivou okruga ozdravilo 73 pacijenta. Do sada je život u borbi protiv koronavirusa izgubilo 19 naših sugrađana, dok su na nivou okruga  preminule 24 osobe. Broj hospotalizovanih Valjevaca je 42, a sa teritorije Kolubarskog okruga je 85. U kućnoj izolaciji u Valjevu nalazi se 48 pacijenata, a 65 na nivou okruga. Prema  podacima hitne medicinske pomoći, u toku je jučerašnjeg dana i noći nije bilo prevoza pacijenata iz Valjeva u Beograd, a u međuvremenu je vraćeno 6 pacijenata na kućno lečenje. U Ubu je ukupan broj obolelih 22, izlečenih je 6, hospitalizovano njih 12, u kućnoj izolaciji nalazi se troje i jedna  osoba je preminula. Lajkova ima 20 pozitivnih, dvoje izlečenih, hospitalizovanih 12, u kućnoj izolaciji nalazi se 5 i jedno lice je preminulo. U Mionici je 14 zaraženih osoba, izlečeno je troje, hospitalizovano sedmoro, u kućnoj izolaciji nalazi se četvoro i nema preminulih. Osečina ima 9 potvrđenih slučejeva, izlečenih za sada nema, hospitalizovane su dve osobe, u kućnoj izolaciji su 4 lica, a broj umrlih je 3.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.