Dr Zoran Živković: “Kriva je zaravnjena, naredne sedmice možemo očekivati kraj epidemije”

Rukovodilac Stručno-operativnog tima dr Zoran Živković, posetio je danas direktora Opšte bolnice Valjevo dr Zorana Đurića. Kako je dr Živković rekao novinarima, želeo je da se zahvali valjevskoj bolnici na svemu što je učinila u borbi protiv koronavirusa, ali i da javnosti skrene pažnju na Dan planete Zemlje, koji se u svetu svake godine obeležava 22. aprila. Dr Zoran Živković je ovom prilikom saopštio podatke o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u gradu i Kolubarskom okrugu i odgovarao na novinarska pitanja, dok direktor bolnice dr Zoran Đurić nije želeo da daje izjave za medije.

Dr Zoran Živković, rukovodilac SOT-a (levo) i dr Zoran Đurić, direktor OB Valjevo

Broj zaraženih osoba koronavirusom u Valjevu je prema poslednjem zvaničnom izveštaju 157, a na teritoriji Kolubarskog okruga je 226 (u Ubu 22, u Lajkovcu 18, Mionici 13, Osečini 9 i u Ljigu 7). Na nivou okruga je ukupno 20 preminulih od početka epidemije. Broj umrlih na nivou našeg grada se ne povećava (17), što su dobre vesti.

“Kriva je zaravnjena i ovi podaci su siguran znak da je epidemija u gradu stabilizovana i da, ako ne bude nekih većih žarišnih ekcesa, naredne sedmice možemo očekivati i njen kraj. Sa druge strane, danas je Dan planete zemlje, što je  takođe bio razlog da posetim valjevsku bolnicu. Vama je poznato da je naša planeta prenaseljena, da čovek jeste biće koje razumno, ali koje je svojim činjenjem učinio mnogo toga da poremeti ekološke tokove na planeti Zemlji. Narušeni su mnogi lanci u prirodi i doveli smo u pitanje opstanak čovečanstva i naše vrste”, kazao je dr Živković prilikom posete direktoru valjevske bolnice dr Zoranu Đuriću.

Kolege – dr Živković i dr Đurić

Broj hospitalizovanih pacijenata u Valjevu je 54, što je nagli porast u odnosu na jučerašnjih 18. Na teritoriji Kolubarskog okruga 94 lica su hospitalizovana, što je za 74 osobe više u odnosu na podatak koji je saopšten prethodnog dana. Izlečenih u Valjevu ima 54, a u okrugu je 64 onih koji su savladali ovaj virus. U kućnoj izolaciji nalazi se 28 Valjevaca, dok je 46 osoba u izolaciji na području okruga.

Dr Zoran Živković, rukovodilac Strčno-operativnog tima grada Valjeva u obraćanju novinarima

Na novinarsko pitanje na šta će konkretno biti utrošena sredstva namenjena za Opštu bolnicu Valjeva iz donacija valjevskih privrednika, dr Živković je kazao da to još nije odlučeno.

“Ono što ja znam je da treba da ostane negde oko 4 miliona dinara i razmišlja se da li će se za taj novac za valjevsku bolnicu kupiti aparati, jer je sada omogućena kupovina bez PDV-a, ili će se kupiti vozilo. To je jedno od razmišljanja i to ostaje da se dogovorimo. Direktor Opšte bolnice doktor Đurić uvek dostavlja spisak potreba valjevske bolnice za opremu. Ja imam svoje viđenje prema kojem su prioriteti Služba onkologije, gde nedostaje aspirator za pacijente obolele o maligniteta laringsa. To trenutno nemamo. Verovatno bi i Služba anestezije volela da ima više respiratora u svom odseku”, rekao je Živković.

Kao rukovodilac Stručno-operativnog tima grada Valjeva za suzbijanje koronavirusa, on je napomenuo da neće sve mere biti odjednom ukinute, već da će se postepeno ukudati jedna po jedna. “Očekujem da u subotu neće biti celednevnog policijskog časa, već samo od uveče do ujutru, ali će u nedelju biti”, izneo je dr Zoran Živkoić

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.