DRUGO BIJENALE FANTASTIKE – TAJNE NA ZIDOVIMA MODERNE GALERIJE KOJE ĆE SVAKO ZA SEBE MORATI DA OTKRIVA!

“Pre skoro četiri decenije, bio sam na trećoj godini studija Istorije umetnosti kada se dogodilo nešto čiji značaj tada nisam baš shvatao: osnovana je Moderna galerija Valjevo! Grad koji je, kao i mnogi drugi u Srbiji, plutao i bludeo po površini kulture, usdirio se i utemeljio u likovnoj umetnosti zaslugom, pre svega, svog najslavnijeg stvaraoca, Ljube Popovića. Fantastični svet koji je izgradio na svojim slikama tamo daleko, u tuđini, ovde ima i svoj izvor i svoje ušće, konačno odredište. Zato je izložbi Bijenala fantastike, i Prvog i Drugog, mesto upravo ovde”, poručio je dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti na otvaranji Drugog Bijenala Fantastike u Modernoj galeriji Valjevo.

IMG_20231202_121203

Sa željom da podstakne negovanje umetnosti nadrealnog, metafizičkog i simboličnog slikarstva, fondacija Mihajlović-Feniks je 2021. godine osnovala “Bijenale fantastike” kao pregled jednog toka savremenog likovnog stvaralaštva koji svoja uporišta pronalazi u u interpretacijama nasleđa nadrealizma. Zahvaljujući Modernoj galeriji koja je prepoznala značaj ove manifestiacije pre dve godine valjevska javnost bila je u prilici da vidi dela izložena na I Bijenalu fantastike, a od ove subote, i da svedoči nastavku ove sjajne manifestacije, i radovima 29 autora različitih poetka u okviru II Bijenala fantastike.

IMG_20231202_121730

Među izuzetnim imenima ovog pravca pred Valjevcima su se našla dela Sergeja Aparina koji je dobio Grand Prix nagradu, Marijane Rakićević koja je dobila nagradu Perspektiva, Mihajla Đokovića Tikala koji je dobio nagradu za životno delo, Slavka Krunića koji je nedavno gostovao u Modernoj galeriji Valjevo i mnoge druge umetnike iz zemlje, ali i dva gostujuća člana iz inostranstva: Elizabeth-Liba Waring Stambollion iz Francuske i Roku Sasaki iz Japana.

IMG_20231202_120912

“Šta je fantastika koju vidimo na zidovima oko nas? Je li mašta, jesu li vizije? Nisu li snovi ili halucinacije? Ko zna? Možda je na ovom mestu najbolje citirati baš Ljubu Popovića: „Ja obično stavim belo platno i onda se danima nervozno šetam po ateljeu i ne znam odakle da počnem. Prema tome, odakle sad to stiže? Naravno, to je pitanje koje vas zanima. Moram da vam kažem da ni ja ne znam odakle stiže. To su neke tajne koje nosi ljudsko biće, tajne koje su sakrivene u čoveku i koje su neka vrsta akumulacije. I evo nas ispred takvih tajni, koje su rasprostrte po zidovima Moderne galerije, ali koje će svaki posetilac za sebe posebno morati da otkriva”, poručio je jedan od selektora radova prikazanih na ovoj izložbi, a taj zadatak bio je poveren i akademskom slikaru Željku Đuroviću i akademskoj umetnici Snežani Petrović.

IMG_20231202_121749

Ljubino zaveštanje, istakao je Tomić, dobro su razumeli rukovodioci Fondacije Mihajlović-Fenkis, Mića i Mijat, otac i sin, a štedro prihvatila Moderna galerija Valjevo pod vođstvom Marije Đurić.
Predstavnik fondacje Mihajlović Feniks Mijat Mihajlović izrazio je zadovoljstvo što su deo ove fantastike i galerije koja, kako je naglasio, “ima veliku i dugu istoriju koju je osnivač Ljuba Popović ostavio u amanet našoj zemlji”.

“Ova izložba je pre Valjeva bila u Kolačevoj zadužbeni gde smo za mesec dana imali 7.250 posetioca, te smo dobili i zahvalnicu za najposećenija izložba za 2023. godinu na Kolačevoj zadužbeni. Tokom trajanja izložbe dodelili smo nagrade svakom hiljaditom posetiocu kao mali znak pažnje jer želimo da ljude motivišemo da postanu kolekcionari i da zavole Fantastiku jer mislim da je Fantastika neizmerni resurs iz koga možemo da crpimo i upijamo novu energiju”, rekao je mladi Mijat Mihajlović koji je ovom prilikom zahvalio umetnicima koji su učestvovali na Bijenalu, kao i svima koji su konkurisali, jer bez njih, kako je naglasio, bijenale ne bi moglo zasijati ovim sjajem. Zahvalio je i kolekcionarima koji su pomogli da se izložba napravi.

IMG_20231202_121955

“Mislim da Valjevo zaslužuje da češće ima izložbe kao što je ovo Bijenale i mnogo mi je drago što smo nakon dve godine ponovo došli ovde, jer to znači da smo ispunili neka očekivanja ove galerije, a poznato je da nije lako za neku izložbu da dođe u ovu galeriju i bude deo ovog prostora”, konstatovao je mladi predstavnik Fondacije, nakon čega je njegov otac, Miroslav Mihajlović uručio zahvalnicu Mariji Đurić, v. d. direktora Moderne galerije Valjevo povodom otvaranja ove izložbe.
Program otvaranja na najlepši mogući način, dostojno izloženih dela i njihovih autora, uveličao je ponos našeg grada i Srbije – gudački Orkestar Fenix koji je izveo Hendlovu “Pasakalju” pod dirigentskom palicom Snežane Stevanović. U drugom segmentu nastupio je kamerni gudački orkestar OMŠ “Živorad Grbić” koji je izveo temu iz filma “Porodica Adams” pod dirigentskim vođstvom profesora Pavla Čanića.

IMG_20231202_121920

Izložba će biti otvorena do 15. januara 2024. godine.

B. M.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.